Under de kommande månaderna ska dina grödor sprutas. Det kan handla om ogräs, svamp, insekter. Det kan gälla växtreglering. Då är det givetvis viktigt att insatsen står i rätt förhållande till behovet. Att man använder de medel som gör bäst nytta. Att dosen är korrekt för rätt verkan. Och inte minst, att tajming och sprutteknik är optimal. Låt oss titta lite närmare på detta.
Ta hand om ogräset i tid
Det har inte kommit några nya revolutionerande produkter och rekommendationer för ogräsbekämpning. Nu i mars månad bör en eventuell uppföljning av gräsogräs i höstgrödan vara avslutad. Den milda vintern har sett till att gräsogräset har blivit uppförökat och en tidig insats är nödvändig för en god effekt. Har man ännu inte haft möjlighet att bekämpa gräsogräs måste man köra vid första möjliga tillfälle – med en hög dos för att uppnå tillräcklig effekt.
Vi har märkt år efter år att gräsogräs inte har uppmärksammats i tid. Man kommer ut för sent i fält och får för dålig effekt. Därför är det viktigaste vid bekämpningen att undvika att det kommer ytterligare grobara frön.
Nollruta vid sprutning
En nollruta är en kort sträcka på t.ex. 10 meter där du stänger av en sektion av sprutan. Nollrutan kan ge dig riktigt viktig information vilka medel, hur du ska dosera och vilken tajming som är bäst framöver på dina fält. Markera området med en flexpinne och observera området flera gånger veckorna efter sprutning. Gör gärna olika områden för ogräs, svamp, insekter och tillväxtreglering. Du kan också skapa områden där doseringen sänks med t.ex. 20 %. Det ger dig en känsla för effekt och hur det på kan påverka din gröda – även i framtiden.
Var på hugget
Se till att vara på hugget och se vad som händer i dina fält. Följ också med det senaste rapporterna kring nya medel och vilka man bör välja, dosering och övriga rekommendationer om växtodling i Svenska Foders nyhetsbrev Fokus i fält. Det är ett nyhetsbrev som kommer cirka 20 gånger om året och självklart oftast under den mest akuta växtsäsongen.
Kom ihåg att använda så lite som möjligt, men så mycket som är nödvändigt, så får du ett bra resultat.
Fakta Lars Olsen:
Lars Olsen är 47 år och seniorkonsulent i DLG Växtodling sedan januari 2018. Han är utbildad agronom och teknisk support på växtodlingsdelen i koncernen gentemot säljare i både Danmark och Sverige. Han sköter utbildning av säljare, prövning av nya produkter, kontakt med leverantörer som Yara, BASF, Bayer osv. Lars bor på Själland med sin fru och två barn. Har ett lantbruk på 39 ha, odlar stråsäd, raps och julgranar. Han är mycket intresserad av jakt, har gärna en aktiv semester (har varit i Åre återkommande under 10 år) med familj, hus och trädgård.