Förutsättningar för lammets överlevnad
Startsida » Foder » Får & lammfoder » Tillskott för nyfödda lamm » Förutsättningar för lammets överlevnad
Råmjölkens sammansättning
Råmjölkens sammansättning spelar en avgörande roll för lammens överlevnad och långsiktiga hälsa, eftersom nyfödda lamm saknar antikroppar vid födseln. Råmjölken innehåller viktiga antikroppar, framför allt immunoglobulinet IgG. Men även näringsämnen och ämnen som stödjer lammets tillväxt, utveckling av mag-tarmkanalen och temperaturreglering.
Säkerställ god passiv immunöverföring
För att säkerställa en god passiv immunöverföring och undvika livshotande tillstånd är det avgörande att lammen får en tillräcklig tillförsel av antikroppar inom de första 24 timmarna. Redan efter denna period minskar lammets förmåga att absorbera dessa viktiga ämnen avsevärt, samtidigt som koncentrationen av IgG-antikroppar i tackans råmjölk snabbt sjunker.
Viktiga faktorer
Detta är avgörande för lammets överlevnad:
- Passiv immunitet
Direkt skydd genom tillförsel av antikroppar - Aktiv immunitet
Långvarigt skydd som stärks genom probiotika - Vitaminer (E och A)
För att aktivera immunsystemet, stödja tarmhälsan och främja produktionen av antikroppar - Energitillskott
I form av kolhydratskällor som förhindrar akuta tillstånd orsakade av näringsbrist
Detta innebär passivt och aktivt immunförsvar
Passivt immunförsvar
Det passiva immunförsvaret innebär att immunsystemet får färdiga antikroppar från en extern källa, som tillexempel råmjölk från tackan. Detta ger ett omedelbart, men kortvarigt skydd.
Passiv immunitet är särskilt viktigt för nyfödda lamm eller de med ett svagt immunförsvar. Skyddet är endast kortvarigt eftersom antikropparna bryts ner med tiden och ingen långsiktig immunitet utvecklas. Här träder i stället det aktiva immunförsvaret in.
Aktivt immunförsvar
Det aktiva immunförsvaret innebär att lammet själv producerar antikroppar och minnesceller efter att ha exponerats för en patogen eller ett vaccin. Detta ger ett långvarigt eller livslångt skydd, eftersom immunsystemet lär sig känna igen och bekämpa framtida infektioner.
Utvecklingen av det aktiva immunförsvaret tar längre tid, därför är det passiva skyddet från råmjölken avgörande för nyfödda lamm tills deras eget immunförsvar är tillräckligt utvecklat
Effektivare skydd med råmjölkstillskott
Tillgång till högkvalitativ råmjölk direkt efter födseln är avgörande. Forskning visar dock att probiotika och antikroppar från äggula (IgY) kan komplettera traditionell råmjölksutfodring och dessutom stärka tarmhälsan. När dessa antikroppar kombineras med probiotika stärks immunförsvaret vilket också minskar behovet av antibiotika. IgY-antikroppar kan dessutom vara mer effektiv än traditionella IgG-antikroppar från råmjölk.
Förebyggande åtgärder
Förbyggande åtgärder är alltid att föredra framför behandling av sjuka djur.
- Nyfödda lamm kan alla ha stor nytta av probiotika tidigt i livet för att stärka tarmhälsan och bygga upp ett starkt immunförsvar. Detta uppnås genom att stärka de nyttiga mikroorganismerna i tarmen med hjälp av probiotika, samtidigt som passiva antikroppar, snabb energi samt viktiga vitaminer tillförs.
- Eftersom vitamin E överförs ineffektivt från moderkakan till fostret, behöver nyfödda lamm extra tillskott av detta vitamin för att stödja immunsystemets funktion.
Vad är probiotika?
Probiotika är levande mikroorganismer, vanligtvis bakterier eller jäst, som tillförs i stor mängd för att gynna den naturliga tarmfloran och konkurrera ut platsen för de oönskade bakterierna.
Probiotika bidrar till att förbättra matsmältning och näringsupptag samt kan stärka immunförsvaret hos lamm.
Lammets första måltid
Lammet bör ha fått i sig sitt första mål med råmjölk senast inom 2–3 timmar efter födseln. Lamm som riskerar att inte själva få i sig tillräcklig mängd råmjölk bör rutinmässigt ges råmjölk i flaska alternativt sond så fort som möjligt. Dessa risklamm är:
- Lamm med låg eller mycket hög födelsevikt
- Svaga lamm
- Trillingar, fyrlingar etc.
- Lamm från magra tackor, äldre tackor, sjuka tackor, tackor med dysfunktionellt juver.
Råmjölkskvalitet
Produktionen av råmjölk påverkas av en rad olika faktorer före födseln. Som foderstat och hormonproduktion. Råmjölkskvaliteten har en direkt inverkan på lammet.
Men råmjölkens kvalitet kan enkelt mätas på gården. Klicka på knappen för att läsa mer.