Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Säckad Havre

Havre i säck

Havre är ett smakligt spannmålsslag som passar till alla djurslag. Havrens protein har en bra aminosyraprofil, med bland annat ett högt lysininnehåll. Innehållet av fett är högt och havren har också en gynnsam fibersammansättning som kan ha positiva effekt på tarmhälsan, inte minst hos unga djur.

Havre är det av våra vanliga spannmålsslag som innehåller minst stärkelse. Det kombinerat med ett högt innehåll av fiber ger en skonsam råvara, men med ett lägre energinnehåll jämfört med exempelvis korn och vete. Oftast är det just havrens låga energikoncentration som begränsar användningen till högproducerande djur.

När man fodrar med enskilda råvaror måste foderstaten kompletteras med extra vitaminer och mineraler, oavsett djurslag. Ibland behövs också extra protein.

Finns som hel havre och som havrekross. Krossad havre har en begränsad hållbarhet eftersom havren är rik på fett som kan härskna när den kommer i kontakt med luften.

Stärkelsen i havre har en hög tillgänglighet för hästen och är därför ett utmärkt fodermedel till häst. Krossad havre är ett bra alternativ till hästar som har problem med tänderna. En vanlig giva till en vuxen häst är 0,5-3 kg per dag.

Populär energiråvara till får i alla åldrar. Ungefärliga givor: Högdräktig/Digivande tacka 1-2 kg. Växande lamm 0,5-1,0 kg. Får kan ges hel havre.

Vilt

Havre är ett populärt och smakligt fodermedel till bland annat hjort, älg och rådjur.

Havre är ett mycket bra spannmålsslag till alla fjäderfä. Havren bidrar med en god proteinkvalitet och fibrer som påverkar mag-tarmhälsan positivt. Havren utfodras med fördel hel till värphöns.

Havre kan ges till nötkreatur i alla åldrar. Särskilt populärt till kalvar tack vare sin gynnsamma fibersammansättning. Havren bör krossas eller malas före utfodring.

Kan ges till grisar i alla åldrar. Särskilt populärt till smågrisar tack vare sin gynnsamma fibersammansättning. Havren bör krossas eller malas före utfodring.

Kontakta din säljare

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: