Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Arkiv: Nötfoder

Anna Wårenius, nyanställd nötfodersäljare i Väst

Anna Wårenius är uppvuxen på en mjölkgård utanför Falköping. Hon har tidigare arbetat som avelsrådgivare på Växa och har studerat Agroteknikerutbildningen på Biologiska Yrkeshögskolan. Idag bor hon på en mindre gård utanför Falköping tillsammans med sin man där de bedriver småskalig växtodling och odlar hö till de egna hästarna. -Det känns oerhört roligt och spännande att få möta engagerade och kompetenta lantbrukare i deras egen miljö och att få arbeta utifrån varje gårds förutsättningar, säger

Läs mer »

Tips för god juverhygien

Vad bör man tänka för att i största möjliga mån undvika mastit? Vilka hjälpmedel finns? Hur tänker du kring liggbås och utgödsling? Erika Nyström, produktchef Nöt tipsar om några strategier för den dagliga verksamheten .

Läs mer »
Två traktorer skördar vallgräs

Bättre produktion med rätt ensileringsmedel

Grovfodret är grunden. Genom att säkerställa ett bra grovfoder, både hygieniskt och näringsmässigt, möjliggör man en enklare utfodring av sina djur. Med en hög kvalitet på grovfodret ökar man smakligheten och man kan minska på mängden kraftfoder till sina djur. Men för att uppnå detta måste man ensilera på ett bra sätt. Filip Nilsson, produktchef för ensilering i Svenska Foder, berättar om hur du bäst uppnår en optimal hantering av ditt grovfoder. -Det finns så

Läs mer »

Kalvnäring för starka, friska kalvar

Anders Levahn som driver mjölkproduktion tillsammans med sin fru har utvecklat sin verksamhet slag i slag från 1999 då paret tog över Anders föräldragård som ligger i Hova i Västergötland. Då hade man 28 kor uppbundna, idag har man precis gått över till robot i mjölkstallet och har cirka 240 mjölkande kor, plus rekrytering. Gården tillhör idag de gårdar som levererar specialmjölk till Arla, en produktion som innebär ett ökat fokus på inte minst kalvarnas

Läs mer »

Kalvningsförlamning är ofta toppen av ett isberg

Andelen kor som registrerats med kalvningsförlamning i danska besättningar svänger extremt mycket. Veterinärer uppmanar att man ska sätta in förebyggande åtgärder. Ett bra sätt är att använda X-Zelit. I genomsnitt har cirka 7,5 procent av de danska kobesättningarna i landet fått en efterföljande behandling för kalvningsförlamning i samband med kalvningen. Detta tal täcker dock en enorm variation från hela 68 procent i några besättningar, till 0 procent i andra, där man det senaste året inte

Läs mer »

Rätt plast gör hela skillnaden

Marcus Almberg, från Stenstorp utanför Falköping äger och driver en gård med en besättning på 200 mjölk- och köttkor. Han använder 213 hektar av sin gård för att odla gräs och ekologisk klöver som matar boskapen året runt, med en ensileringsperiod på 12-18 månader. Marcus äger en McHale Fusion 3 Plus som han använder för att tillverka över 1 000 balar per år som förvaras utomhus och matas ut till boskapen året runt. Han använder

Läs mer »

X-zelit ger dina kor en problemfri start

Kalciumbrist påverkar din produktion. Kalvningsförlamning drabbar runt 3 % av korna i Sverige, främst omkalvarna. SLU har beräknat den årliga kostnaden till över 30 miljoner kronor. Därtill kommer kostnaden för sänkt mjölkproduktion och följdsjukdomar. Erika Nyström, Produktchef Nötfoder menar att det är denna subkliniska kalciumbrist som kostar din produktion mest. Omkring 50 % av omkalvarna har en subklinisk kalciumbrist. Med X-zelit kan du påverka kornas laktation positivt och bibehålla en stabil kalciumnivå i blodet. X-zelit

Läs mer »

Mykotoxiner – ett problem även hos idisslare?

Den ökade oron för mykotoxiner i foder drivs av både klimatförändringar och ökade kunskaper kring hur mykotoxinerna fungerar. Det man klart och tydligt kan säga är att mykotoxiner påverkar våra produktionsdjur negativt och orsakar höga kostnader i produktionen. Till exempel genom minskat näringsintag och försämrat immunförsvar. Men genom att vara vaksam och arbeta preventivt kan man minimera problemen. Väderleken är den viktigaste faktorn för att bildandet av mykotoxiner. Varmare klimat och mer extrema väderförhållanden som

Läs mer »

Ökat behov av E-vitamin hos kalvar vid avvänjningen

Ny forskning från Aarhus Universitet visar att mjölkraskalvar ofta har underskott av E-vitamin i samband med avvänjningen. Under tiden kalvarna dricker helmjölk har de tillräckliga nivåer av E-vitamin, men vid avvänjning sjunker nivån. Studien visar tydligt att det behövs en hög koncentration av naturligt E-vitamin i startfodret för att hålla upp nivån av vitamin E. Enligt studien tror man att orsakerna till att E-vitaminnivån sjunker kan vara att foderintaget minskar och att avvänjningen är förknippad

Läs mer »

Solros till korna – en möjlighet?

Magnus och Johan Ahlström bedriver mjölkproduktion i byn Mellböda på nordöstra Öland – som tredje generationen Ahlström på gården. Här bedriver de mjölkproduktion med 285 kor plus rekrytering och en växtodling som består av 300 hektar – i princip allt går till korna. Detta nådens och dådens år, 2022, är det tredje året de båda bröderna provar att odla solrosor för att tillföra mixen till sina mjölkkor. Jag får en kort pratstund med en av

Läs mer »
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: