Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Första hybridvetet på den svenska marknaden

Hyvega blir den första hybridvetesorten från Saaten Union att introduceras på den svenska marknaden. Det är en sort som passar alla jordtyper och har en hög avkastningsstabilitet i kombination med bra bakningskvaliteter (A). Niklas Ingvarsson, produktchef Utsäde berättar om sorten och hybridveteodlingens fördelar.

Fördelarna med hybridvete är att man får ett djupare rotsystem, en snabbare utveckling, bättre bestockning och ett större ax, berättar Niklas Ingvarsson. Dessa egenskaper ger sorten fördelen av en robusthet och stark växtkraft. 
 
-Framförallt under osäkra förhållanden som klimatstress och högt sjukdomstryck, ger hybridvete en jämnare och mer stabil avkastning, fortsätter han. Vi upplever även i Sverige stora klimatvariationer under en säsong, och hybridvetet kan komma att bli en odling som bättre kan uppfylla våra krav på en säker och stabil avkastning. 
 

Robust och frisk

Hybridvete är en korsning mellan två olika klassiska marknadssorter, som är särskilt utvalda för sina specifika egenskaper. Det man strävar efter är att få en robust och frisk planta med stor sjukdomsresistens. 
 
– Hybridvete är en ny och spännande odling för den svenska marknaden, säger Niklas. Sorten Hyvega, som vi säljer, ska man så tidigt – helst i början av september för att man ska uppnå full potential. 
 
-Vi säljer Hyvega i units om 500 000 kärnor per unit, fortsätter han. Sorten sås med 3 units/ha, vilket ger cirka 150 plantor per kvadratmeter. 
 

I Sverige för första gången

För intresserade odlare rekommenderar vi att börja i liten skala med en storsäck som räcker till ca 8 hektar för att bekanta sig med hybridvetet och lära sig odlingstekniken. Saaten Union har lång erfarenhet av hybridveteförädling och har arbetat med denna produkt i mer än 30 år – något som lett till hybridvetesorter med lite senare mognad, speciellt anpassad till den tyska och nordeuropeiska marknaden. Nu introduceras den alltså i Sverige för första gången. 
 
-Det här är något man absolut ska testa i mindre skala, om man är nyfiken, säger Niklas. Du får uppleva en ny odlingstyp som vi kommer att få se mer av framöver.
 

Bra bestockning och god vinterhärdighet

Landén Agro på Charlottenlunds gård sådde sorten i höstas som en del i 6Tolv-projektet. Såhär långt är erfarenheterna goda. 
 
-Vi sådde vete efter den 16 augusti, berättar Max Landén. Såmängden var låg, bara 80 kg/hektar. Härefter har vi gjort plant och skotträkning två gånger. Den 20 november i fjol och den 4 mars i år. Vi ser en bra bestockning på fältet. Antalet plantor per kvadratmeter var 187 stycken och bara några få hade försvunnit efter vintern. Antal skott låg på 737. Det hände alltså inte mycket efter vintern. 
 
-Den 20 april gav vi en rejäl kvävegiva på 220 kg N/ha, och denna giva kommer att kompletteras med hjälp av styrfil framöver. 

Välutvecklat rotsystem

Mats Kilany, växtsäljare i Svenska Foder,  som följer och driver projektet tillsammans med Landén Agro tycker att Hyvega visat tydliga tecken på bra resultat. 
 
-När vi jämför plantor ser vi ett mer välutvecklat rotsystem hos Hyvega, säger han. Det gör sorten mindre torkkänslig – och kan då sås på lättare jordar och kan tåla högre temperaturer. Vinterhärdigheten har också visat sig vara bra. 
 
-Dessutom kan vi hålla en låg utsädesmängd på 50-80 kg/ha beroende på såmaskin. I försök utomlands har hybridvetesorterna gett 5-10 % högre skörd gentemot konventionell vete. Det ger en bra utväxling på det sådda, med god hjälp av en hög kväveeffektivitet – något som också är gynnsamt för miljön. 
 
Mats Kilany är nyfiken på hur sorten tar sig ut nu resten av året, men det ser onekligen än så länge bra ut. 
 
-Jag tror mycket på den här sorten, och jag är spänd på hur den fortsätter att utveckla sig. Det blir intressant att följa. 

Tips från Coachen

– Hybridvete är en ny och spännande odling för den svenska marknaden. Sorten Hyvega, som vi säljer, ska man så tidigt – helst i början av september för att man ska uppnå full potential.

Niklas Ingvarsson, Produktchef Utsäde

Testa i mindre skala

-Det här är något man absolut ska testa i mindre skala, om man är nyfiken, säger Niklas. Du får uppleva en ny odlingstyp som vi kommer att få se mer av framöver.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd
Traktor skördar vall på stort grönt fält. Ljusblå himmel i bakgrunden.

Svenska Foder & Salinity gör gemensam sak

Ett utmanande år för 6Tolv

Våra kvaliteter är eftertraktade

Nomus hjälper dig med allt kring spannmålen!

Full koll på din spannmål

En ny ypperlig maltkornssort på väg in!

Rötter i jord

Sänkta kostnader och bördigare jord

Nytt & Nyttigt om växt, grovfoder, spannmål och ensilering

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: