Ett besök hos Malin Baryard Johnsson blir en påminnelse om att vill man göra något bra så kommer det inte vara enkelt. Men bara för att det inte är lätt, behöver det inte betyda att det är tråkigt eller omöjligt – kanske är det istället just svårigheterna som sporrar och inspirerar.
Min erfarenhet av framgångsrika människor som arbetar med djur på ett professionellt sätt, är att de inte har några divalater, att de är ödmjuka, om än med integritet och fokus. Det kan hända att jag haft turen att träffa bra människor utan later, men något säger mig att det har mer att göra med att de umgås med just djur. Ett djur bryr sig inte om vilka vinstpokaler du har sedan tidigare. Det som gäller är hur du beter dig just nu och vad ni, just nu, har för kemi tillsammans. Det här är väldigt tydligt när gäller Malin Baryard. Stringent i sina svar, vänlig, humoristisk och såklart – professionell. Malin Baryard Johnsson räknas som en ovanlig talang som red sitt första NM vid tolv års ålder och sitt första EM när hon var 14. Redan en lång karriär och ett framgångsrikt liv med hästar.
Men som bekant är det inte alltid det som gör att man blir framgångsrik längre fram i åldrarna. Det handlar lika mycket om envishet och hårt arbete. Och det var i början av 2000-talet som de riktiga och viktiga framgångarna kom, då hon tillsammans med hästen Butterfly Flip klättrade i världsrankingen och tog VM-silver i lag 2002 och OS-silver i Aten 2004 som höjdpunkter.
I år var det dags igen för VM-silver i lag för Sverige och Malin Baryard Johnsson. En oerhört spännande tävling, där man inför lagtävlingens final låg fyra. Då klaffade allt för det svenska laget. Plötsligt var bara USA kvar som lag att utmana det svenska, och de båda nationerna hamnade på samma poäng. Detta ledde till omhoppning, något som är väldigt ovanligt i stora tävlingar som VM. Det blev ett drama i fyra akter, som tyvärr slutade till USA:s fördel.
– Vi hade ett väldigt bra mästerskap, berättar Malin. Otroligt bra byggda banor, fantastiska förutsättningar, trots den extrema värmen. Vi fick en fin uppstallning på plats med goda förberedelser. Hästarna var pigga och fräscha, och vi är väldigt väl förberedda och duktiga på att ha koll på vätska och utfodring under sådana här tävlingar. Vi har stor erfarenhet och det är viktigt om man ska kunna prestera som vi gjorde.
– Vi landade på torsdagen och så fick hästarna vara i karantän under 2 ½ dygn, berättar hon. Jag och mina lagkamrater kom på lördagen och på onsdagen startade tävlingarna.
Malin Baryard Johnsson red med sin nya talang H&M Indiana. En talang som, när man hör Malin berätta om henne, förbluffar och förundrar. Som lekman undrar man varför just Indie, som hon kallas, är den häst som man väljer för att hoppa de stora tävlingarna.
– Jag fick hit Indie för fyra år sedan till våren. Charlotte Söderström som driver Stuteri Arch ville att jag skulle träna henne och det är jag otroligt tacksam för. Då var Indie sju, och de som sålde henne sa att hon haft två föl innan. Det visade sig att hon inte haft några föl.
– Det som slog mig var att hon hade en extremt låg ridbarhet. Hon har mycket emot sig. Hon rör sig för stort, är väldigt stark. Hon är förvirrad och känslig. Hon har också svårt att lära sig saker. Man vet inte från dag till dag hur hon ska reagera på ett hinder eller en träning.
– Hon kan bli lika förvånad att hon ska stanna på en plats, som hon stannat 100 gånger tidigare. Det är som att det inte går in. Samtidigt är hon väldigt klok när hon kommer fram till hindren, hon har hög arbetsmoral, älskar att jobba och tävla och besitter en förmåga som jag aldrig tidigare upplevt.
Det kan verka underligt att detta är en häst som man vill ta till de stora mästerskapen, en häst som är svårlärd, egen, oberäknelig. Men det är också detta som gjort att Malin blir extra taggad.
– Indie är den mest komplicerade häst jag haft. Men också samtidigt som hon rymmer den här otroliga potentialen, som jag aldrig förr upplevt. Men som 43 år och 30 år i landslaget är det en sådan häst som ger mig precis rätt utmaning och motivation.
– Jag hade inte kunnat ha en enkel häst, då hade jag inte fått den utmaningen jag behöver för att hålla mig på tå. Jag måste vara med på att saker kan inträffa när som helst och då måste jag vara lugn, trygg och balanserad.
– Jag måste lägga mig på hennes nivå och allt är väldigt mycket på hennes villkor, men sakta, sakta kan jag avläsa en förändring. Med all den erfarenhet och kunskap jag har blir jag nyfiken på hur jag ska få ut all potential hon besitter. Jag vet ju att hon kan bli hur bra som helst – och det sporrar!
Det är två helt olika hästar som vunnit VM-silver med Malin på ryggen. Butterfly Flip, ”Flippan”, som Malin slog igenom med, var en häst som var unik, som var på topp under hela 10 år.
– Vi passade väldigt bra ihop, och vi var världens bästa ekipage. Hon kommer alltid vara med mig som den bästa upplevelsen någonsin i mitt liv med hästar. Vi hade en speciell kontakt, helt unik.
Malin passade på att träffa sin gamla vapendragare när hon var i Belgien på tävlingar. Flippan pensionerades för 10 år sedan från de stora tävlingsbanorna och för några år sedan flyttades hon från sin uppfödare Kristina Larsson till Stal de Muze i Belgien där hon arbetat som embryosto.
– Hon är 27 år idag och hon går idag tillsammans med två andra damer och verkar må väldigt bra, säger Malin. Det var ett fantastiskt möte. Och som vanligt är det hon som bestämmer i hagen – hon är sig lik.
– Men de börjar nog tröttna på henne, på sätt och vis, skrattar hon. Här har vi ett professionellt stuteri som måste avsätta personer som varje dag ska släppa ut och hämta hem en madame i hagen.
Men skulle Flippan gjort lika bra ifrån sig i dagens tävlingslandskap. Det tror Malin.
– Idag är det mycket mer tävlingar. Det fanns mer uppehåll förr, idag finns inte det på samma sätt. Men Flippan var en av världens bästa hästar. Hon hade klarat dagens konkurrens, och tävlingar, eftersom hon var helt exceptionell. Men Indie har alla möjligheter att bli en minst lika bra häst.
Med det sagt innebär inte det här att Malin Baryard idag är med på alla tävlingar.
– Idag väljer jag ut tävlingar som jag vill rida. Jag befinner mig i en priviligierad position, där jag kan välja bort vissa tävlingar och ändå rida på en hög nivå. Jag har hittat en bra balans, där jag får vara handbollsmamma till sönerna Alvar och Ed och rida internationellt.
I stallet står idag 14 hästar och det är väldigt mycket yngre hästar.
– De flesta unghästar äger jag själv idag och även H&M Second chance, konstaterar Malin. Dock inte H&M Indiana som Stuteri Arch äger. Jag är väldigt tacksam att få ha några hästägare ändå. Det är viktigt och framförallt har man inte råd att köpa färdiga hästar. Och när en häst börjar bli bra, då är det svårt att stå emot att sälja när erbjudanden kommer. Under några år har Malin varit sportchef för Sweden International Horse Show.
– Det har varit en jätterolig utmaning, en som jag verkligen brinner för. Att få skapa fina tävlingar på hög nivå har varit inspirerande och jag tycker vi har utvecklat tävlingarna på ett bra sätt. – Jag har försökt fixa det bästa möjliga startfältet och lockat hit stora ryttare, vilket har inneburit att väldigt många är glada att få ha fått chansen att tävla här.
Det är svårt att vinna eftersom vi väljer ut ryttare och ekipage efter dagsform. Vi vill ha de snabbaste hästarna och ryttarna på plats. Det har vi lyckats med.
Även här visar Malin prov på professionalism, på ett avslappnat och ödmjukt sätt. Det enda hon säger är: jag kan det här, det är mitt största intresse och passion i livet. Jag gör det efter bästa förmåga och det gör det mycket bra. En säkerhet som smittar av sig på omgivningen.
Susanne Edlund, säljare Djur&Natur:
– Malin fodrar sina hästar med HippoTop Müsli och HippoBas Cool, framförallt. – HippoBas Cool är ett havrefritt färdigfoder där stärkelseinnehållet är måttligt och balanseras på ett avvägt sätt med råvaror som har en gynnsam inverkan på hästen och dess mag-tarmsystem. En del hästar upplevs fungera bättre på en havrefri diet. HippoBas Cool är ett välbalanserat foder i pelletsform som räcker långt i dessa havrefria foderstater – HippoTop Müsli är ett havrefritt färdigfoder i müsliform för aktiva och harmoniska hästar. Här har havre uteslutits och all ingående spannmål, däribland majs, har värmebehandlats för att förbättra stärkelsens tillgänglighet och öka energiutnyttjandet. Jästkulturen Diamond V som också ingår förbättrar magfunktionen.