Utsädessituationen för havre, och även andra vårgrödor, påverkades av 2023 års tuffa väderlek. Först med en utdragen försommartorka som gjorde att vi alla började befara ett år liknande 2018. Därefter kom stormen Hans och efterföljande regn och problematiserade tillvaron ytterligare. Niklas Ingvarsson, Produktchef Utsäde i Svenska Foder ser ändå att man vidtagit alla åtgärder för att kunna leverera kvalitetsutsäde för en lönsam växtodling även under 2024.
-Vårsådden blev hårt drabbad i år, vilket har gett oss 30 procent längre utsädesvolym, konstaterar Niklas Ingvarsson. Det är ungefär den buffert vi har i våra system. Men då behöver vi använda allt. Dock har vissa partier skördats med mycket låg kvalitet.
Duktiga på att förädla utsädet
-Vi jobbar på att rädda de partier vi har fått in, fortsätter han. Vi är väldigt duktiga på att förädla utsädet, rensa det hårt med hjälp av olika sorters utrustning som använder olika tekniker, få bort de kärnor som mognat sent eller som skrumpnat, och på så vis få fram en bra utsädeskvalitet till det svenska lantbruket. Men detta innebär ju också att utsädesutbytet blir lågt eftersom det är få färre kärnor som är bra i ett parti.
-Med det här året som varit, är vi tacksamma och stolta över de utsädesodlare vi samarbetar med som kunnat hantera ett väldigt svårt år, på ett så rationellt sätt. De visar inte bara att de är viktiga för oss, genom hur de tar ansvar för odlingen, utan också för lantbruket i stort. Vi är också glada över att vi har våra fina utsädesanläggningar och de medarbetare som på ett väldigt fint sätt – trots kort tid i höstas – lyckades få fram utsäde även till höstsådden. Det pekar tydligt på vikten med upparbetade system som kan ta fram kvalitetsvara som genererar lönsamhet till lantbruket.
6 tips på god spannmålshantering
God hygien Här ingår givetvis omsorgsfull städning i silon och angränsande utrymmen. Inte minst i inlastningsfickor, elevatorgropar och ändlägen på transportband. Sanering Vid upptäckt eller misstanke om skadedjur görs sanering med K-obiol. Fukt och värme Spannmålen ska förvaras väl torkad och i förekommande fall kyls med luft där så är...
Att möta utsädesbristen
Men Niklas och hans kollegor sedan maj månad jobbat på att hitta sätt att möta utsädesbristen.
-Vi har överlagrade partier av de flesta grödor, så det hjälper upp en situation som skulle kunna vara mycket värre. Vi såg till att säkra upp odlingar som normalt skulle gått till spannmålsförsäljning. Dessutom har vi vårt nära samarbete med Scandinavian Seed, som har många viktiga kontakter. Det gör att vi vet vilka sorter som vi kan importera eftersom vi många gånger har haft sorterna i svensk provning. Därmed kan vi i en tuff situation ändå leverera det bästa sortmaterialet som passar den svenska marknaden.
-Dessutom är vi del i en större koncern som även de har goda internationella kontakter som vi kan dra nytta av. Det gör oss stabila även i krissituationer.
Planera och beställ
För lantbrukarna gäller nu att lägga tidiga order, för att logistiken ska kunna hanteras på ett effektivt vis.
-Vi behöver veta vad lantbrukarna ska odla så fort som möjligt, för att vi ska kunna lägga renskraften på rätt ställe, säger Niklas. Vi uppskattar att vi har haft en stor försäsongsförsäljning vilket har gett oss goda möjligheter att agera på ett positivt sätt för växtodlingen även under 2024.
-Vi kommer troligen få se att dispenser utdelas inför nästa år. Det är många länder i norra Europa som har drabbats på liknande sätt som vi. För oss är planeringsdelen den kritiska, eftersom den påverkar hur vi kan beställa rätt varor till rätt pris.
-Jag är trygg i att vi kommer att få fram den kvalitetsvara som lantbruket i Sverige vill ha, avslutar Niklas.
Mina sidor
Mina sidor ger dig full kontroll på bland annat dina ordrar och spannmålsleveranser.