Av: Veterinär Sören Astrup
Om smittrycket i stallet stiger så ser vi ofta att produktionsresultaten gradvis försämras från omgång till omgång. Ströbädden blir fuktig, fotpoängen och foderförbrukningen stiger medan vikterna sjunker.
Under kycklingens korta livstid så sker det en kraftig uppförökning av sjukdomsframkallande organismer (koccidier, bakterier och virus).
I uppehållet mellan omgångarna har vi möjlighet att reducera dessa innan nästa omgång kycklingar sätts in. Detta påverkas genom tvätt, desinfektion och tomtidens längd.
Det tar flera omgångar för att bygga upp smittrycket men det tar också flera omgångar för att arbeta ner det igen. Så om man får problem så ska man räkna med att det tar några gånger med hårt arbete med tvätt och desinfektion innan situationen är ”normal” igen.
Huvudpunkterna i en bra rengörings- och desinfektionsplan är:
- Töm foderanläggningen och ta bort all gödsel.
- Vattensystemet blötläggs i en 2 % CID 2000 lösning i 8 – 18 timmar. Gör en grundlig genomsköljning innan det sätts in kycklingar i huset.
- Huset ska tvättas med såpa. Tvätta uppifrån och ned.
- Ytdesinficera med en glutaraldehyd produkt. Om det har varit problem i föregående omgång så använd dubbel dos.
- Bränning av golvet med en gasbrännare är effektivt mot koccidier.
- Golvet kan också behandlas med kaustiksoda/kalk. Var noga med att sprickor i golvet fylls med kaustiksoda/kalk. Obs! Kaustiksoda är starkt frätande så om man inte har lämplig skyddsutrustning så är det bättre att kalka golvet.
- Istället för kaustiksoda eller kalk så kan man också lägga 100 – 150 gram Stalosan per kvadratmeter golv under ströbädden.