På Lilla Tomteby i Ljungbyholm söder om Kalmar bedriver Arvid Lundberg och hans medarbetare mjölkproduktion. Under förra året hände det väldigt mycket. Då byggdes det i mer eller mindre alla ändar av gården och det var en utmanande tid för alla inblandade. Nu flyter produktionen på fint och man har hittat en balans. Fokus nu är att fortsätta förbättra sig, och ta tillvara tekniken på bästa sätt – med hjälp av kompetenta och engagerade medarbetare.
Arvid är 4:e generationen lantbrukare på gården, som köptes av Arvids farfars far för 101 år sedan. 2016 var det dags för Arvid att ta över verksamheten. Då gjordes generationsskiftet. Och Arvid är väldigt intresserad av just djurhållningen. Att förädla det man kan förädla genom djuren, på bästa sätt.
”Allt hänger ihop”
-Allt hänger ihop, växtodling, foder, avel – alla delar är viktiga, och man blir aldrig färdiglärd, säger Arvid. Det är det som är inspirerande med mjölkproduktion. Vi kan alltid bli bättre på vad vi gör, och det driver oss alla här – både mig och mina medarbetare.
-Även om vi inte får några snabba svar, och även om vi aldrig kan säga: nu kan vi det här, så känns det roligt att vi genom att fokusera på ett område, kan hitta bättre sätt att jobba på som ger resultat på sista raden. Och ändrar man på något, så påverkar det något annat, som man då måste titta närmare på.
-Jag tror att man flyttar sig framåt genom att titta noga på vad man gör och hur man gör, fortsätter han. Men man får inte bli för nedslagen om det inte går som man vill. Det är bara att fortsätta och försöka hitta fram.
"Men man får inte bli för nedslagen om det inte går som man vill. Det är bara att fortsätta och försöka hitta fram. "
Arvid Lundberg, Lilla Tomteby
Ta gården in i framtiden
Under fjolåret togs ett stort grepp på gården. Det behövdes en uppdatering, för att kunna uppnå bättre resultat och för att utmana sig själv och ta gården vidare in i framtiden.
-1992 brann lagården här ner, då tog man ett nytt grepp och byggde en väldigt för tiden modern lösdriftslagård med mjölkgrop som vi har mjölkat i tills förra året.
Dags för förändring
-Men nu var det dags att förnya verksamheten, fortsätter Arvid. Vi har 120 mjölkande här idag. Mjölkgroparna var utslitna och det var dags att göra något, och då sätter man inte dit nya mjölkgropar. Vi ville ha ett mjölksystem som kunde matcha djurantalet. Nu är vi i kapp. Men vi ville också ha ett system som var bättre ur ett medarbetarperspektiv, som ger mindre monotont arbete och som inte sliter lika mycket på kroppen.
-Det hände extremt mycket under 2023, berättar Arvid. Vi byggde nytt kalvstall samtidigt som mjölkstallet förlängdes och utrustades med två A5-robotar till mjölkning, samt utfodrings- och rengöringsrobotar. Kalvarna flyttade vi in i ett helt nybyggt och fristående och luftigt kalvstall, och den befintliga foderladan har utökats med ett foderkök för att hysa ett nytt utfodringssystem: Vector.
-Med förlängningen av det befintliga kostallet fick vi även en väl tilltagen bakomgrupp med extra plats för sinläggningskor och ungdjursplatser. Den 1 juni var foderköket klart. Den 1 juli stod kalvstallet färdigt. Den 27 november körde robotarna igång. Allt det här gjordes medan korna mjölkades i gropen.
En tuff period
Arvid beskriver en slitig period, när det var som värst, när arbetsdagen kunde ta slut klockan 1 på natten för att sedan börja igen vid 5.
-Men det gick bra, även om arbetet knappast tar slut för att man bytt system, säger han. Det är istället då det verkliga arbetet börjar. Man ska lära sig tekniken, skapa nya rutiner så att man kan få ut det mesta av systemet.
-Vi kan få väldigt bra mätvärden, när man väl satt sig in i systemet, och det gör att vi har alla möjligheter att hitta ett sätt att jobba med våra mjölkkor som passar in på vår gård.
Kort om Lilla Tomteby
Lilla Tomteby har en Holsteinbesättning, de har bra produktionsresultat, 4 % fett och 41 kg mjölk/ko och dag. Korna får en mix på foderbordet och detta toppar man med Rosa Grädde i de två mjölkrobotarna. Ett fetthaltshöjande kraftfoder är lite dyrare men med dagens fetthaltsbetalning är det lätt att räkna hem.
-Vi ger Rosa Grädde i roboten, berättar Arvid. Det är ett smakligt foder med hög energinivå som ger oss de resultat vi vill se på gården. Korna går mer än gärna till roboten och blir mjölkade.
Rosa Grädde är en storsäljare för Svenska Foder som tillför extra protein till foderstaten samtidigt som fetthalten i mjölken ökar. Det är både ett smakligt och skonsamt foder med en hög nivå av smältbara fibrer.
Robot är bra, men människor behövs
Den mix som man ger korna består av vallensilage, majsensilage, krossad spannmål, rapskaka från Karlshamn, mineraler, salt, kalk samt vomskyddat kalkfett* som Svenska Foder säljer till Lilla Tomteby. Mixen levereras ut i små portioner till foderbordet via foderroboten som hämtar rätt andel av varje ingrediens till rätt ko. Roboten läser ofta av hur mycket foder som är kvar, och ser till att det alltid finns foder. Men korna måste äta upp innan de får nytt foder, för att det ska vara så fräscht som möjligt.
-Fodermedlen hämtas från en plats – som i ett rutnät – där roboten plockar rätt ratio som sedan blandas i mixervagnen, berättar Arvid. Det är ett flexibelt system där vi kan styra vilken mix som ska till vilken ko – där det gör bäst nytta, och på så vis optimerar utfodringen.
Men han är tydlig om själva poängen med att ha robotar.
-Roboten är ett hjälpmedel, de jobbar bra på det man säger till dem att göra, men inte något mer. Det är du som ska avläsa, analysera, och skruva på funktionerna för att det ska kunna bli bättre. Vi behöver fortsatt människor som läser av och gör bättre.
– Inget sköter sig självt, fortsätter han. Det blir inget självspelande piano, för att man har robot. Istället får vi tid till annat, som underhåll, att lyssna till hur korna mår, hur man kan förbättra produktionen på andra sätt. Mer tid för omsorg om djuren. Dessutom har vi tid att fokusera på utveckling och förbättring. Det inspirerar oss alla här på gården.