De flesta vet hur mycket korna mjölkar. Få har lika bra uppföljning på kvigornas tillväxt. Men det borde vi. Tillväxten är kvigornas produktion. En hög tillväxt ger högre mjölkavkastning senare i livet samt en kortare och billigare uppfödningsperiod.
Det gäller att tänka rätt. Efter råmjölksperioden trappas mängden kalvnäring snabbt upp till 8 liter per kalv och dag.
-Koncentrationen ska vara 15 % pulver, säger Carolina Johansson produktchef Nöt. Det motsvarar 1,2 kg pulver per kalv och dag. Vid 6 veckors ålder kan mängden kalvnäring sakta och successivt trappas ner. Koncentrationen ska dock alltid vara 15 %. Späd inte ut den.
-När kalven får mindre mängd kalvnäring kommer den på allvar igång med sin kraftfoderkonsumtion, vilket är precis vad man vill åstadkomma, fortsätter hon.
När kalvarna äter 1,5 – 2,0 kg Primo KalvStart per dag är det dags att avvänja. Låt inte åldern avgöra när de avvänjs, utan basera beslutet på vad de faktiskt äter.
-Uppskatta inte mängden utan kontrollera hur mycket det verkligen går åt, säger Carolina. Det är värt jobbet. Att de är vana vid att äta kraftfoder kommer att förhindra att de tappar i tillväxt efter avvänjningen.
Den successiva nedtrapp-ningen av mängden kalvnäring och den höga konsumtionen av kraftfoder är avgörande för att man ska undvika det avbräck i tillväxt som man ser hos abrupt avvanda kalvar som inte är redo. Ett sådant avbräck i tillväxten finns det inte plats för om vi ska nå målet. Fortsätt att satsa på en hög tillväxt även efter avvänjning, det är ett bra ekonomiskt beslut. Ju yngre djuret är desto mera kostnadseffektiv är dess tillväxt.
-Fortsätt med Primo KalvStart ett par veckor efter avvänjningen för en smidig övergång, fortsätter Carolina. Det bästa är att de också får gå kvar i samma box någon vecka efter avvänjningen. Målet är en genomsnittlig tillväxt på minst 800 g om dagen, det vill säga ca 25 kg per månad.
Satsa gärna på lite högre tillväxt i början. Tidig tillväxt är den billigaste tillväxten. Dessutom resulterar en hög tidig tillväxt i en bättre utveckling av juvervävnaden, en högre mjölkproduktion och en högre motståndskraft mot sjukdomar.