Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Investera i din mjölkproduktion – förnya dina vallar

Johanna Öwall, Växtodlingsansvarig i Svenska Foder har ett tips att bidra med när det gäller vallodlingen: ”Snåla inte på din vall – det påverkar produktionen i slutänden. Det skjuter bara dina problem på framtiden. Att investera i sin vall är en investering i en god produktion”.

Lönsam djurproduktion bygger på att ha möjlighet att producera fram tillräckligt mycket näringsmässigt och högkvalitativt vallfoder till en låg produktionskostnad. Det är inte helt enkelt, som du som är producent mycket väl känner till. Men enkelt är som bekant få saker, när man vill uppnå verkliga resultat – men utmaningar tillför ju också något högst väsentligt: nämligen inspiration.

Vallen är en komplex gröda

-Vallen är en komplex gröda som är beroende av väder, vind, nederbörd och kvalitet och avkastning kan variera år från år, säger Johanna Öwall. Men det är också flera arter i blandningen som beroende på sina olika egenskaper kommer att påverka vallen olika. Ska du hålla nere dina totala foderkostnader måste du kunna skörda ett näringsmässigt bra foder i så stor mängd som möjligt för dina djur. Givetvis vill vi som foderproducenter sälja foder – men vi vill framförallt att våra kunder ska ha god lönsamhet så att vi i partnerskap tillsammans kan utveckla svenskt lantbruk. Och en god lönsamhet i djurproduktion, där sitter grundbulten i just grovfodret.

Vallens avkastning minskar med ålder

-Vallens avkastning minskar i regel med ökad ålder, fortsätter hon. Samtidigt förändras även sammansättningen under åren – vilket givetvis också påverkar mjölkproduktionen. Därför är det sällan rätt beslut att spara in på vallarna. Man vill ha en jämn produktion, och ett högkvalitativt grovfoder ser till så att kon mjölkar optimalt. Vår rekommendation är att vallen ometableras vart 3e-4e år.

-Räkna alltid på hela kalkylen, då du funderar på om du ska lägga om dina vallar – bara så kan du avgöra vad det innebär på sista raden, fortsätter hon. Vi ser att en nyetablerad vall är en god investering i hela din verksamhet – det är ju det både du och vi vill uppnå.

Tips på vallfröblandningar

Delikat

Rörsvingeln Karolina ger hög skörd och har ett breddat skördefönster tack vare att den mognar något senare än rörsvingelhybriden Hykor. Återväxtförmågan är god vilket borgar för en stor mängd högkvalitativt foder under säsongens samtliga 3-4 skördar.

Maxicorn

Maxicorn är sammansatt för att just vara torktålig. Passar bra som samodlingspartner till majsensilage. Rörsvingel Karolina har inte bara ett breddat skördefönster utan är även torktålig, har god vinterhärdighet och god återväxtförmåga.

Tillsammans med en stor andel lusern som tack vare sin djupa pålrot är just torktålig blir blandningen mycket torktålig. Lusernen ger även hög proteinhalt i grovfodret samtidigt som dess stjälkar bidrar med fiber.

Perfekt

Perfekt är en högavkastande, torktålig och uthållig blandning. Lusern och rörsvingel Karolina i kombination ger en högavkastande och torktålig blandning, som tack vare just Karolina får ett breddat skördefönster. Den höga baljväxtandelen med både lusern, röd- och vitklöver borgar för att proteinrikt grovfoder. Lusern utnyttjas bäst på väldränerade jordar med högt pH.

Topp

Topp är en intensiv blandning för 3 skördar per år. Rörsvingeln Karolina ger hög skörd och har ett breddat skördefönster tack vare att den mognar något senare än rörsvingelhybriden Hykor.

Återväxtförmågan är god vilket borgar för en stor mängd högkvalitativt foder under säsongens samtliga 3 skördar. Den höga baljväxtandelen ger förutsättningar för ett proteinrikt grovfoder, där vitklövern skapar god förutsättningar för hög baljväxtandel vid ett intensivt skördesystem.

Legend

Legend är en mycket populär blandning som passar väl för köttproduktion. Basen av timotej, ängssvingel och engelskt rajgräs borgar för en härdig allroundblandning, där kombinationen av röd- och vitklöver garanterar både en jämn baljväxtandel över åren såväl som proteininnehåll i grovfodret. Kan efterbetas.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Fina resultat för höstvetesorter i sortförsöken

Bekämpa renkavle alla år!

Gröna nya grödor som kommer upp ur jorden.

Varför gödsla lite men ofta?

Undvik rödsotsvirus & rapsjordloppans larver

Skördearbetet 2024

Trygghet i affärerna skapar långsiktig framgång

Ökad odlingssäkerhet med YaraMila

Försäkra dig mot utvintring – Fokus i Fält v. 42

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: