Strax efter skörden i höst, är det viktigt att etablera höstrapsen. Därför har jag satt samman 5 nyttiga tips som du kan ha med dig då det blir dags.
Om Lars Olsen, Växtdoktorn
Lars Olsen är seniorkonsulent i DLG Växtodling sedan januari 2018. Han är utbildad agronom och teknisk support på växtodlingsdelen i koncernen gentemot säljare i både Danmark och Sverige. Har sköter utbildning av säljare, prövning av nya produkter, kontakt med leverantörer som Yara, BASF, Bayer osv.
1. Kalka före etableringen av höstrapsen eller använd Calciprill vid sådden
I växtföljder med mycket raps är det stor risk för uppförökning av klumprot. Rekommendationen är 4 eller 5 rapsfria år i växtföljden. Andra faktorer som påverkar uppförökningen är dålig dränering, tidig sådd och lågt pH i fält. Danska försök från hösten 2022 visar att kalkning innan etablering av höstraps, eller Calciprill placerad i samband med sådd kan reducera angreppen av klumprot. Vi ser en signifikant statistisk minskning av klumprot då vi använder kalk men inga skillnader mellan kalktyper.
2. Tidig ogräsbehandling ger flexibilitet
Belkar är en superprodukt för ogräsbehandling i höstraps och vår huvudrekommendation. Men det kan också ge utmaningar, eftersom det inte går att blanda spillsäd- och gräsogräspreparat eftersom det ska gå 7 dagar mellan behandlingarna. Centium för uppkomst är ingen nyhet, men kanske en glömd möjlighet? 0,25-0,33 l /ha Centium har bra effekt på våtarv, snärjmåra, lomme, plister, veronika med flera. Detta är en bra grundbehandling som kan följas upp med Gajus eller Belkar.
3. Nyhet för 2024 är ogräspreparatet Gajus
Gajus används vid 1-4 bladstadiet med 2,25 l/ha och har både jord- och bladverkande effekt. Produkten har bra effekt på svinmålla, förgätmigej, skatnäva, näva, bladersbrå, blåklint, rödplister, snärjmåra m.fl. Detta preparat skall användas i kombination med t.ex. Centium eller eller reducerad dos av Belkar. (Det finns en begränsning på användning av pikloram som finns i både Gajus och Belkar.)
4. Använd Biostimulanten BlueN
BlueN är en bakterie som kan samla kväve från luften och därmed förse rapsen med extra kväve. BlueN sprutas ut när höstrapsen har 4-6 blad och bakterien vill kolonisera sig i plantan under loppet av 2-3 veckor. Bakterien vill leva i plantan så länge den är vid liv och det betyder att när plantan växer samlas kväve upp från luften.
BlueN som används på hösten har under 2022 bidragit med ett merutbyte i försök från danska Flakkebjerg försöksstation på 163 kg standardvara. Europeiska resultat har visat på merutbyten i 74 % av försöken, där man i genomsnitt skördat ett merutbyte på 200 kg/ha. De positiva resultaten från 2022 var samma 2023.
Under 2023 har BlueN testats i fem storskaliga försök hos lantbrukare på fem olika lokaler i Danmark. I alla fall hade man en positiv respons med ett genomsnittligt merutbyte på 196 kg standardvara. Merutbytena från Danmark stämmer överens med de europeiska resultaten.
5. Caryx på hösten är en försäkring mot utvintring
Vintern 22/23 var på många håll riktigt hård mot rapsen och stora arealer utvintrade. En effektiv tillväxtreglering bör planeras och utföras innan rapsen blivit för stor. Behandlingen säkrar att tillväxtpunkten håller sig nära jorden så att frosten därmed inte kan göra skada på hjärtskottet.
Flera faktorer har inflytande på risken för sträckning av tillväxtpunkten.
- Tätt bestånd > 40 pl/m2
- Tidig sådd
- Rikligt med gödning > 60 kg N/ha
- Radsådd
- Sortens tendens att höja tillväxtpunkten
Om så bara en av ovanstående punkter passar in på din rapsodling, användes 0,5-0,7 liter Caryx per ha redan när rapsen har 3-5 örtblad.
Obehandlat område