Hästens hälsa och välbefinnande

Hästens ämnesomsättning

När man skaffar sig eller blir med häst kommer också ett stort ansvar att lära sig hur hästen fungerar. Människan har genom avel skapat hästar för olika användningsområden men i grunden är de fortfarande samma gräsätande hovdjur. Därför är det viktigt att ta hänsyn till hästens biologiska förutsättningar vid all utfodring. Detta kräver ingående kunskaper om hästens naturliga beteende, fodersmältning och ämnesomsättning för att den skall må väl såväl psykiskt som fysiskt.

Hästen är i grunden ett bytesdjur, gjort för att leva i flock. Hästens näringsbehov beror på dess storlek, ras, temperament, träningsintensitet och om den är dräktig, digivande eller växande.

Hästar i frihet betar eller söker föda mellan 16–20 timmar varje dygn. Detsamma gäller hästar som har fri tillgång på grovfoder. Ätbeteendet samspelar med hur hästen bryter ned den föda den äter, och om man tar en titt på hästens mag-tarmkanal, så är det i jämförelse med andra djur tydligt att grovtarmen, det vill säga de olika delarna av tjocktarmen samt blindtarmen, hos hästen har en central roll i fodersmältningen.

Saliv utsöndras först då hästen har något i munnen, och ju mer hästen tuggar, desto mer saliv utsöndras. I magsäcken blandas fodret med magsaft, som har till uppgift att göra innehållet surt (lågt PH-värde) och påbörja nedbrytningen av fodret. Fodret stannar inte i magsäcken särskilt länge utan fortsätter ganska snabbt till tunntarmen. Där bryts de ämnen ner som hästens egna enzymer klarar av. Därefter följer grovtarmen, som består av blindtarmen följt av stora och lilla kolon.

De näringsämnen som inte brutits ner och tagits upp i tunntarmen går vidare till grovtarmen.

Grovtarmen är stor hos hästar och i denna är det egentligen inte hästen själv som bryter ned fodret, utan det vi kallar tarmfloran som gör jobbet. Tarmfloran består av olika mikroorganismer, som är specialiserade på att bryta ner fibrer och andra näringsämnen.

Det är viktigt för hästens välmående att tarmfloran fungerar som den skall, blir det störningar i balansen mellan de olika mikroorganismerna kan allvarliga problem följa som kolik, diarre och till och med fång.

 

Foderrelaterade sjukdomar hos hästar

Utfodringen är en av de viktigaste faktorerna för din hästs hälsa. Vissa sjukdomar kan förebyggas med rätt utfodring medan andra kan undvikas med en anpassad utfodringsrutin. Här tar vi upp tar några vanliga foderrelaterade sjukdomar och hur man kan förebygga dessa.

1. Kolik

Ordet kolik betyder egentligen tarmkramp och innebär smärta för hästen som är lokaliserad till dess buk. Smärtan kan variera mycket och det kan vara svårt att själv bedöma hur sjuk hästen är när den har kolik.

Vanliga symptom för kolik:

  • Oro och dålig aptit.
  • Hästen ser sig mot buken och skrapar med framhoven.
  • Vid kraftigare smärta kan hästen få hög puls, börja svettas, rulla sig eller kasta sig ner och upp.
    Orsakerna till att hästen får kolik kan vara många men vanligt är förstoppning, gasansamling, tarmvred och magsår. Eftersom koliksymptom kommer från mag- och tarmkanalen är det viktigt att söka efter orsaken i utfodringsrutinerna och fodret.

 

Förebyggande åtgärder kan vara:

  • Långsamma foderbyten
  • Tillgång till rikligt med vatten av bra kvalité
  • Rörelse och motion
  • Regelbunden utfodring med långa ättider
  • Begränsad mängd stärkelserikt foder

 

2. Magsår hos häst

Magsår uppstår när magsäckens skyddande slemhinna skadas och orsakar inflammation. Hästens mage rymmer 8–12 liter och är delad i två delar. Den nedre delen har en körtelslemhinna som producerar magsyra, viktig för matsmältningen och för att neutralisera bakterier från födan. Den övre delen är mer känslig mot syra. Vilda hästar betar under större delen av dygnet, vilket håller magen jämnt fylld och syran neutraliseras av saliv och mat. Olika faktorer kan leda till att syra skadar slemhinnan och orsakar inflammation.

Tuff foderstat – Vid en foderstat med mycket stärkelse- och sockerrikt kraftfoder i kombination med för lite grovfoder, bildas för mycket magsyra som inte neutraliseras av tillräckligt mycket saliv.

Läkemedel – I den nedre delen av magen finns mekanismer som skyddar slemhinnan mot syraangrepp, exempelvis slemproduktion och bikarbonatutsöndring. Stress, vissa läkemedel (som NSAID) och näringsbrist kan försvaga dessa skyddande faktorer, vilket gör slemhinnan mer sårbar.

För lite grovfoder – Grovfoder hjälper till att neutralisera syran och bibehålla ett mer stabilt pH-värde. Vid minskat grovfoderintag eller längre fasta förskjuts pH-värdet, särskilt i den övre delen av magen, till en surare miljö. Detta orsakar frätskador och bidrar till sårbildning.

Stress – Vid stress frisätts kortisol, vilket minskar blodflödet till magen och försämrar slemhinnans förmåga att återhämta sig. Det gör att magslemhinnan lättare skadas av den sura magsaften, särskilt i den känsligare övre delen.

Symtom och behandling

Magsår kan påverka hästens välmående och prestation på flera sätt. Smärta i buken och obehag gör att hästen ofta minskar sitt foderintag, vilket kan leda till viktminskning och sänkt energinivå. Ömhet i magen kan även orsaka beteendeförändringar, som aggressivitet eller undvikande av ridning och träning. Många hästar med magsår visar dock inga symptom alls vilket gör att mörkertalet är stort.

Behandling och förebyggande av magsår fokuserar på att minska magsyran och stärka skyddet för slemhinnan, genom ändrad utfodring, minskat stresspåslag och i vissa fall medicinering.

3. Fång hos häst

Fång innebär att hästens får en inflammation i lammellagret i hovarna. En nedbrytning sker av de inre stödjande lamellerna i hoven, mellan hovbenet och hovväggen. Den normala blodtillförseln till lamellerna störs vilket orsakar svår smärta i hästens hovar. Varför hästen får fång kan ha många olika orsaker och trots att sjukdomen har varit känd sedan 1700-talet kvarstår än idag frågetecken varför den uppstår.

Den vanligaste är en överkonsumtion av lättjästa kolhydrater. En överkonsumtion orsakar en kraftig jäsning i grovtarmen vilket resulterar i mycket mjölksyra som sänker pH, som i sin tur skadar tarmslemhinnan. Det låga pH-värdet i grovtarmen medför att många mikroorganismer dör och i samband med det frigörs gifter, endotoxiner. Dessa gifter frigör andra ämnen som stör blodcirkulationen kan orsaka fång.

En annan orsak till fång är hormoner.

Detta kan du göra för att förebygga fång:

  • Utsätt din häst för så få riskfaktorer som möjligt. Se till att din häst inte är överviktig.
  • Var försiktig vid foderbyten.
  • Låt verka din häst regelbundet och ha inte för långa intervall mellan verkningarna.
  • Motionera din häst regelbundet.

4. Tarmvred hos häst

Tarmvred är en form av kolik som förekommer mer sällan, men som är mycket mer allvarlig och kan vara livshotande. Tarmvred innebär att ett större eller mindre tarmavsnitt ligger fel vilket kan leda till att foderpassagen till och från detta tarmavsnitt försämras och i värsta fall förhindras. När detta sker störs blodcirkulationen till det drabbade området vilket ger hästen kraftiga smärtor. Operation är oftast den enda behandlingen och om hästen inte når operationsbordet inom några få timmar utvecklas snabbt kallbrand i det drabbade tarmavsnittet och hästen går längre inte att rädda. Vid tarmvred blir hästen mycket sjuk på kort tid.

När din häst är sjuk eller visar symptom på sjukdom ska du kontakta veterinär. Det är viktigt att en veterinären får undersöka och diagnostisera hästen eftersom att själv sätta diagnos riskerar att förvärra hästens tillstånd.

 

Hippofoder

Hippo produktkatalog

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: