Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Solros till korna – en möjlighet?

Magnus och Johan Ahlström bedriver mjölkproduktion i byn Mellböda på nordöstra Öland – som tredje generationen Ahlström på gården. Här bedriver de mjölkproduktion med 285 kor plus rekrytering och en växtodling som består av 300 hektar – i princip allt går till korna. Detta nådens och dådens år, 2022, är det tredje året de båda bröderna provar att odla solrosor för att tillföra mixen till sina mjölkkor. Jag får en kort pratstund med en av bröderna, Magnus Ahlström.

-Vi sprang på idén för 4 år sedan, när jag läste en artikel i John Deeres magasin Fåran om solrosor som produktion av protein, berättar Magnus. Vi tyckte det lät intressant, och hade ju också en idé om att bli så självförsörjande som möjligt på fodermedel. Där är vi inte än. Men vi gillar att testa nya grejer, och det också väldigt kul.

En viktig parameter var att de hade möjligheter att både så, skörda och hacka den ovanliga odlingen. De har under drygt 15 år odlat ensilagemajs till korna. Det gör att de har all teknik för att kunna hantera den nya grödan. 

-För tre år sedan sådde vi 3 hektar, för att testa i liten skala, fortsätter Magnus. Vi tyckte det föll väl ut, vi upplevde att aptiten ökade hos korna, vilket ledde till mer mjölk. Men solrosensilaget tog ju slut väl fort. År två ökade vi odlingen till 4 hektar, med samma resultat, och i år har vi skalat upp ordentligt för att kunna se hur fodret fungerar över hela vintern.

I mixen ingår vall, ensilagemajs, kolvmajs, solrosor och kraftfoder. Sådden av solrosor sker vid samma tid som då man sår majs, när värmen är i jorden ordentligt.

-Runt den 20 maj i år sådde vi i år, och det är en bra tid, säger Magnus. Då tar de fart mycket fort. Solrosens blad är stora och breder ut sig fort, men man vill ändå ge den försprång till ogräset genom att hjälpa till med en mekanisk radhackning och gärna en dos med tillåten bekämpning innan grödan sluter raderna.

Det är för tidigt att säga huruvida det är solrosor är ett strålande komplement till andra ensilagegrödor. Men klart är att Magnus och Jonas Ahlström kommer att fortsätta testa med odlingen och vinterhalvåret som nu närmar sig har man längre tid på sig att få lite resultat på effekten.

"Smakligt är det, som sagt, och det är troligen oljan och kärnorna som korna tycker är det intressanta."

Magnus Ahlström, Mellböda

Ensilaget – som görs med propionsyra, främst för att hålla fåglarna borta – blir mycket kompakt, närmast likt HP-massa. Det är lättpackat, vilket gör att man får snabbt får syrefria förhållanden och minimerar förlusterna på så sätt.

Årets skörd utfördes den 22 september, under perfekta förhållanden och gick mycket bra. Om det beror på att soltimmarna är många på Öland, eller om det kan fungera även på fastlandet finns det ingen data på. Men klart är att man nu på några ställen på Gotland också har bestämt sig att testa odlingen.

-Vi upplever inte att det är svår odling, det finns gott om tid att skörda, säger Magnus. Samtidigt har vi såklart för lite belägg än så länge om det är ett bra komplement. Men det är kul att testa. Och korna verkar gilla det, i rätt mängd. 

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Nomus hjälper dig med allt kring spannmålen!

Ett enkelt hjälpmedel för optimal foderstruktur

Höna i fjäderfästall

Nyhet! Neubacid BG – för en god tarmhälsa

Primo Granola visar vägen till bra mjölkproduktion

Lantbrukare står i kostall

På Peter Hanssons mjölkgård håller Energi Boost uppe energin

Grisfodersäljare i grisstall.

Skräddarsydda foderlösningar på riktigt!

Caroline Högberg, Väst-Farm

Nytänkande högt på agendan på Väst-Farmi Färgelanda

Planera din bulkfoderbeställning för julen

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: