Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Effekten av jäst till kalvar

Levande jäst har visat sig ha positiva effekter på både tillväxt, foderutnyttjande och hälsa hos kalvar. Studier visar att jäst kan förbättra matsmältningen, stabilisera mikrobiell flora och stärka immunförsvaret.

Att säkerställa kalvarnas hälsa är avgörande för att upprätthålla hög produktivitet i besättningar. De första månaderna av en kalvs liv är kritiska, eftersom kalven genomgår snabba fysiologiska förändringar, inklusive utvecklingen av ett funktionellt matsmältningssystem. Ett område som har fått ökad uppmärksamhet inom forskningen är användningen av levande jäst (Saccharomyces cerevisiae) som tillskott i foder. Levande jäst har visat sig ha positiva effekter på matsmältning, immunförsvar och tillväxt hos unga idisslare, inklusive kalvar.

Jästens funktioner

Levande jäst fungerar på flera sätt som kan bidra till kalvens hälsa och tillväxt. En av de mest undersökta effekterna är förbättringen av  kalvens matsmältningssystem. Levande jäst kan bidra till en stabilisering av mikrobiell flora, minska tillväxten av patogena bakterier och främja tillväxten av gynnsamma mikroorganismer (Chaucheyras-Durand et al., 2008). Genom att skapa en hälsosam tarmflora förbättras både näringsupptag och matsmältning, vilket leder till förbättrad tillväxt och immunfunktion.

Effekter på tillväxt

Studier har visat att utfodring av levande jäst till kalv kan leda till förbättrad tillväxt och ökad fodereffektivitet. En studie av Magalhães et al. (2008) visade att kalvar som fick tillskott av levande jäst hade en signifikant högre tillväxt och förbättrat foderutnyttjande jämfört med kontrollgruppen. Resultaten visade också att levande jäst främjade ett tidigare intag av fast foder, vilket är avgörande för övergången från en mjölk till en fast föda och utvecklingen av ett fungerande vom.

I en annan studie av Lesmeister et al. (2004) fann man att kalvar som fick levande jäst som tillskott uppvisade bättre viktökning och en större total fodereffektivitet under de första åtta veckorna av livet.

Effekter på hälsa och immunförsvar

Förutom att förbättra tillväxten kan levande jäst också ha positiva effekter på kalvars hälsa. Flera studier har dokumenterat en minskad förekomst av diarré och andra mag- och tarmstörningar hos kalvar som fått levande jäst. Detta tillskrivs ofta förbättringen av tarmfloran och ett stärkt immunförsvar (Desnoyers et al., 2009).

En studie av Franklin et al. (2005) visade att tillskott av levande jäst till kalvar resulterade i en ökad koncentration av immunoglobulin A (IgA) i tarmen, vilket kan skydda mot infektioner. Dessutom har jäst visat sig stimulera aktiviteten hos immunceller, såsom makrofager och neutrofiler, vilket bidrar till ett mer robust försvar mot patogener (Bach et al., 2003).

Genom att främja snabb tillväxt och effektivt foderutnyttjande kan producenter minska foderkostnaderna per producerad enhet mjölk. Dessutom kan de hälsofördelar som tillskottet ger minska behovet av medicinska behandlingar minska, något som är allt viktigare i tider med ökad medvetenhet om antibiotikaresistens och djurvälfärd.

Referenser

Bach, A., Iglesias, C., & Devant, M. (2003). Effects of Saccharomyces cerevisiae on rumen fermentation, microbial growth, and feeding behavior in dairy calves. *Journal of Dairy Science*, 86(9), 2768-2773.

Chaucheyras-Durand, F., Walker, N. D., & Bach, A. (2008). Effects of active dry yeasts on the rumen microbial ecosystem: Past, present and future. *Animal Feed Science and Technology*, 145(1-4), 5-26.

Desnoyers, M., Giger-Reverdin, S., Bertin, G., Duvaux-Ponter, C., & Sauvant, D. (2009). Meta-analysis of the influence of Saccharomyces cerevisiae supplementation on ruminal parameters and milk production in ruminants. *Journal of Dairy Science*, 92(4), 1620-1632.

Franklin, S. T., Newman, M. C., Newman, K. E., & Meek, K. I. (2005). Immune parameters of dairy calves fed mannan oligosaccharide and subsequent transfer of passive immunity. *Journal of Dairy Science*, 88(2), 766-775.

Lesmeister, K. E., Heinrichs, A. J., & Gabler, M. T. (2004). Effects of supplemental yeast (Saccharomyces cerevisiae) culture on rumen development, growth characteristics, and blood parameters in neonatal dairy calves. *Journal of Dairy Science*, 87(6), 1832-1839.

Magalhães, V. J., Susca, F., Lima, F. S., Branco, A. F., Yoon, I., & Santos, J. E. P. (2008). Effect of feeding yeast culture on performance, health, and immune responses of young dairy calves. *Journal of Dairy Science*, 91(4), 1497-1509.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: