Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Flerårig kvävefixerande

Mellangrödor som förbättrar markstrukturen

De fleråriga kvävefixerande mellangrödorna är klöversorter som med sitt starka rotsystem hjälper till att förbättra marstrukturen. Dessa mellangrödor är pollinerande och bildar sitt eget kväve som sedan tas upp av efterföljande gröda. Detta leder till minskat behov av konstgödsel.

Dessa kvävefixerande grödor passar bra till flerårig miljöyta som sedan bidrar till god markhälsa. Grödorna går även bra att använd som ettåriga men får då avdödas kemiskt eller mekaniskt.

Beviset för att sorten uppfyller våra kvalitetskrav, agronomiska krav och krav från kvarnarna, foderindustrin, mälterier m. fl.

 

Filtrera
Alla

Alsikeklöver

Alsikeklöver som mellangröda är en kvävefixerande (2 år/flerårig) omtyckt art av pollinatörer. Med sitt långsammare växtsätt ger den mindre grönmassa än ex rödklöver. Dock fungerar den mycket bra vid låga fosforklasser och pH-värden. Arten klarar fuktiga förhållande, men är mindre bra på torka, och är ett huvudalternativ för klöverarter vid odling på mulljord. Om mellangrödan ska användas till utfodring tänk på att alsikeklöver kan vara känsligt och att ett för högt intag bland annat kan leda till ljuskänslighet och leverskador hos betande djur.

Risk finns att uppföröka betcystnematod.

Blålusern

Blålusern är som mellangröda en kvävefixerande (2 år/flerårig) baljväxt som är känslig för pH under 6, bästa förutsättning helst över 6,5. Arten är även känslig för jord med markpackning och dålig dränering.

Blålusern har ett kraftigt, djupt rotsystem som lägger grunden till dess höga torktålighet. En långsam etablering gör den skonsam för huvudgrödan men väl etablerad växer blålusern till sig och konkurrerar bra med andra högväxta arter.

Kan till viss grad infekteras av ärtrotröta och Rhizoctonia.

Gul sötväppling

Gul sötväppling är kvävefixerande (2 år/flerårig), har en långsam utveckling och är skonsam som insåningsgröda under etableringstiden. Arten kräver ett pH-värde på över 6,2.

Gul sötväppling ger goda struktureffekter, har en hög torktålighet och en god vinterhärdighet. Den har god tolerans mot stående vatten men tål avslagningar dåligt.

Kan till viss grad infekteras av ärtrotröta och är en fosfor och kaliumkrävande gröda.

Kärringtand

Kärringtand är en kvävefixerande (2 år/flerårig) mellangröda med långsam etablering. Arten är därigenom mycket skonsam mot insåningsgrödan och rekommenderas till jordar med högre pH ca 6-7,5. Kärringtanden tolererar torka bra via sitt djupa rotsystem. I blandningar med andra arter som har snabb groning och utveckling bör utsädesmängden ökas. Fröplaceringen vid sådd kan läggas grundare för en snabbare uppkomst.

Angrips av Rhizoctonia och fusariumrotröta.

Rödklöver

Rödklöver som mellangröda är kvävefixerande (2 år/flerårig) med ett snabbt och kraftigt växtsätt och djupt rotsystem. Rödklöver kan insåningsåret ge problem med skörd av huvudgröda. Pålroten angrips lätt av fusariumrotröta vilket påverkar härdigheten främst vid år 2-3. Mycket lateral rotbildning.

Rödklöver som ettårig mellangröda leder sällan till problem med fusariumrotröta den risken uppstår vid ökad vallålder. Dock skall tilläggas att där klöver odlas sker en infektion som bidrar med mer smitta i jorden. Risk finns att uppföröka betcystnematod.

Föredrar jord med ett pH mellan 6,0-7,2 och är den klöversort som har störst total rotvolym av våra odlade klöverarter.

Vitklöver

Vitklöver som mellangröda är kvävefixerande (2 år/flerårig) och har ett krypande växtsätt. Den förökar sig med skottutlöpare och täpper effektivt till luckor i beståndet vilket är viktigt för ogräskonkurrensen. Vitklöver har ett grunt och tätt rotsystem med en positiv effekt på jordstrukturen i översta jordskiktet. Vitkllver är dock mer torkkänslig än ex rödklöver. Vitklöver är tålig vid lägre pH-värden (5,5) och växer långsammare än både grävklöver (f d subklöver) och rödklöver.

Passar utmärkt som insådd i växande gröda utan risk för konkurrens med huvudgrödan.

Risk finns att uppföröka betcystnematod.
Filtrera
Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Nytt & Nyttigt om växt, grovfoder, spannmål och ensilering

Sniglar, såtid och plantantal och mycket annat – Fokus i fält v 35

Etablering av höstraps, använd jordbrukskalk på hösten – Fokus i fält vecka 32

Skydda dina fält – och din ekonomi – mot snigelattacker!

En god investering med nyetablerad vall

Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!

Svampbekämpa, tillväxtreglera, skadedjurskontrollera och testa STATUS – Fokus i fält v 22

Sprutskada i raps_850x500

Raps, ogräsbekämpning i majs och vall – Fokus i fält v. 18

1 2 3 4 5 6 7
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: