Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Växtdoktorn: Rätt växtskydd vid rätt tidpunkt ger stor effekt

I konventionell odling är växtskydd nödvändig för att säkra både skörd och kvalitet. Varje år skapar Svenska Foder Växtskyddsrekommendationer som man kan hitta på hemsidan eller som du kan få av din säljare. Rekommendationerna är generella och har du särskilda problem med ogräs kan du behöva andra produkter eller en annan dos än den du hittar i våra rekommendationer.

Inga nya produkter har tillkommit som väsentligen förändrar det senaste årets rekommendation. Dock finns till ärter och böner ett nytt godkänt ogräsmedel: Corum från BASF som ersätter tidigare lösningar med Basagran SG och Fenix. Corum används antingen som en delad behandling med 2 x 0,625 l/ha i DC 12-13 och DC 14-15 eller 1×1,25 l/ha i DC 14-15. Corum har både jord- och bladeffekt och är effektiv mot målla, baldersbrå, raps åkerbinda, dån, snärjmåra, våtarv osv och håller tillbaka vitgröe, flyghavre och andra gräsogräs – dock inte renkavle.

Det har blivit färre insektsmedel. Det är förbjudet att använda Biscaya och Fastac får inte säljas längre, men Fastac kan användas till och med 31/1-22.

Ogräsbekämpning

En bra standardblandning mot ogräs i vårspannmålen är 5,0-7,5 gr Nuance+0,1-0,2 l Starane 333 HL+ 0,1 l Herbinass. Den ger kontroll på snärjmåra, våtarv, dån, baldersbrå, svinmålla, raps, åkerbinda osv. Är problemet jordrök och näva ska du använda 0,5 l Zypar+0,05 l Sempra – det kan dock inte kan användas i havre. Dessa blandningar kan också användas i höstspannmålen med lite högre dos. Mot tistel t.ex. använder du 1,0 l MCPA eller 2-2,5 l Ariane S. I höstspannmål som inte är behandlad på hösten eller med stor förekomst av gräsogräs är det viktigt att redan tidigt på våren använda en produkt med gräsogräs-effekt. Var uppmärksam på vilken gröda och dosering som är godkänd för produkten. I tabellen till höger ser du ett urval av produkter och deras effekter på gräsogräs:

Verktygslåda för gräsogräs

Har du använt Atlantis OD på hösten är det bara tillåtet att använda Broadway eller Avoxa på våren bland gräsogräspreparaten i tabellen.

Tillväxtreglering

För tillväxtreglering används 0,2-0,3 l Moddevo i DC 29-32 och i korn följer man upp med 0,2 l Cerone i DC 39-49 mot axbrytning. I höstråg tillsätter man 1,0 l Stabilan 750 SL till Moddevo i DC 29-32 och uppföljning i DC 35-39 är 0,5 l Terpal (II). I höstvete följer man upp med 0,2 l Cuadro+0,4 l Cerone i DC 35-39. Kom ihåg att kvarnvete och andra livsmedelsgrödor inte får tillväxtregleras – förutom maltkorn. Tillväxtregleringsprodukter har olika optimala temperaturer där de verkar bäst – det är viktigt att vara uppmärksam på detta när man sprutar, så att man får bästa effekt. Till exempel vill vi gärna använda Stabilan 750 SL tidigt i höstråg, men för att produkten ska verka bör temperaturen vara 15-20 oC och detsamma gäller för Terpal (II). Cerone, Cuadro NT verkar från 10 oC och Moddevo verkar från 8 oC.

Svamppreparat

De senaste åren har det kommit många nya svampprodukter på marknaden. I merparten av stråsäden är 0,2-0,4 Folicur Xpert i T1 en bra lösning. Folicur Xpert har god effekt på mjöldagg och rost. Men om du har mycket mjöldagg rekommenderar vi hellre 0,25 l Folicur Xpert + 0,2 l Talius. I höstvete och rågvete i T2 och T3 rekommenderar vi att använda 0,75 l Ascra Xpro eller 0,75 Revytrex. Kom ihåg att skifta mellan produkter med olika verkningsmekanism för att förhindra resistens.

I annan stråsäd använder vi 0,4-0,5 l Ascra Xpro + 0,2 l Comet Pro:en mycket stark lösning mot de flesta svampsjukdomar.

Du kan läsa våra rekommendationer för andra grödor i Växtskyddsrekommendationer 2021 eller följa med i Svenska Foders Växtodlingsbrev som vi skickar ut under växtsäsongen.

Kom ihåg att det är en sak att välja rätt produkt, men lika viktigt är att spruta vi rätt tidpunkt – och med rätt sprutteknik. Kontrollera alltid etiketten där villkor för användning av produkten finns – gröda, utvecklingsstadium, maxdos osv.

Användning av växtskydd skall alltid vara så lite som möjligt, men samtidigt så mycket som är nödvändigt.

Lycka till med odlingssäsongen!

Om Växtdoktorn

Lars Olsen är 47 år och seniorkonsulent i DLG Växtodling sedan januari 2018. Han är utbildad agronom och teknisk support på växtodlingsdelen
i koncernen gentemot
säljare i både Danmark och Sverige. Har sköter utbildning av säljare, prövning av nya produkter, kontakt med leverantörer som Yara, BASF, Bayer osv.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Nytt & Nyttigt om växt, grovfoder, spannmål och ensilering

Fina resultat för höstvetesorter i sortförsöken

Bekämpa renkavle alla år!

Gröna nya grödor som kommer upp ur jorden.

Varför gödsla lite men ofta?

Undvik rödsotsvirus & rapsjordloppans larver

Skördearbetet 2024

Trygghet i affärerna skapar långsiktig framgång

Ökad odlingssäkerhet med YaraMila

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: