Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Så påverkar råvaruvalet smältbarheten

Rätt kalvnäring gör skillnad

Kalvnäringens sammansättning viktig för fodervärdetKalven är till en början enkelmagad och vommens utveckling påverkas till stor del av utfodringen.

Råvarusammansättningen på kalvnäringen är oerhört viktig för att utgöra ett så högt fodervärde som möjligt för kalven. Smältbarheten och fodervärdet för olika råvaror varierar med kalvens ålder. Dessutom påverkas smältbarheten av den behandling som råvarorna utsatts för. Skummjölkspulver är ett exempel.

Skummjölkspulvrets fodervärde för kalven påverkas i stor grad av pastöriseringstemperaturen vid framställningen. En låg pastöriseringstemperatur påverkar proteinerna i skummjölkspulvret i mindre utsträckning, resultatet blir ett skonsamt skummjölkspulver med högre smältbarhet och proteinutnyttjande. Beredd och Delikat innehåller ett skonsamt skummjölkspulver som framställts vid låg temperatur.

Så påverkas råvarorna av tillverkningstekniken

Främsta energikällan i en kalvnäring utgörs av fett. Fettets tillgänglighet för kalven påverkas av tillverkningstekniken som används vid framställning. Genom att utnyttja en skonsam tillverkningsteknik med stora temperaturskillnader ökar fettets tillgänglighet i kalvens magtarmkanal. Fett och protein blir tillgängligt samtidigt för att kunna utnyttjas som näring till kalven.

Andra tillverkningsprocesser kapslar in fett i ett skal av protein vilket gör att energitillgängligheten begränsas till dess att proteiner smälts. Beredd och Delikat är tillverkade med den skonsamma tekniken som ökar smältbarheten på den färdiga kalvnäringen.

Ta ett smakprov

Vi vet att det är svårt att jämföra kalvnäringar. De ser lika ut. De luktar lika. Och etiketterna kan se förvillande lika ut. Ändå vet vi alla att kalven ofta reagerar helt olika på olika kalvnäringar. Smaken kan vara en förklaring. Att vissa kalvnäringar smakar bra och andra inte gör det beror på vilka råvaror som använts och hur dessa framställts. Ta ett smakprov och känn själv! Skillnaderna kan vara markanta.

Hög smältbarhet ger större effekt

Valet av råvaror påverkar också i vilken utsträckning produkterna smälts i kalvens tarm. En högre smältbarhet ger ett större närings-upptag och bättre tillväxt. Hur råvarorna i våra produkter har framställts är viktigt för oss.

Exempelvis ska skummjölken vi använder både ha pastöriserats och torkats på ett ytterst kontrollerat och skonsamt sätt. Annars får vi inte den höga smältbarhet vi vill ha på våra produkter.

Mätt på mjölknäring eller kraftfoder?

Helmjölk koagulerar i löpmagen vilket ger en mättnadskänsla. Det gör inte en kalvnäring baserad på vassle. Kalvar som får Beredd eller Redo blir därför inte mätta lika länge som de som får helmjölk. De kommer istället att äta mer kraftfoder.

Tillsammans med rätt förhållande mellan fett och protein i mjölken är kraftfoderintaget en av de två absolut viktigaste parametrarna för att nå en hög tillväxt. Dessutom är torrt foder alltid en billigare näringskälla jämfört med mjölk.

Tillverkningstekniken syns inte på påsen men på kalven

Sättet som fettet och proteinet blandas ihop till färdig produkt påverkar hur väl kalven sedan kan smälta den. Vi har valt produkter där fettet värms upp och blandas med kallt mjölkpulvret med hjälp av en teknik som kallas Spray Cooling. På så sätt får man en jämn blandning där produktens fett och protein blir tillgängligt samtidigt för kalven.

Spray Cooling ger en högre löslighet jämfört med produkter där man valt att kapsla in fettet innanför en hinna av protein, en teknik som innebär att proteinet måste brytas ned innan fettet blir tillgängligt för kalven. Men den stora fördelen är att Spray Cooling leder till ett högre kraftfoderintag och en högre tillväxt, något man också sett i försök.

Vet man bara vad man ska jämföra, så är det alltså inte så svårt att förstå varför kalven reagerar olika på olika kalvnäringar.

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: