Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Skinnkvalitet inspirerar Louise till bättre avelsarbete

Det var när Louise Lundholm köpte sin mormors gård, Einarslunds Gård, strax utanför Östhammar i Uppland, som idén att börja med får kom. Det var fem år sedan. Sedan dess har det hänt mycket. Idag har hon ett 30-tal tackor, föder upp pälsfår – renrasiga Gotlandsfår – och har blivit väldigt intresserad av avelsbiten i arbetet.

-Det har blivit ett stort intresse för mig, berättar Louise. Och det har gått snabbt hur allt utvecklats. Men det beror på att jag har bra mänskor runt mig. Jag har många som tittar på mina får, och som jag kan diskutera med hur jag kan göra allt bättre. Sen får man läsa på kring avelsmålen och tänka ut hur man kan åstadkomma så bra avkomma som möjligt.

-Det är ju också viktigt att mönstra skinnen när jag får tillbaka dem från beredningen och jämföra med andras skinn. Det är såklart viktigt att skriva upp vilka tackor som får vilka lamm och vad dessa producerar för skinn. Vad vill jag ha för skinn? Vad vill kunderna ha för skinn?

Bidra till god pälskvalitet

I slutet av augusti är det dags för Riksbedömning – här avgörs om man kan anmäla sig till baggauktion – där man via en poängskala från 4 och uppåt avgör om man kan anmäla sig till baggauktion. Baggauktionerna hålls idag i Mälardalen, Jönköping och på Gotland.

-Här får man förhoppningsvis sina djur sålda, säger Louise. Utropspriset ligger på 5000 för ett djur, men på Gotland har det sålts djur för 72 000 plus moms. De som inte man säljer åker till slakt i september-oktober.

Följa avkomman i generationer

-Det är otroligt intressant och inspirerande att se till att djuren växer och mår så bra de bara kan, och dessutom kunna bidra till god pälskvalitet, fortsätter hon. Och en bonus är att man kan få följa deras fortsatta utveckling vidare, efter baggauktionerna om de säljs till någon annan uppfödare – år efter år kan man då se hur de fortsatt nya generationer.

-Det gäller också att ha koll på djurens härstamningsbevis för att kunna härleda bakåt vilka som är mammor och pappor o.s.v., bakåt i tiden – för man vill inte köpa in djur som är släkt, eftersom man vill skapa nya linjer.

Recept för bättre avelsmaterial

Smakligt och näringsrikt foder tillsammans med en bra miljö och ett bra djuröga är receptet på att utveckla sitt avelsmaterial menar Louise Lundholm. Och att ständigt utveckla sig själv genom att läsa på diskutera med andra kunniga personer inom näringen.

-På vintern går fåren i ett gammalt kostall där de kan gå ut i friska luften på en gjuten betongplatta, säger Louise. Där utfodras djuren 1-2 gånger om dagen. De har ett hårt, fint underlag, som jag skrapar – vilket håller klövarna friska och rena. De har alltid tillgång till mineraler, gott och näringsrikt ensilage på första skörd och 6-8 veckor innan lamningen ger jag dem Fiol Vital, kraftfoder.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd
Lantbrukare står i kostall

På Peter Hanssons mjölkgård håller Energi Boost uppe energin

Grisfodersäljare i grisstall.

Skräddarsydda foderlösningar på riktigt!

Caroline Högberg, Väst-Farm

Nytänkande högt på agendan på Väst-Farmi Färgelanda

Planera din bulkfoderbeställning för julen

Dunsåsens Lantbruk

Dunsåsens Lantbruk ger startfoder för kons fulla potential

Bild som visar hur siloövervakningen skannar siloinnehållet i fodersilon.

Hur smart är din fodersilo?

Nytt & Nyttigt om Nöt 2024 – Ute Nu!

Brunvit kalv med gula öronlappar ligger i halm.

Från kalv till kalvningsklar kviga

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: