Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Förberedd på växtsäsongen – Fokus i Fält v. 5 2021

Förberedelser, att kratta manegen, inför kommande säsong är en viktig del i lantbrukets företagande. I detta växtodlingsbrev, fokuserar vi på att Bevara kvaliteten i spannmålslagret och att Rensa upp i kemlagret innan ny säsong kör igång. Dessutom kan du läsa artikeln som finns med i Svensk Frötidning, om tävligen rapsmästaren – där Svenska Foder  hamnade på en hedrande 2:a plats! Bevara kvaliteten i spannmålslagret Kom ihåg att lufta spannmålslagret oavsett under vilka förhållanden din spannmål

Läs mer »

Välj vallblandning efter ändamål och förutsättning

Olika förutsättningar kräver olika vallfröblandningar. Det må vara en självklarhet, men det gör det inte mindre sant. Frågar man Charlotte och Tuve Åkesson, utanför Bromölla i nordöstra Skåne får man ett svar. Och ett annat om man vänder sig till Andreas Axelsson, i byn Alsen i Jämtland. Skörda Tixakt vid rätt tidpunkt Åkessons lantbruk med Tuve och Charlotte Åkesson i spetsen bedriver växtodling på 230 hektar, varav 70 hektar vallodling. Gården har 150 dikor, 100

Läs mer »

Ökad risk för hygieniska problem i lagrade partier av hö och halm

Ulf Thorpert, laboratoriechef för Optilab, ber dig att hålla ett vakande öga på dina lagrade partier av hö och halm. Hösten och förvintern är även i år mycket fuktig och mild vilket innebär att den relativa fuktigheten i luften är hög. Om hö och halm lagras på ett sätt så denna luft kommer i kontakt med partierna ökar risken att det torra fodret tar upp fukt med risk för mögelproblem. Vi råder alla djurägare som

Läs mer »

Med Solmjölk på kontot

Vi har skrivit om många lantbrukares verksamhet, deras produktion, deras entreprenörskap, deras nytänk och deras val i hur de lägger upp sitt arbete. Fokus hamnar naturligt på ägandet, och hur ägandet förvaltas, eftersom ett ägande i en gård nästan alltid inbegriper att man själv arbetar handgripligen i produktionen. Så vi får med hur arbetet med djuren går eller hur växtodlingen sköts: för att på så sätt kunna förmedla olika tankar och idéer hur en lantbruksverksamhet

Läs mer »

Foderfabrik med förändring på hjärnan

Från vänster: Adrian Cederholm samordnare Åhusfabriken, Henrik Torevik fabrikschef Åhusfabriken och Daniel Brun fabrikschef Tågarp. Förändring är svårt, men också spännande och roligt. När man väl vågar utmana de invanda rutinerna öppnar sig plötsligt nya möjligheter. Och nya rutiner. I Svenska Foders foderfabrik i Åhus har man arbetat mycket medvetet med att utmana och utveckla de gamla rutinerna. För att man fått syn på att gamla sanningar faktiskt är utvecklingsbara, och inte bara så det är. Det

Läs mer »

Reducera leverbölder med rätt utfodring

Leverbölder hos slaktdjur har flera orsaker, men de uppstår ofta på grund av en intensiv, stärkelserik foderstat. Förekomsten kan dock reduceras genom rätt utfodring. Århus Universitet i Danmark har gjort en mängd studier för att kunna ringa in vad det är som påverkar mängden leverbölder hos slaktdjur. Den vanligaste orsaken till att leverbölder uppträder hos slaktdjur är en intensiv utfodring med stärkelserikt foder, samtidigt som mängden strukturfoder är begränsat. Vomfloran blir då ”onormal” för en

Läs mer »

Skörda Tixakt vid rätt tidpunkt

Vi besöker familjen Åkesson på deras gård utanför Bromölla i nordöstra Skåne. Charlotte och Tuve Åkesson som driver Charlottes föräldragård. Fokus denna gång var deras vallodling. Åkessons lantbruk med Tuve Åkesson i spetsen bedriver växtodling på 230 hektar, varav 70 hektar vallodling. Gården har 150 dikor, 100 tjurar/kvigor och 150 tackor – både Gotlandsras för skinnen och köttras med blandning av Texell, Suffolk och Linull. Till djuren har de dessutom 190 hektar betesmark. Charlotte är

Läs mer »

Kvalitetshavre – nygammal utmanare

Havre är en nygammal spelare på spannmålsmarknaden, som blivit allt hetare. Livsmedelskonsumtionen av havre ökar för varje år nationellt, men det blir ändå en post kvar på cirka 130 000 ton som går på export. Kvaliteten för året bestämmer hur mycket av detta som blir grynhavre eller foderhavre. Idag är det en väldigt spännande gröda, både ur ett nationellt och ett internationellt perspektiv – inte minst den svenskodlade havren. Victor Ebel, spannmålsansvarig i Svenska Foder

Läs mer »

Förändring finns i vårt DNA

2020 lider mot sitt slut. Första året på 20-talet är strax till ända. Den pandemi som härjar har trots allt lämnat vår bransch i relativt gott skick. Återigen kan jag konstatera att du som arbetar i den här näringen, dagligen utför en av de viktigaste uppgifterna. Inte bara det faktum att det som kommer ur det arbete som görs, blir till livsmedel för oss alla. Du är också del i en ständig utveckling av att

Läs mer »

TOPP 5 hållbara sätt för proteinförsörjning

Hörnstenen inom idisslarnutrition vilar på relationen mellan mjölkkor och deras vommikrober, skriver Dr Sophie Parker-Norman, Chef för FoU på Volac International, i en artikel i Dairy Global. När mikrobfloran hanteras rätt kan vi förbättra mjölkproduktionen – men det kan vara något av en balansakt, fortsätter hon. Med ett ökat fokus på kvävehantering ur miljösynpunkt, är det viktigt att precisionen för proteinutfodring blir en norm i en hållbar mjölkkofoderstat. Proteineffektiviteten hos idisslare ligger idag mellan 16-40

Läs mer »
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: