Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Fokus på djur och hygien

Johanna Åberg driver äggproduktionen Prästtorps Gårdsägg i Vinninga utanför Lidköping. På egen hand, utan medarbetare. Det har hon gjort sedan 2020, då hon bestämde sig för att satsa på den äggproduktion på familjegården – där stallarna tidigare varit utarrenderande. Då hade hon lång erfarenhet av branschen, och tyckte det var dags att göra något själv.

-Jag brukar säga att jag är allt i allo här på gården. Det betyder egentligen bara att jag gör allting själv.

Det säger Johanna Åberg och skrattar. Jag fångar henne på telefonen, när hon står och sorterar ägg. Johannas ingång i branschen var och är djurintresset.

Djuren i fokus

-Jag älskar alla djur, är uppvuxen på gård, bonntös, och gick Naturbruksgymnasium med fokus inställt på att bli veterinär. Men ju närmre jag kom ett beslut att söka vidare till veterinärstudier, desto mer på det klara blev jag att det egentligen inte var det jag ville. Istället hamnade hon i alltså fjäderfäbranschen.

-Det var helt rätt för mig, det var den aktiviteten, och den närheten till djuren som passar mig bäst. Att det vi gör i branschen är på djurens villkor. Så ska det vara.

När hon bestämde sig för att satsa på en egen produktion, var det många som undrade om det verkligen var så klokt. Men alla förutsättningarna fanns. Stallbyggnader i föräldrahemmet, och viljan. Under denna period var visserligen inte lönsamheten inte så bra. Men sagt och gjort: Johanna satsade, eftersom hon kommit på vad hon verkligen ville göra.

-Idag får jag som sagt göra allt kring en äggproduktion, och det är inspirerande och roligt. Men tiden med djuren är det viktigaste för mig. Jag lägger väldigt mycket tid hos dem. Jag vet att det kommer att gynna mig i det långa loppet, men det kräver också mycket, såklart.

-Om de är vana vid mig redan från början, blir stressnivån minimal, fortsätter hon. Det i sin tur gör att jjag får färre golvägg, vilket är viktigt för mig – eftersom jag är själv.

Uppmärksam blick på produktionen

Idag har hon en produktion som innefattar 20 000 frigående Lohmannhöns inomhus, som får Värp Aktiv och Optimal från Svenska Foder. Produktionen ligger i snitt på 0,9 ägg per höna och dag – det pendlar mellan 17 000 – 19 000 ägg om dagen. Det är mycket som ska hinnas med för en person.

För att produktionen ska vara så hög som möjligt måste man vara uppmärksam på olika smittor i besättningen och hålla hårt på hygienen.

-Smittorna har blivit fler och fler, och det gäller att hålla dessa kort, och vara uppmärksam på förändringar i stallet – så att man snabbt kan bromsa ett utbrott. Även detta gör det viktigt att vara i stallet. Det är bara där man kan fånga förändringarna i tid.

Ordentligt rent med Kenosan

Hygienen i stallarna är a och o. Johanna konstaterar att det är här man lägger basen för en frisk besättning. Att hålla virus och bakterier borta från fåglarna är så du uppnår din maximala potential i produktionen. Desinfektion är såklart en viktig del att avsluta tvätten av stallarna. Men det verkliga jobbet gör du innan.

-Jag torrblåser och skrapar stallarna först, för att få bort alla eventuella gödselkakor osv, säger Johanna. Sen kör jag en hetvattentvätt med tvättmedlet Kenosan – som jag började med helt nyligen. Och vilken skillnad det gjorde. Det var faktiskt helt otroligt.

-Jag har ett gammalt system och plastgolv, vilket är bättre för djuren att gå på. Men det har krävt ganska mycket tid för att få det riktigt rent. När jag testade Kenosan för första gången, så blev det en otrolig skillnad, en riktig ögonöppnare. Och inte genererade det merjobb eller tog längre tid. Kenosan gör det stora jobbet, och sen är det bara att spola av. Det är fettytan på golv och inredning, som är svår att få bort utan tvättmedel, som nu enkelt rinner bort.

-Vad jag förstår är det vanligare att använda tvättmedel i Danmark än i Sverige, men den effekten jag fick i mina stallar…golven blev som nya! Jag tänker att det skulle vara en bra grej för tvättbolagen, ett skonsamt sätt att få riktigt rent.

Tuffa tider

För en enskild företagare som Johanna är det just nu väldigt tuffa tider.  Produktionskostnaderna står inte i paritet till den prishöjning som har varit på det som produceras – alltså Johannas ägg. Eftersom hon bara har sin äggproduktion, ingen växtodling på gården, finns det bara ett ben att stå på, och det står hon på själv.

-Just nu är det otroligt ansträngt. Det måste komma en förändring nu. Det har varit kämpigt under många år, även om det gått lite upp och ner. Nu är det bara ökade kostnader och ingenting tillbaka från konsumentledet. Det är inte rätt. Jag jobbar sju dagar i veckan, året om, och jag har inget annat att dra in på än min egen lön. Jag vill bara kunna leva normalt, ta ut en normal lön, inga överdrivna summor, men som det ser ut nu är det omöjligt. Vi måste få betalt för våra produkter, när foderkostnaderna och energipriserna ökat så mycket som de gjort.

Maximera din potential
– utifrån hygieniska faktorer

  • Uppnå maximal potential i din produktion genom att hålla bakterier och virus borta.
  • Gör en noggrann tvätt med ett effektivt
    rengöringsmedel som reducerar biofilmen i stallet.
  • Gör en efterföljande desinfektion som avdödar oönskade mikroorganismer.
  • Med Kenosan, CID 2000 och Virocid bidrar du till reducerat smittryck och ökad lönsamhet.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd
Lantbrukare står i kostall

På Peter Hanssons mjölkgård håller Energi Boost uppe energin

Grisfodersäljare i grisstall.

Skräddarsydda foderlösningar på riktigt!

Caroline Högberg, Väst-Farm

Nytänkande högt på agendan på Väst-Farmi Färgelanda

Planera din bulkfoderbeställning för julen

Dunsåsens Lantbruk

Dunsåsens Lantbruk ger startfoder för kons fulla potential

Bild som visar hur siloövervakningen skannar siloinnehållet i fodersilon.

Hur smart är din fodersilo?

Nytt & Nyttigt om Nöt 2024 – Ute Nu!

Brunvit kalv med gula öronlappar ligger i halm.

Från kalv till kalvningsklar kviga

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: