Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Vad innebär årstidsanpassad kalvnäring?

Årstidsanpassad kalvnäring

Alla våra kalvnäringar är årstidsanpassade

Årstiderna påverkar kalvarna. En årstidsanpassad kalvnäring maximerar kalvens tillväxt utifrån rådande årstid. Under vinterhalvåret då smittrycket oftast är högre än under sommarperioden fokuseras extra på att främja kalvens hälsa och under sommaren ligger extra fokus på hög tillväxt.

De vanligaste sjukdomarna hos våra kalvar i Sverige är diarré följt av lunginflammation. Smittrycket bland kalvarna är högre när klimatet är fuktigt och kallt. En årstidsanpassad kalvnäring maximerar kalvens tillväxt utifrån rådande årstid.

Sommar

När det är torrare och varmare blir oftast hälsan bättre och potentialen för snabb tillväxt högre. För att möjliggöra detta och kompensera för den lägre konsumtionen man kan se när det är varmt fokuseras det under sommarhalvåret extra på högt näringsintag.

Extra aminosyror

Förhöjt innehåll av framförallt aminosyrorna lysin, metionin, histidin och tryptofan, vilket ökar kalvens tillväxt.

Extra smörfett & kokosolja

Stärker tarmslemhinnan, vilket ger ett bättre skydd mot att skadliga bakterier tar sig igenom. Har också en direkt antibakteriell verkan.

Effekt av sommarreceptet

Försök har visat att utfodring med kalvnäring med sommarreceptet resulterat i att kalvarna vid 8 veckors ålder var 3,3 kg tyngre jämfört med de som inte fått dessa tillsatser. De åt mer kraftfoder, hade en bättre foderomvandling och lägre förekomst av diarréer.

Vinter

När det är kallt och fuktigt är påfrestningarna på kalven och dess immunförsvar större och risken för olika sjukdomsproblem stora. Vinterformulan fokuserar därför extra på att främja en god hälsa. En förutsättning för att bibehålla en hög tillväxt.

Linolja

Högre nivå av omega-fettsyror vilka framförallt är positiva för immunförsvaret.

Probiotika

Gynnsamma bakterier som koloniserar tarmen och skyddar mot patogena bakterier. De utsöndrar enzymer vilka ger en förbättrad smältbarhet, högre tillgänglighet av näringsämnen och verkar antibakteriellt.

Effekt av vinterreceptet

Försök har visat att kalvarna ökat sin konsumtion av startfoder när kalvnäring med vinterrecptet jämfört med en utan dessa tillsatser. De växte bättre och var 3,7 kg tyngre vid 8 veckors ålder. De hade dessutom en effektivare foderomvandling och lägre förekomst av diarréer.

Våra kalvnäringar

Här hittar du våra kalvnäringar som alla är årstidsanpassade. Vi har syrade, skummjölksbaserade och proteinrika kalvnäringar.

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: