Eric och Caroline Adseke driver lammföretaget Bra-Lamm strax utanför Sösdala i Hässleholms kommun. Vi träffar Eric strax efter att han skickat iväg merparten av företagets lammproduktion till Scan. Kvar är de 500 tackorna och baggarna.
För Eric som tidigare var mjölkproducent och jobbade som säljare i Svenska Foder under en period, har övergången till lammproduktion inneburit en livsomställning. Fram till 2019 hade man mindre fårbesättning på ett 30-tal tackor, men så fick familjen möjlighet att ta över en befintlig besättning och fick tillgång till stallet i Sösdala. Då växlade verksamheten upp i intensitet.
Från Svenska Foder till fårföretagare
-Jag hade en mycket bra anställning i Svenska Foder med bra arbetskamrater och intressanta arbetsuppgifter, men när vi fick möjlighet att utöka vår lilla fårbesättning i maj 2019, då kändes det helt rätt att satsa helhjärtat på verksamheten, berättar Eric. Caroline som tidigare jobbade som lärare lämnade sin anställning 2021. Nu jobbar vi båda till 100 % med det här, och det känns väldigt bra.
-Det är något annat att arbeta för sig själv. Det är såklart också ett större ansvar och det ser lite annorlunda ut på lönekontot med eget företag. Lönen dyker inte upp varje månad den 25, om man säger så. Man får planera lite annorlunda och vara lite mer varsam när pengarna väl dyker upp, skrattar han.
Företaget har satsat framförallt på rasen Gotlandsfår.
-Vi har cirka 90 procent Gotlandsfår och 10% Dorperfår, säger Eric. Vi tycker båda att Gotlandsfåren är en mycket trevlig ras, lugna, har lätta lamningar och en bra modersinstinkt – de tar bra hand om sin avkomma. Lammen är pigga och aktiva.
"Vi har cirka 90% Gotlandsfår och 10% Dorperfår"
Eric Adseke
-Gotlandsfåren ger dessutom fina skinn, och vi tycker att det är bra kombination att de ger både kött och skinn, fortsätter Eric. Dorper är en mer utpräglad köttras och en mycket bra grovfoderomvandlare som växer kvickare. Men då får vi inte med oss skinnet. Så än så länge har vi denna uppdelning med majoritet på Gotlandsfåren. Det kan ändra sig. Skinnförsäljningen har dippat lite grann medan köttetvärdet har gått upp, så det gäller att räkna på rätt saker.
All växtodling går till djuren
På gården arrenderar man en naturbetesareal på 175 hektar vid Hovdala slott av Hässleholms kommun och man brukar 65 hektar åker – all växtodling går till djuren.
-Vi har både en vall- och majsodling som ensileras till djuren, berättar Eric. Vallen skördas två gånger per år, därefter efterbetar lammen när skördearbetet är över, i mitten av juli. Vi har även lite spannmål som vi odlar till djuren. Mixen består alltså av vallensilage, salt och mineraler.
-Djuren utfodras med vår mix en gång om dagen. En halvan av året, kan man säga. Resten av året går de på bete. Strax innan lamningen börjar vi ge tackorna majsensilage och kraftfoder, Svenska Foders Fiol Vital. Jag har hört att tackorna har upp emot tre gånger så stort näringsbehov vid digivning och det kan Fiol Vital hjälpa till med. Även lammen får Fiol Vital ute på betet efter avvänjningen, för att hjälpa dem med tillväxten. Det fungerar bra och de växer bra på fodret.
"Det är ett privilegium att kunna jobba såhär och vi har lyckats skapa en verksamhet som bär oss båda ekonomiskt"
Eric Adseke
Det finns en stor efterfrågan på lamm i Sverige idag och konsumtionen stiger för varje år, men självförsörjningsgraden ligger på futtiga 28 %.
Varför?
-Det går inte ihop, säger Eric. Det finns ett stort sug efter lamm. Och potentialen är god om man vill växa. Det finns utrymme för fler lammproducenter i Sverige. Trots det pekar kurvan neråt.
-Vad det beror på är svårt att säga, fortsätter han. Det finns troligtvis lika många anledningar som det finns producenter. Men att starta upp en lammproduktion är ”enklare” än om man ska investera i en mjölkproduktion eller grisproduktion. Investeringen är så mycket större i den typen av produktion, och man ser kanske inte resultat förrän långt senare. Med lammproduktion är fördelen att du redan första året kan börja tjäna pengar.
-Men att det är ”enklare” att starta gör det också ”enklare” att sluta, fortsätter Eric. Inte lika mycket pengar investerade gör kanske att man också har lättare att ta sig ur den här typen av företag. Många lammproducenter har jobb vid sidan om, det är en hel del jobb och inte täljer man guld.
Att våga satsa
Ändå har familjen Adseke satsat.
– Det är ett privilegium att kunna jobba såhär och vi har lyckats skapa en verksamhet som bär oss båda ekonomiskt, säger Eric. Vi tycker om att jobba tillsammans. Och vi är väldigt förtjusta i de här djuren – det hjälper! Det är en trevlig produktionsform.
-Visst är det intensivt under lamningen på våren, mars-april, fortsätter han. Men den här perioden just nu (nov-dec) är mycket lugnare och man kan sköta om det som inte hunnits med tidigare. Jag tycker om att säsongssvängningarna är tydligare i denna produktionsform, jämfört med mjölkkor, som jag har erfarenhet av. Det passar oss bra. Dessutom har vi vårt gemensamma intresse med vallhundar.
Vallhundarna är ett stort intresse
De har fem hundar idag och tidigare tävlade de mycket. Eric har bland annat ett EM-guld i nötvallning 2022. Men de har dragit ner något på tävlandet.
-Det är mycket med företaget och det går åt mycket tid för att man ska kunna hålla det på en hög nivå. Men hundarna är ju framförallt vårt arbetsredskap. Utan dem hade vi inte klarat av produktionsformen. Och vi får ju umgås med hundarna tätt, tätt i vårt dagliga arbete, och det är ju just umgänget med dem som är det stora för oss. Även om min vinnarskalle lätt går igång.
-Vi får så oerhört mycket tillbaka i vår vardag i umgänget med djuren, så för oss var det rätt beslut att fatta – satsningen på får, avslutar Eric.
Bra-Lamm använder kraftfodret Fiol Vital
Fiol Vital är ett energirikt och smakligt kraftfoder med en bra proteinkvalitet. Fungerar vid dräktighet, digivning och tillväxt.