Sommarvärmen kan vara en utmaning på många olika sätt för en mjölkproducent. Det lönar sig att skydda sina kor, och arbeta förebyggande för såväl djurvälfärd som ekonomi. Ju högre mjölkavkastning, desto känsligare blir mjölkkorna för höga temperaturer. För att djuren ska bibehålla foderintag och mjölkproduktion behöver man hitta sätt att hjälpa korna. Detta har Önnestadsgymnasiet arbetat aktivt med. Här berättar Marcus Hoff hur de gör i deras verksamhet.
Matsmältningen genererar värme. Därför är foderintaget en av de första sakerna kor trappar ner på, när det blir varmt. De äter helt enkelt mindre. Då påverkas givetvis mjölkens fett- och proteinhalt. Aktiviteten hos korna minskar också och ibland kan det vara svårt att upptäcka när de brunstar. Varma kor har också svårt för att bli dräktiga, något som till viss del beror på att korna äter mindre.
Försök att minska värmestress
Marcus Hoff förklarar att Önnestadsgymnasiet investerat i fläktar till stallet för några år sedan, och att detta påverkat deras produktion en hel del i positiv riktning:
– Man måste göra allt man kan för att undvika värmestress hos korna om man vill att de ska producera vad de faktiskt har kapacitet att göra, konstaterar Marcus. Investeringen i fläktar var en nödvändig åtgärd för att uppnå detta.
Det handlar givetvis inte bara om rena investeringar. Det är också fråga om rent management. Marcus berättar att de alltid tar in sinkorna i tid på sommaren, innan de ska kalva, så att de exponeras så lite som möjligt för värmen.
– Vi ser att det är bättre för dem att få komma in och undvika solen – och istället få vara i ett luftigt stall där fläktarna kan kyla ner dem.
– Under sommaren får korna själva välja om de vill vara ute eller inne, fortsätter Marcus. Men under de riktigt varma sommardagarna väljer korna oftast att gå ut direkt efter mjölkningen och dricka i ett stort vattenkar som vi har utomhus – för att sedan gå in igen. Därefter tillbringar de istället natten utomhus.
Önnestadsgymnasiets lösdriftsstall har gardiner som väggar och de är nästan alltid helt öppna på sommaren vilket gör att luftgenomströmningen i stallet svalkar.
– Tillgång till vatten är A och O, säger Marcus. Det är alltid viktigt men framförallt under sommaren.
FreshFoss Premium
När det handlar om åtgärder kring foder och själva utfodringen berättar Marcus att de testat med många olika strategier under åren men det man har fastnat för är produkten FreshFoss Premium:
– Det är först med Freshfoss Premium som vi blivit riktigt nöjda, konstaterar han. Dels är den mycket trevligare att jobba med istället för en syra. Den fräter inte på maskiner och dessutom handlar det om ren säkerhet för våra elever och vi som jobbar här. Att arbeta med en syra är aldrig trevligt och när det rör sig mycket folk som det gör på en utbildning, i form av t.ex. elever, blir det ännu viktigare att det inte sker några olyckor. Då känns FreshFoss Premium helt rätt eftersom produkten är mycket säkrare då den bara innehåller olika salter från organiska syror.
– Förutom det rena säkerhetstänket, så fungerar FreshFoss Premium mycket bättre för att hålla mixen fräsch än det vi tidigare testat.
FreshFoss Premium motverkar varmgång och bibehåller hygienisk kvalitet och näringsvärde på mixen. Produkten är en blandning av salter från organiska syror som förlänger tiden tills den färdiga mixen tar värme. På så sätt kan fodermixens näringsvärde bibehållas. Att mixen blir varm är ett tydligt tecken på att oönskad tillväxt av jäst- och mögelsvampar. Det gör att den mest lättillgängliga näringen förbrukas, samtidigt som det genereras värme. Dessutom försämras ofta fodermixens smaklighet när den tar värme säger Erika Nyström, produktchef för nötfoder i Svenska Foder:
– Känner man att fodret på foderbordet känns lite varmt några timmar efter utfodring, eller när det är dags att sopa rent, rekommenderar vi att man använder en stabiliserande tillsats i blandningen. Det är viktigt både för djurens hälsa och för att bevara näringen i fodret att förhindra varmgång i fodret.
Marcus Hoff avslutar:
– På sommaren gör vi kornas mix på eftermiddagen och tillsätter då ca 2 kg FreshFoss Premium per ton foder. Skulle det vara riktigt varmt under en längre tid har det hänt att vi ökat till närmre 3 kg och det har fungerat jättebra.