Att dygnet om umgås med hästar var ett val Omppu Saarinen Lindberg gjorde tidigt i sitt liv. Det är självklart lust som driver detta. Men i lust ingår också utmaningen och modet. Utmaningen att förändra och förbättra, att arbeta med såväl hästen som sig själv, för att bli sitt bästa jag – oavsett hur detta jag ser ut. Det har Omppu gjort på flera olika vis. Vi fick kika in på Enegården Dressage – som Svenska Foders dotterbolag Vallåkra Lantmannaaffär sponsrar – en kylslagen förmiddag i förskingringen och mötte en hästälskande urkraft, som har hästens bästa för ögonen.
Omppu utgår idag från Enegården utanför Helsingborg i Skåne. Men hon kommer från Esbo på Nyland i Finland. Hon och hennes man Eero Lindberg lyfte upp bopålarna i hemlandet 2014 och hamnade i en hyreslägenhet i Ekeby i Skåne. Målet var att hitta rätt gård för att kunna bygga en verksamhet som Omppu drömt om länge.
– Från det att jag steg in i ett stall med min storasyster, har jag velat jobba med hästar, säger Omppu. Jag har lagt all tid jag haft tillgänglig för att jobba med det här. Och idag jobbar jag med hästar som jag vill.
Anledningen till flytten var att Omppu arbetade som ambulerande tränare och for runt i hela Finland och red hästar på olika håll. Hon satt i bilen i tre timmar per dag, och det var inget liv för henne. Drömmen var att ha en egen bas, där man skulle kunna ha träningshästar och ta emot elever. De hittade inget sådant ställe i Finland, men kanske fanns det i Sverige. 2015 kom Enegården ut på marknaden och Omppu och Eero slog till och började det mödosamma arbetet med att bygga upp en hästverksamhet för framtiden.
En professionell verksamhet
– Idag har vi byggt upp ett träningsstall med väldigt hög standard och jag tränar dressyrhästar till svåra nivåer, jag jobbar med olika hästar, och tävlar, jag coachar andra ryttare, säljer dressyrhästar med hög kvalitet och hjälper kunder att hitta rätt häst.
– Hela stället är renoverat, vi har en ridbana med mycket bra underlag, vi har satsat på fina vinterhagar, för 3 ½ år sedan byggde vi ett ridhus och för 2 år sedan en galoppbana – så att hästarna får sträcka ut ordentligt. Jag tror det är väldigt viktigt även för dressyrhästar att de får träna olika saker, så att de blir starka på alla sätt. Jag tror att det är viktigt även för psyket. Allt hänger ihop.
Det senaste projektet Enegården Dressage har jobbat med är ett hästhotell för de som kommer resande med hästar och behöver stanna på vägen och vila. Ett separat stall med 10 rymliga boxar där hästarna får vila i lugn och ro.
– Vi ligger bra till för hästtransportörerna och de som reser internationellt till olika tävlingar, som är på genomresa och behöver pausa, säger Omppu.
Enegårdens dressage kan inte nog betona vikten av bra sammansatta foder och rätt fodertillskott. Omppu vill att det ska vara så enkelt som möjligt att hantera, och att man har stort förtroende för sin fodertillverkare. ”Vi ger alla våra hästar HippoTop Slobber Mash, som vi köper på Vallåkra Lantmannaaffär, och vi ser att hästarna älskar fodret, och att de mår bra av det. Det ser man inte minst på deras fina glänsande päls. En tydlig indikation på att de mår bra, säger Omppu Saarinen Lindberg.”
Dressyr handlar om mod
Dressyr blev Omppus val – framförallt på grund av utmaningen. Kanske för att hon sätter stort värde på kontroll och disciplin, framförallt för sig själv.
– Det är jag som ska leda hästen till att klara av nya saker, säger hon. Men det ska jag göra genom att våga släppa hästen och låta den prestera, låta den lyckas. Konsten är att hästen själv ska vilja göra de svåra övningarna i dressyr. Ryttaren måste då vara mentalt och fysiskt förberedd för att kunna åstadkomma detta. Om man tror att man kan tvinga en häst till att lyckas, då har man missuppfattat allt. Istället ska man hitta platsen där lärandet blir roligt.
– Disciplin för mig handlar om mod – att våga släppa kontrollen och möta hästen på hästens egen planhalva, fortsätter Omppu. På så vis kan både häst och ryttare utvecklas.
– Arbetet med dig själv är det absolut viktigaste. Om du är i dålig form, då kommer inte hästen prestera – det kan jag garantera. Livet handlar om balans. Jag försöker ha fasta rutiner, så gott det går, och ha en överblick över arbetet. Då presterar jag som bäst.
– Varje dag med en häst är ny, säger Omppu. Utmaningen är att hela tiden söka vad det är som saknas i hur du rider. Sits, balans, känsla: hur känns det när du rider? Känn efter hur hästen har det när du rider den, vad den vill – när du vet det, kan du också leda den rätt…långsamt.
Arbetsdagen väl strukturerad
Hennes morgnar börjar vid 6, då hon sköter administrativt arbete som rör hästhotellet och träningshästar. Dessutom har hon stort fokus på sociala medier, för att sprida budskapet om sitt arbete. Vid 8 är hon i stallet och rider hela förmiddagen. Ett par dagar i veckan åker hon även till vattenbandsträning med en häst. Lunch hålls vid 12 och därefter tränar hon ytterligare någon häst. Dagen är slut vid 17.00.
– Jag försöker hålla denna struktur, bäst det går, säger Omppu. Det är viktigt med struktur för sitt arbete och sitt liv, för att prestera sitt bästa. I det ingår det egna välmåendet. Det uppnår man genom balans.
I detta ingår även att träna själv. Hon 3-4 gånger i veckan för att bibehålla sitt väl-befinnande, både fysiskt och mentalt. Hon har sprungit 5 halvmaraton under åren.
Idag har paret byggt upp ett träningsstall med väldigt hög standard och tränar dressyrhästar till svåra nivåer. Omppu jobbar med olika hästar, tävlar och coachar andra ryttare. Enegården Dressage säljer dressyrhästar med hög kvalitet och hjälper kunder att hitta rätt häst.
Case Depe
Hon ger sig också utmaningar. En sådan kallar hon Case Depe.
– Jag fick en häst hit till träning, som skulle säljas. Ägaren kände att hon inte kunde hjälpa hästen, och visste inte vad hon skulle göra. Hon ville därför sälja hästen, och jag skulle hjälpa till att få den såld. Då hästen kom hit var den först och främst mycket trött efter resan.
– Men jag märkte snart att många signaler som sa att det var mycket som var fel hos denna häst. Den var apatisk, kisade med ögonen, man fick inte alls någon kontakt med den. Jag förstod att det inte var någon quick fix och berättade detta för ägaren. Detta är ingen som vill köpa en häst som mår dåligt och som är helt stängd. Så jag gav henne ett erbjudande att hon överlämnade honom till oss, så skulle vi göra allt för att hjälpa hästen.
Omppu ville ge hästen en chans att börja om helt – clean slate. Så hon satte ihop ett team med samarbetspartners som tillsammans kunde tala samman och se hur vi kunde lyckas med denna häst. Hovslagare, veterinär, massör, vattenbandsträning och professionell tränare skulle försöka nå fram. Detta projekt kan man följa fortfarande på Omppus Instagram under #casedepe.
Lett till goda kontakter
– Det är mycket som har blivit bättre. Men det är fortfarande saker som är svåra att komma åt. Den viktiga lektionen i ett sånt här projekt är tålamod och att se det långsiktigt. Steg för steg lär man känna hästen, och hur man ska kunna lösa upp knutarna. Låt honom vara sig själv, och lär känna honom. Då kan man också nå fram.
– Projektet har lett till väldigt goda kontakter med kompetenta yrkesmän. Det har varit viktig för vår verksamhet, i och med att jag har fått goda relationer med dessa mänskor. Något som kan leda till nya samarbeten. Det är också stimulerande att jobba nära andra duktiga mänskor som tar hästar på allvar – precis som jag.