Probiotika till kalv
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Ute nu – Nytt & Nyttigt om Fjäderfä 2025
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Bra att ha inför lamning
Lämpliga tider under året för hullbedömning
Bra pH-värde gör skillnad för blötfoderanläggningen
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Fibergi är nu en del av Hippo!
Vad finns i min silo?
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Vad finns i min silo?
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Bättre kvalité på grovfodret
Svenska Foder & Salinity gör gemensam sak
Nytt & Nyttigt om växt, grovfoder, spannmål och ensilering
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Ogräs i vårkorn, vårvete, havre, åkerböner, ärter och sockerbetor – Fokus i fält v 15
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Vad finns i min silo?
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Nomus hjälper dig med allt kring spannmålen!
Full koll på din spannmål
Tillväxtreglering, inför majssådden och svartfågel – Fokus i fält v 16
Ogräs i vårkorn, vårvete, havre, åkerböner, ärter och sockerbetor – Fokus i fält v 15
Tillväxtreglering, inför majssådden och svartfågel – Fokus i fält v 16
Vad är nästa steg för fjäderfägödselmarknaden?
Ogräs i vårkorn, vårvete, havre, åkerböner, ärter och sockerbetor – Fokus i fält v 15
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Tillväxtreglering, inför majssådden och svartfågel – Fokus i fält v 16
Vad är nästa steg för fjäderfägödselmarknaden?
Tillväxtreglering, inför majssådden och svartfågel – Fokus i fält v 16
Ogräs i vårkorn, vårvete, havre, åkerböner, ärter och sockerbetor – Fokus i fält v 15
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Ny energi skapar dynamik på bränslemarknaden
Ett nytt år för 6Tolv
Förändring är det konstanta
Ett nytt år för 6Tolv
Förändring är det konstanta
Ett nytt år för 6Tolv
Förändring är det konstanta

Råmjölkskvalitet – så påverkas lammet

Råmjölkskvalitet

Tackans produktionen av råmjölk påverkas av en rad olika faktorer, där ibland:

  • Foderstat och näringssammansättning
  • Hormonproduktion
  • Tidpunkten för råmjölkens nedsläpp
  • Viskositet

Dessa faktorer har en direkt inverkan på lammens överlevnad. Fördröjt nedsläpp, hög viskositet på råmjölken eller skador och avvikelser på juver och spenarna kan begränsa mängden råmjölk som lammet för i sig, vilket försämrar dess chans till ett starkt immunförsvar.

Faktorer som påverkar kvalitet

För att ett lamm ska få tillräcklig passiv immunitet, måste det konsumera tillräckligt med råmjölk av god kvalitet. Kvaliteten på råmjölken påverkas av faktorer som:

  • Tackans ålder
  • Tackans ras
  • Antal födslar
  • Näringstillstånd
  • Avkommans kön

Så mäter du kvaliteten på råmjölken

Kvaliteten på råmjölk kan enkelt mätas på gården med hjälp av en BRIX-mätare (refraktometer). Den mäter andelen fasta ämnen, vilket är starkt korrelerat med mängden IgG-antikroppar som finns i mjölken – vilket är ett viktigt mått på råmjölkens kvalitet. BRIX-mätare är enkla att använda och ger snabba och tillförlitliga resultat, vilket gör dem praktiska för att snabbt kontrollera råmjölkens kvalitet.

Forskning om optimala BRIX-värden för råmjölk från får har tidigare varit begränsad. En studie från Skottland, publicerad 2023, påvisade dock att ett BRIX värde över 22,1 % tyder på att råmjölken håller tillräckligt hög kvalitet.

Rekommenderade BRIX-värden

BRIX-värdena är ett användbart screeningverktyg när råmjölk från flera tackor blandas och analyseras tillsammans. För bedömning av råmjölk från enskilda tackor är metoden mindre tillförlitlig. Använd därför BRIX-värdena som en vägledning snarare än en exakt bedömning.

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: