Salt är en viktig del av hästens foderstat. Matilda Johansson, produktchef för Salinitys produkt Equisalt, berättar om vikten att ge din häst tillräckligt med salt. Matilda är Husdjursagronom med en master i animal science och har dessutom egna praktiska erfarenheter kring saltbehov och hästar i träning och
tävling. Hon tävlar nämligen Islandshäst på nationell nivå.
Hästägare månar idag om hästarna som aldrig förr. Allt från träningsschema till foderstater är minutiöst uträknade och planerade. Många hästägare placerar ut saltstenar till sina hästar, men är det alltid tillräckligt? I hästens naturliga föda, gräs och i förlängningen hö och hösilage, finns natriumklorid – det vi i dagligt tal kallar salt. Varje dag utsöndrar hästen cirka 1,5 gram natrium/100 kg kroppsvikt per dygn via träck och urin. Men den största natriumförlusten sker via svettning.
– Hästens svett innehåller högre halter natrium, kalium och klor än blodet, vilket snabbt kan leda till stora förluster vid hård träning, säger
Matilda Johansson. Särskilt om den omgivande temperaturen är hög.
– Vid natriumbrist frigörs hormonet aldosteron i stor mängd, något som kommer från binjurarna, fortsätter Matilda. Aldosteron signalerar till kroppen att ”spara” natrium genom att minska utsöndringen via träck och urin. Det här kan vara farligt för hästens hälsa. I ett forskningsprojekt vid SLU kunde man inte utesluta att natriumbrist långsiktigt skulle kunna vara skadligt för hjärtmuskulatur och blodcirkulation.
Hästkroppen saknar förmåga att lagra natrium, vilket gör att ett dagligt tillskott av salt är viktigt. Salt är det enda ämne som man definitivt kunnat bevisa att djur själva känner av att de har brist på.
– Behovet av salt varierar beroende på hästens aktivitetsnivå, säger Matilda. För en häst i vila räcker fri tillgång på saltsten oftast för att hästen själv ska tillgodose sitt behov. En häst i hårdare arbete kan dock behöva tillskott i foder eller i form av fysiologisk saltlösning.
– Att beräkna exakt rätt mängd salt varje häst behöver är svårt. Men så länge hästen har fri tillgång till dricksvatten utsöndras överskottet av natrium via urinen. Därför är det att föredra att ge för mycket snarare än för lite.
Natrium spelar en viktig roll i hästens törstreglering. Törstcentrum i hjärnan reagerar på en förhöjd natriumkoncentration i blodet genom att signalera till hästen att dricka.
– Om hästen får brist på natrium störs denna reglering och det finns risk att hästen inte dricker vatten, trots att den i själva verket kan vara uttorkad, konstaterar Matilda. Vätskebrist hos hästen sänker prestationsförmågan, men kan också öka risken för förstoppningskolik.
– Vår produktlinje Equisalt är framtagna för att matcha hästens behov av salt och på så vis bidra till välmående hästar som klarar av att prestera på topp. Jag använder produkter själv i min egen verksamhet, när jag inte arbetar på Salinity.
Just det. För när Matilda inte är produktchef, tävlar hon med islandshästar. Hon har två tävlingshästar och har även börjat med avel. Hon fick sitt första föl med ett förstaklassens avelsto häromåret där världens högst bedömda islandshäst är pappa. Nu är ett andra föl på gång.
– Avel är den senaste satsningen, och det är verkligen jätteintressant, och något jag vill utveckla, säger Matilda. Men i själva tränandet och tävlandet ser jag tydligt behovet att mina hästar får rätt mängd salt, för att kunna prestera.
– Många ger sina hästar mineraler. Men den givan är oftast konstant varje dag – medan hästens behov i praktiken varierar från dag till dag beroende på utfört arbete och omgivande klimat.
– Eftersom hästar känner av brist på natrium och ökar sitt saltintag efter hård träning – och eftersom behovet av koppar, mangan, zink och E-vitamin också ökar med ökat arbete – har vi berikat våra saltstenar med mineraler, spårämnen och vitaminer, fortsätter hon. Det gör att hästarna själva styr sin ”top up” av näringsämnen baserat på utsöndrad mängd natrium.
Matilda och hennes islandshästar
Med sina två tävlingshästar tävlar Matilda i såväl tölt, fyrgång, femgång och speedpass. Islandshästar är kända för sina unika gångarter. En femgångare kan utföra fem olika gångarter: skritt, trav, galopp, tölt och flygande pass. Inte alla islandshästar behärskar alla fem gångarterna, men de som gör det anses vara de bästa inom rasen.
Dessutom tävlade Matilda i SM i tävlingsformen Gæðingakeppni 2024. I denna tävling handlar det om att hitta den bästa hästen, som på isländska kallas Gæðingur. Domarna vill se en häst med stor samarbetsvilja och glädje, som visar energiska och lösgjorda gångarter. Även uttrycksfullhet är en viktig del av bedömningen. Hästen skall visa mycket gång, tempo, vilja och utstråla ”power”. Alla vill rida på en riktig Gæðingur.
Fakta om Equisalt
Pure är en svensktillverkad saltsten av högsta kvalitet – perfekt för dig som vill ge din häst rent salt utan några tillsatser. Finns som 2 kg, 6 x 2 kg och 10 kg.
Enriched är ett utmärkt val för dig med en häst som betar eller får en låg dos kraftfoder, då den kompletterar och förstärker hästens mineralintag på ett naturligt sätt. Finns som 2 kg, 6 x 2 kg och 10 kg.
Advantage är en saltsten av naturligt stensalt, särskilt framtagen för aktiva hästar. Berikad med elektrolyter, biotin, E-vitamin och selenjäst, stödjer Equisalt Advantage hästens elektrolytbalans och muskelprestation, både i förebyggande syfte och för snabbare återhämtning. Finns i 2 kg 6×2 kg och 10 kg.