Att odla utsäde är en utmaning med förtjänster. Det är självklart så att utsädesodling kräver noggrannhet, exakthet, och en bra översyn på de aktuella fälten. Håkan Dalemo, spannmålsodlare på gården Ringsåsens Egendom i Götene, Västergötland menar att detta hjälper honom att bli en bättre odlare generellt. Det skärper blicken på grödan och därmed kan man fatta rätt beslut i rätt tid.
Håkan började fundera för fyra år sedan, 2015, att ställa om till KRAV-odling på sin gård. Han vill testa något nytt, ge sig själv en utmaning, och tänkte att det var en odling som skulle kunna passa hans marker bra. Försöket inleddes med fröodling, som också var en ny typ av gröda på gården.
– Fröodlingen är en viktig del i en ekologisk odling på grund av växtföljd och för att man gynnar marken i sig. Samtidigt är det en utmaning av ett annat slag. Det är mer pyssel, fler moment i fröodlingen, som också kräver mer av handpåläggning – om man jämför med ren spannmålsodling.
– Sen handlade det om utsädesodling, fortsätter Håkan. Också det en odling som kräver precision och noggrannhet, något som sporrar mig.
På så sätt var en utsädesodling av frö i ekologisk format en bra början för Håkan. Båda kräver en väldigt god översyn – en närhet till vad som händer i fält och vad som händer efter skörd. Man måste vara följsam och uppmärksam för att kunna agera fort när man märker att något är på tok.
– Det är ju sådant man måste göra även i en konventionell odling. Men du har fler möjligheter att bekämpa vissa problem, som du av förklarliga skäl inte har i KRAV-odlingen. Detta måste du hantera. Då gäller det att vara snabbt på bollen och ha en strategi.
I år har Håkan en ekologisk utsädesodling på sammanlagt 150 hektar i nära samarbete med Svenska Foder. På denna mark odlar han 60 hektar rödklöver, 22 hektar timotej, 41 hektar korn och 27 hektar havre.
Utsädesodling ställer självklart vissa krav. För att hans skörd ska bli godkänd som utsäde måste han ha en korrekt växtföljd, följa regler för odlingsavstånd och sköta sin odling på rätt sätt. Men det ger också en viss säkerhet och stabilitet i företagandet upplever Håkan. Man behöver heller inte bekymra sig över falltal och proteinhalter och man får betalt för de timmar per hektar man lägger på sin odling. Och så måste det vara, för att få en utsädesvara som håller. Man måste lägga de där extra timmarna.
– Jag upplever att det hjälper mig i mitt övriga företagande också. Jag har på sätt och vis en större koll på mina marker idag, och det är för att jag måste ha det. Jag måste se till att allting går som det ska. Om det är utsädesodlingens förtjänst eller den ekologiska odling, det spelar ingen roll. Huvudsaken är att jag gör ett jobb, som ger resultat.
– Samarbetet med Svenska Foder har fungerat bra från första början och det betyder mycket med goda relationer på något som vi båda vinner på, avslutar Håkan.