När man hanterar blöta foderråvaror måste man tänka på den värme som finns i stallarna, och att det innebär tillväxt av olika mikroorganismer som kan påverka foderhygienen. Vissa mikroorganismer vill man ha. Andra kan resultera i hygienproblem som ger sämre foderutnyttjande och olika sjukdomar. Målet är ju att grisarna får ett foder som har rätt näringsinnehåll, som håller dem friska och kan växa optimalt – hälsosamt och ekonomiskt.
Sören Hedemann Andersen arbetar som teknisk säljkonsult på DLG Desinfektion och Farmpack och har många års erfarenhet av att åka ut på gårdar och konsultera kring de här frågorna. Han kan inte nog betona vikten av att bibehålla rätt pH-värde i blötfodret.
-Med rätt pH-värde i blötfodret slipper du bleka och slöa grisar, du slipper även magsår och universell tarmblödning minimeras (för slaktgrisar). Du ser ofta att grisarna får ett högre foderupptag och en bättre aptit, samt att mjölkavkastningen ökar.
-Det är också så att de fermenteringsproblem som kan uppstå i en blötfoderanläggning försvinner. Dock ska man vara uppmärksam på ny fermentering.
Vad är då rätt pH-värde i en anläggning?
-Ett bra pH-värde för en blötfoderanläggning ligger någonstans mellan 4,5-4,8. Om du har ett för högt pH i din produktion, kan du få problem med feljäsning och coliforma bakterier i fodret, vilket kan resultera i nedsatt aptit.
-Om du har ett pH-värde under 4 kan det hämma tillväxten av goda mikroorganismer i blötfodret. Det innebär också att det kan ge magsår hos suggor, avvänjningsgrisar och slaktgrisar.
"Ett bra pH-värde för en blötfoderanläggning ligger någonstans mellan 4,5-4,8."

Sören Hedemann Andersen, teknisk säljkonsult på DLG Desinfektion och Farmpack.
Hur kan man upptäcka att pH-värdet inte är som det ska?
-Ofta ser man det på aptiten, grisarna äter inte av fodret. Du kan också se det på suggorna som inte mjölkar som de ska. Avvänjningsvikterna pekar nedåt, när inte grisarna för näring nog.
-Djuren ser också gärna bleka ut och är otrivsamma i humöret.
Hur kan man uppnå ett bra pH-värde i sin blötfoderanläggning?
-Märker du att produktionen sjunker eller att hälsoläget är försämrat utan någon riktigt anledning, bör du rengöra din anläggning – för att starta på nytt, så att säga, säger Sören. Gå igenom ditt system och se om det finns någon svag punkt där själva problemet kan utgå ifrån. Rengör alla rörledningar och blandarkar – men också andra tankar eller silos som är knutna till din blötfoderanläggning. Har du ett rent system, hjälper det ju inte om du har andra råvaror som ställer till det. Gå över hela anläggningen.
-Det handlar om att tvätta tankar och se till att beläggningar försvinner med hjälp av tvättmedel, Allround Såpa. Spola igenom systemet med mycket vatten och gärna med varmare vatten. Använd våra rengöringsmedel som t.ex. CID 2000, Kenosan eller DM Clean.
-Därefter ska du alltid använda dig av produkter som Myrsyra eller Helmgräs i din blötfoderanläggning, som Svenska Foder har i sitt sortiment. När du tillsätter dessa produkter till ditt blötfoder får du ett större mervärde i ditt foder, eftersom aminosyrahalten blir högre (dvs den förstörs inte av ett dåligt pH-värde). Dessutom får du ett stabilt pH-värde i din blötfoderanläggning, vilket gör stor skillnad för din produktion i långa loppet.
Att göra om du märker att något är fel
- Rengör din anläggning.
- Gå igenom ditt system för att identifiera svaga punkter där problemet kan ha uppstått.
- Rengör alla rörledningar, blandarkar, andra tankar och silos som är knutna till blötfoderanläggningen.
- Använd Allround Såpa för att få bort beläggningar på tankar.
- Spola igenom systemet med mycket och varmt vatten. Använd rengöringsmedel som CID 2000, Kenosan eller DM Clean.
- Använd Myrsyra eller Helmgräs i fortsättningen för att få ett stabilt pH-värde i blötfoderanläggningen. Tillsätt detta till blötfodret.