Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Arkiv: Nötfoder

Svenska mervärden är värda att betala för

Vi står bakom den svenska modellen. Vi gillar att de svenska mervärdena gör att människor aktivt väljer svenskproducerade livsmedel. I Sverige och i andra länder. Det finns många skäl att välja svenskt. GMO-frihet. Lägsta antibiotikaanvändningen i EU. Djuromsorg i världsklass, med exempelvis förbud mot näbbtrimning, mot svanskupering, mot fixering av suggor och krav på att korna ska vara utomhus. En livsmedelsproduktion som vi kanske är unika i världen med. Den GMO-fria sojabönsskörden väsentligt mycket lägre

Läs mer »

Med Solmjölk på kontot

Vi har skrivit om många lantbrukares verksamhet, deras produktion, deras entreprenörskap, deras nytänk och deras val i hur de lägger upp sitt arbete. Fokus hamnar naturligt på ägandet, och hur ägandet förvaltas, eftersom ett ägande i en gård nästan alltid inbegriper att man själv arbetar handgripligen i produktionen. Så vi får med hur arbetet med djuren går eller hur växtodlingen sköts: för att på så sätt kunna förmedla olika tankar och idéer hur en lantbruksverksamhet

Läs mer »

Reducera leverbölder med rätt utfodring

Leverbölder hos slaktdjur har flera orsaker, men de uppstår ofta på grund av en intensiv, stärkelserik foderstat. Förekomsten kan dock reduceras genom rätt utfodring. Århus Universitet i Danmark har gjort en mängd studier för att kunna ringa in vad det är som påverkar mängden leverbölder hos slaktdjur. Den vanligaste orsaken till att leverbölder uppträder hos slaktdjur är en intensiv utfodring med stärkelserikt foder, samtidigt som mängden strukturfoder är begränsat. Vomfloran blir då ”onormal” för en

Läs mer »

TOPP 5 hållbara sätt för proteinförsörjning

Hörnstenen inom idisslarnutrition vilar på relationen mellan mjölkkor och deras vommikrober, skriver Dr Sophie Parker-Norman, Chef för FoU på Volac International, i en artikel i Dairy Global. När mikrobfloran hanteras rätt kan vi förbättra mjölkproduktionen – men det kan vara något av en balansakt, fortsätter hon. Med ett ökat fokus på kvävehantering ur miljösynpunkt, är det viktigt att precisionen för proteinutfodring blir en norm i en hållbar mjölkkofoderstat. Proteineffektiviteten hos idisslare ligger idag mellan 16-40

Läs mer »

Dalsspira Mejeri vurmar för det närproducerade

Malin Jakobsson, VD för Dalsspira Mejeri som ligger i Dalsland, berättar för Tidningen hur de byggt upp ett mejeri som satsar på mjölk som är närproducerad. Och så får vi berättat för oss historien om hur deras grillost blev en succé. Ibland undrar jag stilla vad det är som gör att ett livsmedel blir mer populärt än andra. Vad är det som gör att något får genomslag. Marknadsföring, javisst. Men är det bara det? Hur

Läs mer »

Svenska Foders foder försvinner från NorFors fodermedelstabell

Svenska Foders har nu plockat bort sina kraftfoder från rådgivarnas fodermedelstabell. Anledningen är att Svenska Foder är oense med NorFors uppdaterade riktlinjer gällande vilka råvaruanalyser som får användas vid deklaration av kraftfodren. – Vi är noga med den kunskap vi tar fram via våra analyser, och ser dessa som ett konkurrensmedel gentemot våra kollegor. Om vi inte kan konkurrera på kvalitet, kommer det på sikt att innebära att utvecklingen av foder stannar av – något

Läs mer »

Nyhet! Inga – närproducerade foder till nötproduktion

Foder med närproducerade råvaror för alla behov. Nu utökar vi vårt sortiment men en serie soja- och palmfria foder där råvarorna är producerade i Sverige eller Europa. Vi arbetar med hållbart producerad soja och palm i våra foder och majoriteten av råvarorna är dessutom biprodukter från tillverkning av andra slutprodukter än just foder. Behovet av att tillföra soja och palm i fodret kan dock variera och det finns många råvaror som produceras i Sverige och

Läs mer »

NYHET-Kenosan underlättar skitgörat!

Mycket effektivt och drygt skumrengöringsmedel. Extremt smutsupplösande och enkelt att applicera tack vare att det bildar ett skumlager på ytan. Verkar inte korrosivt mot inredning. Åtgång endast ca 1,5 liter/100 kvm yta vilket gör det till ett kostnadseffektivt rengöringsmedel. Kenosan kan verka från 15 till upp till 60 minuter något som minskar risken för att det ska hinna torka fast. Kan sköljas av med vanlig slang eller högtryck. Alkalisk (pH 12,5) –upplöser fett-/proteiner Upplöser alla

Läs mer »

Hantera värmen rätt med FreshFoss

Sommarvärmen kan vara en utmaning på många olika sätt för en mjölkproducent. Det lönar sig att skydda sina kor, och arbeta förebyggande för såväl djurvälfärd som ekonomi. Ju högre mjölkavkastning, desto känsligare blir mjölkkorna för höga temperaturer. För att djuren ska bibehålla foderintag och mjölkproduktion behöver man hitta sätt att hjälpa korna. Detta har Önnestadsgymnasiet arbetat aktivt med. Här berättar Marcus Hoff hur de gör i deras verksamhet. Matsmältningen genererar värme. Därför är foderintaget en

Läs mer »

”Nästa mål är att komma upp på 12 ton mjölk per ko och år”

Andreas Folkesson i Östra Sörby på Öland odlar både majs och vall till sin mjölkproduktion. Andreas är klar över att grovfoderproduktionen och kvaliteten på grovfodret är avgörande för att kunna producera mjölk till rätt resultat. Andreas har valt bort koncentrat, och då behöver han mycket protein. Här berättar Andreas hur han gör för att lyckas. Andreas Folkesson som tillsammans med sin fru Lovisa driver gården i Östra Sörby, på Öland, flyttade hem till föräldragården 1995

Läs mer »
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: