Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Skrävle gårdshandel – en gårdsbutik för framtiden
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Förbättrad foderstrategi för avelsfåglar
Bra att ha inför lamning
Lämpliga tider under året för hullbedömning
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
4 fördelar med Piggyfoss – mjölkersättning till smågrisar
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Fibergi är nu en del av Hippo!
Vad finns i min silo? Förenklad vardag med siloövervakning
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Vad finns i min silo? Förenklad vardag med siloövervakning
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Bättre kvalité på grovfodret
Svenska Foder & Salinity gör gemensam sak
Nytt & Nyttigt om växt, grovfoder, spannmål och ensilering
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Spännande nyheter & högproducerande trotjänare i vallsortimentet
Vad finns i min silo? Förenklad vardag med siloövervakning
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Nomus hjälper dig med allt kring spannmålen!
Full koll på din spannmål
Såtidpunkt, plantantal och gödningsstrategi – Fokus i fält v 13
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Såtidpunkt, plantantal och gödningsstrategi – Fokus i fält v 13
Långsiktig kalkstrategi förbättrar fält & ekonomi
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Spännande nyheter & högproducerande trotjänare i vallsortimentet
Såtidpunkt, plantantal och gödningsstrategi – Fokus i fält v 13
Långsiktig kalkstrategi förbättrar fält & ekonomi
Såtidpunkt, plantantal och gödningsstrategi – Fokus i fält v 13
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Ny energi skapar dynamik på bränslemarknaden
Förändring är det konstanta
Planera din bulkleverans i påsk redan idag!
Förändring är det konstanta
Planera din bulkleverans i påsk redan idag!
Förändring är det konstanta
Planera din bulkleverans i påsk redan idag!

Nytänk i charkhyllan – med foder från Fodermix

Köttet i de tre premiumcharkuterier – Prosciutto Crudo, Coppa och Fänkålssalami – som Scan nu lanserar kommer från rapsgrisprojektet där 9 utvalda gårdar idag föder upp grisar med ett foder som innehåller närodlad raps. En av dessa nio gårdar är Sundby gård i Västerås. Här driver Frida Schartau en slaktgrisproduktion tillsammans med sin man Frans.

Vi gick med i rapsgrisprojektet 2013, eftersom vi tyckte det var spännande med ett nytt sätt att föda upp grisar med smak och hälsa i fokus och roligt att komma ett steg närmare konsumenten, säger Frida Schartau. Vi blev en av de gårdar som blev utvalda till projektet, och det har varit en inspirerande resa att tillsammans med våra kollegor och HK Scan utveckla denna uppfödning.

–En av de saker vi inte räknade med från början var den sammanhållning vi har med de övriga producenterna i rapsgrisgruppen, fortsätter Frida. Vi kan jämföra uppfödning och lära av varandra, och det sporrar oss till att bli bättre, hela tiden.

Många fördelar

5500 rapsgrisar sammanlagt går från Sundby gård varje år. Sedan 2011 har de smågrisuppfödningen i ett familjeägt företag som sedan går på mellangårdsavtal till Sundby och 3 andra gårdar.

–Kvalitet för oss är välmående grisar som föds upp med omsorg på ett foder av spannmål från våra egna åkrar. Vete, korn, havre, åkerbönor tillsammans med en rapsolja utgör basen i det egentillverkade fodret. Tillsammans med en premix från Fodermix, utfodras grisarna på ett bra sätt, och det vet vi ger ett mer välsmakande kött. Rapsen i fodret gör köttet mört, smakrikt och saftigt. Och fettsyrorna i rapsen är hälsosamma för både gris och människa.

Och att de nya charkuterierna efter kontinentalt snitt lanseras, är riktigt spännande, menar Frida:

–Dessa lufttorkade svenska premiumcharkuterier som smakmässigt motsvarar de spanska och italienska, kommer dessutom med alla fördelar som svenskt kött innebär. Det är kortare transporter, bättre djurskydd, lägre antibiotikaanvändning. Och 100% svenskt kött. Det känns bra att vi kan ta upp konkurrensen med den stora importen kring de här produkterna. De smakar fantastiskt. Och det gör de för att det är gjort på rapsgris, förstås. 

Ökat fokus på efterfrågan

Alla nio gårdar som ingår i projektet utfodrar med en specialpremix från Fodermix och Svenska Foder. Svenska Foders produktchef för gris- och fjäderfäfoder, tycker det är roligt när produkter utvecklas vidare och att man hittar nya former för att utveckla griskött till konsumenterna:

–Genom att ha ett ökat fokus på vad konsumenterna efterfrågar, kan vi öka vår marknadsandel kring dessa produkter, och det gynnar hela branschen. Vi måste vara lyhörda för dessa signaler och utveckla såväl nya foder och arbeta med nya sätt för uppfödning i framtiden, för att kunna tränga tillbaka importen och öka uppfödningen i Sverige.

DE NYA PRODUKTERNA

Enligt Scan har utbudet av liknande produkter hittills varit begränsat och den nya serien kommer vara de enda svenska alternativen med bred distribution i livsmedelshyllorna. Scan har haft som mål att skapa svenska charkuterier som smakmässigt motsvarar liknande produkter från Spanien och Italien, men med de fördelarna man får från att använda svenskt kött.

Coppa
Coppa är gjort av karré från grisens skuldra eller nacke. Scan lufttorkad Coppa är milt smaksatt med vitpeppar, koriander och enbär för att förhöja den naturliga smaken. Lagrad i minst tre månader.

Fänkålssalami
Scan lufttorkad fänkålssalami är klassiskt smaksatt med torkad fänkål som gifter sig med salamins sälta. Salamin är grovmald och utan späck för att förhöja hantverket bakom produkten. Lagrad i minst sex månader.

Prosciutto Crudo
Prosciutto Crudo betyder lufttorkad skinka på italienska. Scans svenska version har inte smaksatts utan enbart rimmats och lufttorkats för att framhäva den naturliga smaken. Resultatet är en salt skinka med en något nötig karaktär. Lagrad i minst sex månader.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Planera din bulkleverans i påsk redan idag!

Bra att ha inför lamning

Ulf Stenströmer, travtränare, och Susanne Edlund, hästfodersäljare

Engagerad, noggrann och orädd hästkarl

Gotlandsfår i stall med halm.

Lämpliga tider under året för hullbedömning

Gotlandsfår i stall står snett mot kameran.

Grovfoderkvalitén är avgörande för får

Fibergi-produkter

Fibergi är nu en del av Hippo!

Fyra smågrisar går mot kameran

4 fördelar med Piggyfoss – mjölkersättning till smågrisar

Förbättrad foderstrategi för avelsfåglar

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: