Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Umgänget med hästarna den stora meningen

Förra gången vi mötte Mimmi Elfstrand hade hon precis flyttat till Bjertorp Travcamp i närheten av Vara i Västergötland. Där är hon kvar. Och det är inte utan att man förstår henne, när Tidningen besöker henne en visserligen sval men oerhört vacker höstdag. Träden i brandgula, illröda, brungröna färger, klarblå himmel, fina travbanor och hagar som är som en dröm oavsett om det gäller häst eller människa.

Det är en väldigt bra travcamp, som jag är mycket nöjd med. Vi tränare har också hittat en rytm, där vi inte springer in i varandra. Vi tar hänsyn till och respekterar varandra. Och det är viktigt, när man är många på en plats. Att alla får rum, att alla får möjlighet att göra sitt bästa i sin träning.

– Vi har våra körtider, då vi har intervallträning. Det är inte bara viktigt att få till bra intervallträningar, utan också en bra övning för hästarna att möta andra hästar och lära sig samsas med andra hästar.

Utsätt hästarna för liv

Generellt menar Mimmi att vi ibland skyddar hästarna från för mycket. Det gör att de blir mer nervösa, i situationer då de inte borde vara det. Miljökännedom är a och o för en tävlingshäst. Den ska känna till olika miljöer, den ska ha blivit utsatt för olika miljöer – som till exempel att rida in i en skog, eller ut i ett vattendrag. De ska förstå att det inte är farligt.

– Att utsätta hästarna för andra hästar, för skilda miljöer, för ljud osv är en bra sak, det är en typ av socialisering som de i längden mår bättre av. Om man själv är lugn och trygg, märker hästen att det inte är någon fara.

Man kan ta exemplet med en hund som hela tiden lyfts upp i knät eller som bärs omkring. En sådan hund tror att allt är farligt och kommer att agera därefter – ofta aggressivt. Vi förstärker deras beteende genom vårt beteende. Det är som att vi ska skydda dem från allt, istället för att låta dem klara av att hantera situationen på egen hand – i en trygg miljö.

– Visst är hästar olika, de är väldigt individuella, precis som vi människor, fortsätter Mimmi. Men att de skulle må bättre av att skyddas från vissa saker, istället för att utsättas och öva på att hantera det de är rädda för, det tror jag inte på.

Träning och intuition ger resultat

Mimmi kör intervallträning då vi dyker upp på Bjertorps Travcamp. Det är något visst att se den koncentration som häst och tränare ingår i under det att de spränger fram på banan. En sorts flytande balansakt. Men hur tänker hon kring träningen, hur ska man lägga upp det, för att få ut det bästa av hästen – så att den också utvecklas?

– Det handlar väldigt mycket om intuition för mig. Den erfarenhetsbank jag arbetat upp slår på när jag tränar de olika hästarna. Varje häst är unik. Mitt jobb är att hitta rätt utmaningar för varje häst, så att den inte tröttnar och samtidigt lär sig något nytt, utmanas. Det känner jag på mig i umgänget med hästen. Jag umgås med hästarna varje dag, då lär man känna dem.

– Jag börjar ofta med att köra lugnt i inledningen av intervallträningen, som jag tycker är den bästa träningen, eftersom det gör hästarna starka. Vanligtvis kör vi 30-40 minuter. Men det gäller att avbryta i tid, så att psyket inte tar stryk. De ska vara positiva, men känna mjölksyran på sista biten, så att de får känna på att det kan hända och att det inte är någon fara.

Varje dag ny

Det individuella med hästen är styrkan men också utmaningen för en travtränare. Men Mimmi menar att det också är det som gör hennes arbete spännande. Varje dag är ny.

– Det är så väldigt mycket från individ till individ kring prestation och uppbyggnad, säger hon. Man måste verkligen lära känna sina hästar, för att kunna utveckla dem på ett konstruktivt sätt.

– Sen är det så, att jag känner när det inte längre kommer att bli bättre. När man kört hästen ett tag och de växt till sig, men man ändå känner att det inte är nog. Då får man helt enkelt avsluta träningen. När man märker att hästen inte har det i sig, har det som krävs. Det kan ofta kännas lite bittert, och väldigt tråkigt. Men man kan inte göra så mycket åt det.

Nederlag ingår i jobbet när man har med levande material att göra. Det betyder också inspirerande glädje, när man märker att en häst tar nya steg.

Mimmi_Elfstrand_med travhäst

– En dag då man lyckats träna en häst på rätt sätt och den är trött, men samtidigt glad – då har man lyckats, konstaterar hon. I en sådan häst finns det en potential att växa – och det är otroligt inspirerande.

Mötet med hästarna livsviktig för sporten

Vi talar lite om hur det varit under pandemin och hur det har påverkat sporten. Det har funnits positiva delar. Men också mer problematiska, som Mimmi menar att man måste adressera för att inte urvattna sporten.

– Visst har spelandet gått upp under pandemin, säger Mimmi. Det är ju bra och positivt. Men samtidigt är det färre som investerar i en häst, som väljer att köpa en andel. Eftersom spelandet sköts på nätet, får spelarna inte upp känslan för sporten, för hästarna. Det finns en poäng med att ha människorna på plats, när det händer – då finns möjligheterna att tala med tränarna, möta hästarna och diskutera mer kring sporten. Då får man upp en känsla för hela paketet, och det kan man också tänka sig att investera i. Allt det där tappar man, när det bara sker på nätet. Då ser man siffrorna och vinsterna men inte arbetet och det verkliga livet.

– Det är ju viktigt att man återinvesterar i sporten, annars kommer den att avta och bli ännu mindre intressant. Finns det inga pengar ger det sämre material och det ger konsekvensen att vi inte har duktiga tränare – vilket i sin tur att vi tappar i kvalitet. En sport behöver kvaliteten, det där lilla extra för att kunna utvecklas till något större. Det är något vi behöver ta tag i generellt inom sporten.

Hästen är den stora meningen

Men Mimmi har ändå en stor kärlek till travsporten – och kanske framförallt på grund av djuren. Hästarna är själva målet, på sätt och vis. Den stora meningen.

– Jag umgås med hästar mer än med människor på ett sätt. Visst, jag börjar halv 7, och jag försöker lämna området som vid ett vanligt arbete vid 4, för att kunna ha ett annat liv. Det tror jag är viktigt även för oss som är tränare och som lever det här livet. Men tankarna på hästarna slutar ju inte. Du tänker kring det här yrket alltid, på sätt och vis. Eftersom det är individer som du får en nära relation till.

– Precis som alla jobb, kan det vara jobbiga dagar, och kallt och regnigt och det kanske går dåligt på träningen – men så gör en häst något, som gör allt det där jobbiga ogjort. Det är svårt att förklara. Men det är en livsstil, som ger otroligt mycket tillbaka – och det mesta beror på umgänget med hästarna, avslutar hon.

Mimmis fodertips!

Mimmi Elfstrand utfordrar alla sina hästar med HippoCompetition Energy.
– Det är ett högenergifoder för hästar som ska prestera, som arbetar hårt, och behöver mycket energi – och det behöver mina hästar.

HippoCompetition Energy får sin höga energinivå genom en unik kombination mellan stärkelse och fibrer. Kombinationen av sojamjöl och linfrökaka ger en måttlig proteinnivå av hög kvalitet som är anpassat för den aktiva hästen. Fodret innehåller också betfiber och vetekli vilket tillför en typ av fiber som gynnar hästens mag- och tarmhälsa. Dessa fiber har vätskehållande förmåga, vilket är bra när hästarna jobbar hårt.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Årets viktigaste fältvandring – Fokus i fält v 28

Svenska Foder-säljare i öst

Kostnadseffektivitet skapar stabilitet i turbulenta tider

DLG-koncernen levererar sin starkaste finansiella position hittills

Möt 2024 med gott humör

Prospect – en erkänd maltkornssort!

Vad behöver du ha koll på när du kalkar?

Jämn produktion med vår kvalitetsvall!

Slickbaljor på betet

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: