Fortsätt att hålla koll på skadedjur och svamp i åkerbönor och ärter läs i Växtodlingsbrev vecka 25
Löss i sockerbetor. Tröskeln är 20 svarta betbladlöss/planta eller koloniserande betbladlöss (dvs. minst 10 löss/planta) på 40– 50 % av plantorna.
I första hand Teppeki 0,14 kg/ha. Teppeki är skonsamt mot nyttoinsekter och får användas en gång. Mavrik är godkänt för bekämpning av betbladlus men effekten är begränsad.
Årets viktigaste fältvandring
Växtsäsongen närmar sig sin avslutning, så använd den sista tiden innan skörd att värdera årets växtskyddsinsats. Det är de kommande veckorna fram till skörden, då det finns en unik chans att bestämma vilka arter man vill arbeta med, och samtidigt kartlägga ogräsproblemen för senare användning i planeringsfasen.
Det är nu man kan upptäcka olika problem med ogräsarter, som t.ex. kornvallmo, blåklint, baldersbrå, tistel och inte minst olika sorters gräsogräs som åkerven och renkavle m.m. På dessa arealer kan det finnas behov att framöver korrigera val av ogräsmedel, dosering eller ogrässtrategi – och i sista hand kan det kanske vara behov för att ändra på växtföljden.
Om du hittar gräsogräs, t.ex. renkavle eller råttsvingel, ska du om det är möjligt, tröska dessa fält sist och blåsa tröskan ren i samma fält, så du inte tar problemet med till andra fält. Är problemet i ett mindre område kan du överväga att inte tröska just detta område, utan istället hugga det – eller ännu bättre plocka och destruera det, så att det inte kommer gräsogräsfrön in i tröskan.
Kom också ihåg att plocka flyghavre!
Mycket pengar att tjäna på rätt sort
Förberedelserna för ett gott resultat startar innan du ska så din gröda. Det har stor betydelse att välja rätt sort med stor avkastningspotential och goda kvalitetsegenskaper. Sveriges helt tydligt bästa sortiment på höstutsäde hittar du hos oss. Har du ännu inte beställt ditt höstutsäde, så gör du det nu, medan du kan välja mellan de bästa sorterna. Läs mer om sorterna i Nytt & Nyttigt om Växt och Spannmål – Höst 2024
Växtodlingsbrevet har semester från nu och är tillbaka i augusti. Vi önskar alla en trevlig semester och god skörd.