Det finns många faror på betet för hästen. Vi har listat några som är bra att ha koll på under sommarmånaderna.
Inhägnaden
Ha som rutin att kontrollera staketet på betet mellan varven. Staket med slaka band eller rep kan leda till att hästarna fastnar och i värsta fall får skador av band och rep som inte går av. Se till att banden är sträckta med fungerande el, som kontrolleras dagligen. Använd gärna skarvar som släpper om en häst skulle fastna i bandet och kom ihåg att vattna vid jordspettet om det är torrt ute.
Vatten
Det är ytterst viktigt att hästen har tillgång till färskt vatten på betet. Man brukar säga att det ska vara så färskt att du själv ska vilja dricka det.
Om det finns stillastående vatten i hagen bör det hägnas in så att hästarna inte dricker av vattnet. Det är relativt ovanligt med algförgiftning hos hästar, men det händer ibland när hästarna har tillgång till stillastående vatten. Symptomen är försämrat allmäntillstånd och lös avföring. Kontakta veterinär om du misstänker algförgiftning.
Hur mycket dricker en häst
Det varierar så klart på hur hårt din häst motioneras och hur mycket din häst väger. Generellt kan man använda sig av följande riktlinje:
Underhåll – 5 liter per 100 kg häst
Lätt till medelhårt arbete – 7 liter per 100 kg häst
Hårt arbete – 10–15 liter per 100 kg häst
Digivande ston – 8–10 liter per 100 kg häst
Alla hästar är naturligtvis olika individer och liksom oss människor kan vissa vara bättre på att dricka än andra.
Sol och insekter
Tänk på att hästar ljusa mular kan bränna sig i sommarsolen. Smörj därför med solskydd för att undvika brännskador och eksem.
Vissa hästraser är mer känsliga för knott vilket kan leda till att de kliar sönder sig och detta kan i värsta fall leda till variga sår som kliar i solen. För att avhjälpa hästen på bästa sätt kan ett alternativ vara att skaffa ett eksemtäcke som håller hästen symptomfri under sommaren. Ett annat alternativ är att ta in hästarna när knotten är som mest ihärdiga.
Några andra problem som uppstår just under sommaren kan vara broms och hästflugor som irriterar hästarna. Vissa hästar är så irriterade av dem att de springer i timtal. Det är även viktigt att hästarna har möjlighet till skugga under de varma dagarna. Ett effektivt medel eller bromsfällor som håller de bitande insekterna på avstånd kan också vara några alternativ. Låt hästarna vara inne i stallet under de hetaste timmarna när bromsen är som mest aktiv om de föregående alternativen inte hjälper.
Fästingar
Fästingar kan överföra anaplasma till häst. Symptomen är hög feber, tjocka ben, vinglig gång och stor allmänpåverkan. Kontakta veterinär om hästen uppvisar sådana symptom. De flesta hästar tillfrisknar snabbt när de kommer under behandling. Ha som vana att söka igenom hästen noga och ta bort fästingar omgående. Ju längre fästingen sitter på hästen, desto större risk att den överför eventuell smitta.
Rensa hagen från giftiga växter
Hästar är duktiga på att sortera bort sådant som de inte bör äta men om betet börjar tryta kan de bli mindre nogräknade. På ett magert bete eller i slutet på sommaren kan hästarna äta utav giftiga växter i brist på annat. Växter som har frusit eller torkat upplevs inte som oätliga av hästen. Det innebär att hästen har svårare att sortera ut giftiga växter som kommer med i vallfodret (hö, hösilage och ensilage). Växter som är skadliga har också vanligtvis mindre smaklighet.
Se listan över giftiga växter på betet
Hästar är duktiga på att sortera bort sådant som de inte bör äta men om betet börjar tryta kan de bli mindre nogräknade. På ett magert bete eller i slutet på sommaren kan hästarna äta utav giftiga växter i brist på annat