Vi fortsätter vår kalkskola, för att uppmärksamma vikten av rätt pH i marken – så att vi optimerar grödornas potential. Det sägs att vi kalkar mindre än hälften så mycket per hektar jämfört med våra grannländer. Missar vi något i våra skördar, genom att inte kalka? Vågar vi chansa att så inte är fallet? Lektion tre tar upp vilken effekt kalken har på våra jordar.
LEKTION 3 – Vilken effekt har kalken?
Kemiska
- Påverkar lösligheten av växtnäringsämnen.
- Tillför magnesium och kalcium.
- Minskad löslighet av oönskade ämnen, sänker kadmiumupptaget.
Fysikaliska
- Fastlägger och förbättrar strukturens aggregatbildning – dvs. mindre skorpa vilket förbättrar växternas vatten och lufttillgång,
Biologiska
- Ger bättre rottillväxt
- Ger högre biologisk aktivitet, daggmaskar, nitratoxiderande bakterier och kvävefixeraande bakterier
- Stärker cellväggarna
Ekonomiskt
- Är direkt skördehöjande
- Ökar odlingssäkerheten – minskar variationen i fältet
- Minskar drivmedelsförbrukning
Källa: NordKalk