Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

DLG levererar stabilt halvårsresultat

Med ett rörelseresultat (EBITDA) på 950 miljoner DKK ligger DLG-koncernen fortsatt på en hög resultatnivå under första halvåret 2024. Koncernchef Kristian Hundebøll beskriver halvårsresultatet som tillfredsställande givet marknadssituationen.

Trots en utmanande marknadssituation har DLG-koncernen konsoliderats ytterligare under första halvåret och levererar ett stabilt halvårsresultat.

”Jag är mycket nöjd med att vi har en stark ställning, trots utmaningarna på marknaden. Det är tack vare att vi under flera år har haft ett strategiskt fokus på att öka vår finansiella motståndskraft. Detta är ett halvårsresultat som är i linje med de budgeterade förväntningarna. Vi levererar det hittills bästa halvårsresultatet (EBITDA) inom vår Food-division samtidigt som resultatet för vår tyska energi- och byggmarknadsverksamhet försämrats på grund av att den tyska ekonomin försvagats”, säger Kristian Hundebøll, koncernchef för DLG.

Omsättningen under årets första sex månader var 30,0 miljarder DKK, jämfört med 34,7 miljarder DKK under 2023. Denna minskning ska ses mot bakgrund av minskad konsumtion och betydande generella prisfall för spannmål, råvaror och energi jämfört med 2023. Mot bakgrund av stigande räntor och en högre kostnadsnivå blev resultatet före skatt (EBT) 83 miljoner DKK, jämfört med 374 miljoner DKK under 2023. Förra årets resultat var koncernens hittills bästa halvårsresultat tack vare mycket gynnsamma konjunkturer på marknaden.

”Våra fasta kostnader har ökat, bland annat på grund av den höga inflationen i Tyskland, samtidigt som räntekostnaderna också har stigit avsevärt. Det finns inga prognoser om att räntenivån kommer att förändras nämnvärt under den kommande perioden. Därför fortsätter vi vårt arbete med att anpassa våra kostnader och öka lönsamheten”, säger Kristian Hundebøll.

Rekordhalvår för Food-divisionen

Affärsområdet Food levererade sammantaget goda resultat under första halvåret från koncernens jordbruks- och livsmedelsrelaterade verksamheter. Detta innebar att EBITDA ökade till 582 miljoner DKK, jämfört med 551 miljoner DKK under samma period förra året. En stabiliserad totalmarknad för djurnäring bidrar positivt, liksom den tyska jordbruksverksamheten och vitamin- och mineralverksamheten Vilofoss, som levererar ett positivt resultat efter en utmanande period. Dessutom levererar ägg- och fjäderfäverksamheten fortsatt goda resultat.

”Våra jordbruks- och livsmedelsrelaterade verksamheter är koncernens starka ryggrad och verksamheten har fått en bra start i år. Under de senaste åren har vi fokuserat mycket på att stabilisera vår tyska verksamhet, och det ser vi nu effekterna av. Även Vilofoss har haft en positiv utveckling”, säger Kristian Hundebøll.

Importstoppet för rysk gas som infördes 2022 ledde till en överhettning på den tyska energimarknaden, som följdes av två år med mycket hög efterfrågan och höga priser. Nu har dock marknaden återgått till en mer normaliserad nivå. Detta beror på en kombination av flera faktorer: bland annat har kundernas prismedvetenhet ökat, efterfrågan är lägre på grund av avmattningen i den tyska ekonomin och energiförbrukningen har minskat som en konsekvens av detta. Detta återspeglas i rörelseresultatet för affärsområdet Energy, som under första halvåret hade en EBITDA på 261 miljoner DKK, jämfört med 424 miljoner DKK under 2023.

Den ekonomiska avmattningen i Tyskland och framför allt de högre räntenivåerna påverkar också byggbranschen, där aktivitetsnivåerna föll under årets första sex månader. Detta påverkar försäljningen av byggmaterial, med lägre efterfrågan och lägre försäljnings- och vinstmarginaler. EBITDA för affärsområdet Housing blev 107 miljoner DKK, jämfört med 163 miljoner DKK förra året.

”Under de senaste åren har vår tyska byggmaterialverksamhet levererat en positiv tillväxttakt, men just nu ser vi en avmattning på marknaden och en ovilja att investera. Det finns dock fortfarande ett stort bygg- och renoveringsbehov i Tyskland och därför har vi fortsatt positiva förväntningar på att investeringsviljan återigen kommer att öka, liksom efterfrågan på byggmaterial. Vi är en av de största leverantörerna av byggmaterial och har en stark ställning på marknaden. Det ger oss goda förutsättningar att utnyttja de möjligheter som uppstår när aktivitetsnivån ökar igen”, säger Kristian Hundebøll.

Fokus på framtiden

Att bidra till den hållbara omställningen är en central del av koncernstrategin, Creating the Future 2030. Därför har DLG-koncernen under de senaste åren gjort stora investeringar i företag och teknik som kan bidra till detta.

Under 2024 har koncernen etablerat ett strategiskt partnerskap med Novo Holdings för att främja hållbar jordbruks- och livsmedelsproduktion. Under den första fasen förvärvar Novo Holdings 25 procent av aktierna i Sejet Planteforædling (Sejet), som ägs till 100 procent av DLG-koncernen och är ledande inom jordbruksinnovation.

Dessutom har DLG-koncernen i samarbete med Argentinas största jordbruksföretag, ACA, gjort en större miljoninvestering i det argentinska sojabruket Entre Ríos Crushing S.A. (ERCSA). Detta kommer att säkerställa att DLG-koncernen får en årlig import på upp till 200 000 ton segregerad soja, som är odlad på avskogningsfri mark, till den nordeuropeiska marknaden.

”Vi har tagit ett antal viktiga och nödvändiga steg genom investeringar som ska stödja den gröna omställningen och bidra till att säkerställa att vi kan leverera framtidens lösningar till våra kunder. Nu drar vi ned lite på investeringstakten och fokuserar på att stärka de investeringar vi redan har gjort”, säger Kristian Hundebøll.

Förväntningar på helåret

 ”Vi förväntar oss att de trender vi sett under första halvåret fortsätter under andra halvåret, och marknadsläget i Tyskland kommer fortsatt påverka koncernens resultat. Den geopolitiska situationen och världsekonomin påverkar marknadsutvecklingen. Vi förväntar oss dock fortsatt att vi kan leverera ett EBITDA på cirka 2,4 miljarder DKK för helåret samt fortsatt stabila finansiella nyckeltal”, säger Kristian Hundebøll.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: