Råmjölkskvalitet – så påverkas lammet
Startsida » Foder » Får & lammfoder » Tillskott för nyfödda lamm » Råmjölkskvalitet – så påverkas lammet
Råmjölkskvalitet
Tackans produktionen av råmjölk påverkas av en rad olika faktorer, där ibland:
- Foderstat och näringssammansättning
- Hormonproduktion
- Tidpunkten för råmjölkens nedsläpp
- Viskositet
Dessa faktorer har en direkt inverkan på lammens överlevnad. Fördröjt nedsläpp, hög viskositet på råmjölken eller skador och avvikelser på juver och spenarna kan begränsa mängden råmjölk som lammet för i sig, vilket försämrar dess chans till ett starkt immunförsvar.
Faktorer som påverkar kvalitet
För att ett lamm ska få tillräcklig passiv immunitet, måste det konsumera tillräckligt med råmjölk av god kvalitet. Kvaliteten på råmjölken påverkas av faktorer som:
- Tackans ålder
- Tackans ras
- Antal födslar
- Näringstillstånd
- Avkommans kön
Så mäter du kvaliteten på råmjölken
Kvaliteten på råmjölk kan enkelt mätas på gården med hjälp av en BRIX-mätare (refraktometer). Den mäter andelen fasta ämnen, vilket är starkt korrelerat med mängden IgG-antikroppar som finns i mjölken – vilket är ett viktigt mått på råmjölkens kvalitet. BRIX-mätare är enkla att använda och ger snabba och tillförlitliga resultat, vilket gör dem praktiska för att snabbt kontrollera råmjölkens kvalitet.
Forskning om optimala BRIX-värden för råmjölk från får har tidigare varit begränsad. En studie från Skottland, publicerad 2023, påvisade dock att ett BRIX värde över 22,1 % tyder på att råmjölken håller tillräckligt hög kvalitet.
Rekommenderade BRIX-värden
BRIX-värdena är ett användbart screeningverktyg när råmjölk från flera tackor blandas och analyseras tillsammans. För bedömning av råmjölk från enskilda tackor är metoden mindre tillförlitlig. Använd därför BRIX-värdena som en vägledning snarare än en exakt bedömning.