Det är många parametrar som påverkar huruvida man får framgång i sin korn och maltkornsodling – och planeringen bör starta omedelbart. Om du ska så maltkorn är det viktigt att välja den rätta sorten som går att avsättas till mälterierna. Se till att välja din sort redan nu, så du får vad du önskar och vad som passar dina fält.
Sådd
Framgång kommer inte bara med den rätta sorten, mycket beror givetvis på management. Korn ska sås på våren, så fort jorden är tjänlig. Kommer man ut för tidigt finns risken att jorden är alltför fuktig och komprimerad. Kommer man ut för sent kan jorden ha blivit torr och växtsäsongen blir kortare.
2024 såddes vårkornet sent i många områden och man fruktade att det skulle påverka skördenivåerna. Tursamt nog blev vädersituationen på många platser optimal och trots den sena sådden fick många en riktigt bra skörd och bra kvaliteter.
Plantantal per kvadratmeter skall anpassas till förutsättningarna och normalt är det föredragna antalet kring 250-300 plantor per kvadratmeter. Vid sen sådd skall man dock försöka gå upp i plantantal eftersom man inte kan räkna med en lika god bestockning.
Gödsling
Den optimala kvävemängden varierar mycket år från år och från fält till fält. För maltkornet handlar det om att inte ge för mycket så att proteinnivån blir för hög. Under normala förhållande med en skördenivå på 6-7 ton/ha ska kvävegivan ligga mellan 125-135 kg N/ha.
Utöver kväve är det också viktigt att ge den rätta mängden fosfor och kalium. Vid en skördenivå på 6 ton maltkorn och bortförsel av 3 ton halm – försvinner nästan cirka 22 kg fosfor och 52 kg kalium från fältet. Har du fält i P-AL-klass I, II och III bör du prioritera fosforgiva och använda YaraMila 24-4-5 eller YaraMila 22-6-6. Plockar du bort halmen från fälten skall du prioritera kaliumgiva och använda YaraMila 21-3-10 på fält med K-AL-klass I, II och III. På fält med P-AL-klass och K-AL-klass IV och V kan användas t.ex. Balans 26-3-4. Så mycket som möjligt av gödslingen bör ges tillsammans sådden. Kvävegiva efter kornets uppkomst ökar mängden av grönskott vid skörd. Extra kväve-giva bör inte ske efter DC 30.
Fyll på med mikronäring under loppet av växtsäsongen om det finns risk för brist och särskilt mangan är viktigt att använda. Vi rekommenderar att köra 1-2 l/ha Profi Mangan, 1-2 gånger.
Den optimala kvävemängden varierar mycket år från år och fält till fält. För maltkornet handlar det om att inte ge för mycket så att proteinnivån blir för hög. Under normala förhållande med en skördenivå på 6-7 ton/ha ska kvävegivan ligga mellan 125-135 kg N/ha.
Lars Olsen, Växtdoktorn
Rådgivare växtodling DLG
Växtskyddsrekommendationer
Det är viktigt att bekämpa ogräs i tid för att undvika konkurrens med kornet. Ogrässtrategierna varierar såklart från fält till fält allt efter vilken typ av ogräs och mängd ogräs. En effektiv ogräsbekämpning säkrar också en enklare och ren vara vid tröskningen.
Bekämpningsbehovet av svampsjukdomar varierar mycket år från år. Det är därför viktigt att hålla ett öga på fälten och spruta efter behov. Det är också viktigt att känna sin sort och eventuella svagheter, de specifika förutsättningarna för året, och och man bör agera kvickt då bekämpningströskeln överskrids.
”Bekämpningsbehovet av svampsjukdomar varierar mycket år från år. Det är därför viktigt att hålla ett öga på fälten och spruta efter behov.”
Lars Olsen, Växtdoktorn
Rådgivare växtodling DLG
Svenska Foder producerar varje år växtskyddsrekommendationer som finns tillgängliga på hemsidan, och du kan få den i fysisk form om du kontaktar din säljare. Under loppet av säsongen kan du följa med i de aktuella rekommendationerna i vårt växtodlingsbrev som skickas ut på mail, och som ligger på hemsidan. Våra rekommendationer är gratis.
Hög insats betalar sig ofta med hög skörd och god kvalitet.
Lycka till med din maltkornsodling!
Växtskyddsrekommendationer 2024
Ett nytt växtodlings år med möjligheter och potential i fält kräver nya aktiva växtskyddsbeslut under odlingssäsong.
Med vår växtskyddsbroschyr 2024 vill vi inom Svenska Foder på ett enkelt sätt förmedla våra grundstrategier kring preparatval.
Om Växtdoktorn
Lars Olsen är seniorkonsulent i DLG Växtodling sedan januari 2018. Han är utbildad agronom och teknisk support på växtodlingsdelen i koncernen gentemot säljare i både Danmark och Sverige. Har sköter utbildning av säljare, prövning av nya produkter, kontakt med leverantörer som Yara, BASF, Bayer osv.