Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Är Hyvega en framtidssort i ett tuffare klimat?

Till vänster Johan Nilsson, växt-odlingsäljare i Svenska Foder.

SU Hyvega testas i Wiströms Lantbruks regi. Tidningen besökte Kastlösa på Öland för att prata växtodling i allmänhet och SU Hyvega i synnerhet med Oskar Wiström.

Vi träffar Oskar Wiström på ett fält i Kastlösa, Mörbylånga kommun på Öland. Det är en strålande höstdag. Blå himmel och krispig luft. En fin dag för att vara ute och titta på fält och grödor. Oskar är tredje generationen i familjeföretaget Wiströms Lantbruk som drivs av bröderna Peter, Johan och Andreas. Bolaget bedriver växtodling, mjölk-, kött- och grisproduktion – samt naturbetesskötsel. Det är ett stort bolag idag med ett 20-tal anställda. Växtodlingsdelen är stor med en ägd åkermarksareal som ligger på cirka 800 hektar – förutom de nästan 300 hektar arrenden man dessutom brukar.

Utmaning med gäss

-Merparten av vår växtodling på Wiströms Lantbruk går till djuren på ett eller annat sätt, berättar Oskar. På Kastlösa producerar vi idag spannmål och grovfoder i form av majs. Spannmålsodlingen odlas på 210 hektar av arealen. Det är växtodlingen som dominerar mitt intresse och jag lägger merparten av mitt fokus där.

-Det har sett bra ut på våra fält i år. Grödan har kommit upp bra denna höst, och vi har haft fina förutsättningar så här långt, väderleksmässigt.

Oskar Wiström
Kastlösa, Öland

Ett problem som de dock får brottas en hel del med är gäss på fälten.

-Vi har stor inflygning av gäss till våra fält varje år, något som betyder att de under en kort tidsperiod kan beta ner odlingen, berättar han. Vi har försökt med olika tillvägagångssätt för att skrämma bort dem, men de är svåra att rå på, tyvärr.

Torkstress fortsatt problem

Det är inte bara djurvärlden som kan ställa till problem för växtodlingen på Öland. Även torkan har kommit att bli en hämmande faktor för växtodlingen – något som man ständigt försöker motverka på olika vis.

-Skördebegränsaren är vattenbrist för oss, säger Oskar. Det är något som inte kommer att förbättras inom överskådlig tid. Ett svar på denna problematik skulle kunna vara att hitta utsädessorter som bättre klarar av värme- och torkstress – och som ändå kan leverera bra skördar.

SU Hyvega är en sort som Wiströms Lantbruk nu testar på eget initiativ i större försök på gården i Kastlösa. Cirka 15 hektar har såtts, för att kunna göra sig en mer riktigt uppfattning om hur sorten beter sig.

”Jag tycker att jag kan se en skillnad i rotutvecklingen jämfört med en vanlig vetesort, säger han. Den ser något mer utvecklad ut. Om det räcker för bättre skörd, det återstår att se.”

Oskar Wiström
Kastlösa, Öland

SU Hyvega är ett hybridvete, en korsning mellan två olika klassiska marknadssorter som valts ut för sina specifika egenskaper. Målet med urvalet har varit att få fram en planta som är frisk, kraftfull och som har en god sjukdomsresistens.

En robustare planta som klarar stress

-Vi vill fortsatt kunna leverera en stabil avkastning i framtiden, säger Oskar. En viktig fördel med hybridvetet skulle vara att plantan får ett djupare och mer välutvecklat rotsystem. Det kan vara det som räddar en planta under stress. En planta som är mer robust har också en starkare växtkraft.

-Skillnaden mellan en vanlig vetesort och en hybridvetesort är att hybriden sås med en mycket lägre utsädesmängd, fortsätter han. 3 units/ha är rekommendationen, vilket ger cirka 150 plantor per kvadratmeter. För att adressera fågelproblemet på våra marker, har vi på vissa ställen gått upp något i utsädesmängd. Färre plantor per kvadratmeter innebär ju att vi blir mycket mer sårbara om fältet blir ansatta av gäss.

Fortsätta testa för utveckling

Oskar berättar att man sådde SU Hyvega den 20 september i år – först ut av alla höstgrödorna. Förfrukt till sorten var ärtor. Efter sådd har fältet dessutom fått 25 ton nötflyt.

-Jag tycker att jag kan se en skillnad i rotutvecklingen jämfört med en vanlig vetesort, säger han. Den ser något mer utvecklad ut. Om det räcker för bättre skörd, det återstår att se. I vilket fall är det både intressant och viktigt att testa nya sorter i praktiska försök och hitta sorter som passar för just våra jordar.

-Vi behöver ständigt utveckla oss, och hitta de sorter som kan hantera det klimat vi har och kommer att få, avslutar han.

SU Hyvega

– Hybridvete kvarn

Hyvega passar alla jordtyper och har en hög avkastningsstabilitet i kombination med bra bakningskvaliteter (A). Hyvega är den första hybridvetesorten från Saaten Union
att introduceras på den svenska marknaden.

  • Högre avkastningspotential
  • Robust
  • För tuffare odlingsbetingelser

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Spännande nyheter & högproducerande trotjänare i vallsortimentet

Traktor skördar vall på stort grönt fält. Ljusblå himmel i bakgrunden.

Svenska Foder & Salinity gör gemensam sak

Ett utmanande år för 6Tolv

Nomus hjälper dig med allt kring spannmålen!

Full koll på din spannmål

En ny ypperlig maltkornssort på väg in!

Rötter i jord

Sänkta kostnader och bördigare jord

Nytt & Nyttigt om växt, grovfoder, spannmål och ensilering

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: