Nystart är ett ord som känns positivt och framåtblickande. Men om nystart innebär att ett stall brinner ner, då föredrar man att gå i gamla hjulspår. Men när det ändå händer, då gäller det att göra det bästa av situationen. Precis det gjorde Ulrika och Henrik Ek. Här berättar de hur deras lammproduktion ser ut idag, ett år efter att deras gamla stall brann ner.
Ulrika och Henrik Ek driver tillsammans lantbruk i Ekenäs och Svartarp i Ydrebygden. De började i liten skala, men målsättningen var klar från början. De ville jobba för sig själv. Sedan 2010, när de köpte loss Ulrikas pappas gård Olstorp Ekenäs – där de också bor – har Ulrika arbetat heltid hemma. Då arbetade man med både dikor och får. Men dikorna la de av med, eftersom den produktionen inte var intressant. Fårnäringen intresserade desto mer, något hon fått med sig då hon läste lantbrukslinjen.
-Jag tycker får är mycket mer hanterbara och roligare djur. Man ser snabbare resultat på de insatser man gör.
-Så därför var det inget svårt val när vi väl bestämde oss för att flytta hit till Ekenäs 2010. Korna åkte ut, eftersom de aldrig passade mig.
De satsade på lammproduktionen och för att ytterligare utveckla verksamheten, la de till minkuppfödning. Satsningen inom båda grenarna växte i snabb takt och 2015 kunde Henrik avsluta sitt andra arbete och börja arbeta hemma på gården. Men så i fjol, mitt under uppbyggnaden av företaget, kom den olyckliga branden.
-Det var i augusti 2016, precis då höstens lamning stod för dörren, som stallet i Svartarp – hjärtat av lammproduktionen – brann ner.
-Allt blev uppochnedvänt, säger Ulrika. Vi hade inga utrymmen inför höstens planerade lamning. Det var ju fruktansvärt, vidrigt och jobbigt på alla sätt, men beslutet hur vi skulle göra tog inte lång tid. Och vi var båda överens.
-Det fanns bara en väg: och det var att satsa, konstaterar Henrik.
Idag står det nya stallet på 1200 kvadratmeter med plats för 500 tackor klart och Ulrika har nyss slutfört en lamning för 200 tackor. Sammanlagt har man idag 400 tackor, med ett uttryckligt mål att öka.
-Från att det brann till att det nya stallet stod klart här på Olstorp Ekenäs har det gått 13 månader, säger Ulrika. Och vi har gjort i princip allt själv. Jag ritade och Henrik har byggt för att vi skulle få det precis som vi ville. Och hela familjen har varit inblandade. Barnen hjälpte bland annat att gjuta golven under uppbyggnaden.
-En av våra söner, Ludde, ska bli snickare och fick äran att spika in 7500 stycken 7-tumsspik på 69 meter vägg, skrattar Henrik. Det var en bra läropeng.
Ulrika som har huvudansvaret för lammproduktionen på gården är idag väldigt glad och stolt över att man istället för att ta ett steg tillbaka istället valde att satsa på verksamheten.
– Vår framtidstro är stor, säger hon. Djuren i de nya stallarna har det riktigt bra, utrymmena är lättskötta och anpassade för både djur och för oss som arbetar här. Det är en viktig del. Det är lustfyllt att komma hit ut på morgnarna.
Ulrika kör med omgångslamningar vilket gör att man har lamm i olika åldrar och tackor i olika stadier. Det är ett ganska tungt jobb och väldigt intensivt vid lamningen givetvis.
-Men i det nya stallet känner jag att jag klarar av en lamning för 200 tackor. Det är häftigt.
För Ulrika är grovfoderkvalitet och tankarna kring rätt grovfoder otroligt viktigt. Prio ett. Hur det snittas och skördas, hur man ser på analyserna och tolkar dem och vilka djur som ska ha vilket foder och när.
-Vi jobbar med så lite kraftfoder som möjligt. Jag vet att andra har en annan syn på det där, men vi har valt denna linje och det har gått väldigt bra.
Man tar mellan två till tre vallskördar på gården. I slutet av maj huggs förstaskörden och vallprognoserna följs noggrant för komma ut i rätt tidpunkt. Grovfodret ska förse tacka och lammen fram till vecka tre, med precis rätt näring för att lammen ska växa tillräckligt fort och tackorna ska må bra.
-Från tredje veckan efter födseln förser vi lammen med Svenska Foder Fiol Vital i lammgömmorna för att de ska få smak för det. Om de ska växa cirka 300-400 gram om dagen och snabbt komma upp i 42-44 kg levande vikt för ett tacklamm och 44-46 för ett bagglamm – som är slaktvikten för Ulrikas och Henriks lamm.
Ifjol var det mycket som såg dystert ut. Men den kovändning – om uttrycket ursäktas – som paret gjorde genom att satsa efter en katastrof har visat sig vara mycket lyckosam. Idag arbetar Ulrika heltid hemma och Henrik jobbar ibland utanför gården i den mån verksamheten tillåter. De båda ser ljust på framtiden. Tillsammans med en satsning på minkuppfödning, som både Ulrika och Henrik har gemensamt ansvar för, men där Henrik sköter den dagliga skötseln (fodrar, strör och tillsyn) – förutom under arbetstopparna – har de idag en verksamhet som har två viktiga och lönsamma ben som kan väga upp i tuffa tider.
– Med minkuppfödningen är vi dessutom i direktkontakt på den internationella marknaden, säger Henrik. Det är rätt otroligt med tanke på att vi är ett litet lantbruksföretag i Ydre i Småland. Inom minknäringen går dessutom exportpengarna rakt in i lantbruksföretagen och inte via t.ex. Arla som vill ha stor del av vinsten.
-Vi vågade satsa och trodde på oss själva, säger Ulrika. Det ångrar vi inte idag.
“Proteinnivån i Fiol Vital är hög och är därför också väl lämpad för en hög lammtillväxt. Det är ett smakligt och koncentrerat foder med hög smältbarhet. Sammansättningen i fodret stimulerar till hög tillväxt, men också rätt tillväxt. Vitamin- och mineralinnehållet i Fiol Vital är anpassat för att stimulera till friska och pigga lamm. E-vitaminet i Fiol Vital är delvis i naturlig form, något som tas upp och utnyttjas bättre av idisslare. Med rätt nivåer på vitaminerna och mineralerna får man lägre lammdödlighet samt att lammen snabbt efter födseln kommer igång med att dia.”