Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Skördearbetet 2024

Tidningen pratade med några ansvariga för årets spannmålshanteringen i skörd på lite olika ställen i landet: Västerlösa i Östergötland, Lidköping i Västergötland, Getinge i Halland, och Trollenäs i Lidköping.

Västerlösa, Östergötland

Det har varit ett fint skördearbete i år, tycker Patrik Holgersson, som är ansvarig för spannmålshanteringen under skörd på Svenska Foders anläggning i Västerlösa.

-Det har kommit in jämnt och fint under säsongen, och inte allt på samma gång, säger Patrik. Det har gjort att vi har kunnat hantera spannmålen på ett bra sätt. I stort är lantbrukarna nöjda med skörden, men samtalsämnet som har dominerat är de låga rymdvikterna på spannmålsvolymerna. Under perioden då vetet skördades hade vi så fint väder att vattenhalterna låg på 12-13%, vilket gjorde att vi kunde ta emot 1500 ton på en dag här, fortsätter han. Det blir ju extra effektivt då.

-Även transporterna från GDL har fungerat väl under säsongen, och vi har haft en god dialog hela tiden. Det är viktigt för att få allt att flyta på bästa sätt.

-För egen räkning är det är bara roligt att få arbeta på en sån här anläggning, som är så ny och funktionell. Jag är ju själv idag på anläggningen, och kan ta hand om 15 000 ton vete som kommer in under året. Det är rätt fantastiskt. Sen har jag ju mina kollegor på foderfabriken som också kan ställa upp och rycka in om det behövs. Vi är ett så bra team här, så det är faktiskt en fröjd att jobba.

-Nu återstår åkerbönorna och de kommer på eftersäsong under oktober, november och december. Ryktet går är att odlarna är väldigt nöjda med årets resultat och att volymerna har varit goda.

Trollenäs Lantmannaaffär, Skåne

Jörgen Larsson, spindeln i nätet för silos och lager på Trollenäs Lantmannaaffär och den som styr över mottagning av spannmål under högsäsongen, är nöjd med årets skördearbete.

-Det har flutit på bra under skördesäsongen här, säger Jörgen. Visst vi hade ett kort haveri på grund av att en elevator slutade fungerar, men vi löste det smidigt ändå tillsammans med lantbrukarna.

-Vårt mål är att serva våra kunder i området, och vill undvika köer i det längsta, säger Jörgen. Det tycker inte jag är svårt, för vi har bra kunder som är lika måna om oss som de är om att få lämna sin spannmål – och som inte vill sitta i köer – då förstår man vikten av tydlig kommunikation. Det fungerar alltid bra.

-Vi har tämligen nöjda lantbrukare i vårt område, fortsätter han. Det mesta av maltkornet har klarat sig med undantag för några partier med för låg rymdvikt. Rapsskörden gav i genomsnitt cirka 1 ton under förväntad skörd och vetet gav normala skördar med något låga proteinhalter på sina ställen.

Lidköping, Västergötland

Bengt Larsson som är lagerställeansvarig på spannmålsanläggningen i Lidköping har jobbat i Svenska Foder i bara drygt ett år. Han kom till företaget i fjol lagom till skörd. Bengt tycker att det varit ett väldigt ordnat år.

-Skördearbetet har flutit på oförskämt bra, nästan, skrattar han. Inga köer. Trots att vi tagit in mer än någonsin i Lidköpingsanläggningen. Sort för sort hann betas av efterhand. Det skiljer sig tydligt från föregående år då alla sorter i princip kom på samma gång, och det var väldigt viktigt att styra upp logistik och placering av spannmål. I år kunde vi få en gröda klar och göra iordning för nästa.

-Det kan kanske ha något att göra med att det varit ett stabilt skördeväder under långa perioder i år, fortsätter Bengt. Det kanske har gjort att lantbrukarna inte haft den där vanliga stressen att bli klar med mycket på en gång, som det kan bli, när väderleken är väldigt omväxlande.

-Falltal och proteinhalter har sett ok ut i år, tycker jag. Men det som jag hört det mest talas om av de som lämnar spannmål här är att man inte är nöjd med rymdvikterna. Och det har gällt både vete, havre och korn. Det var någon som sa att det var den lägsta kornskörden han tagit in under alla sina år. Trots att det sett fint ut på fälten.

-Vattenhalterna har också varit gynnsamma. Nu återstår nästa utmaning, att ta hand om varan på bästa sätt, avslutar Bengt.

Getinge, Halland

Lina Danielsson, som är lagerställeansvarig på anläggningen i Getinge i Halland, tycker skördearbetet har fungerat bra under året. Getinge är en anläggning med gamla anor och mycket historia som sträcker sig så långt tillbaka som till grundandet av Hallands Frökontor 1897. Lantbrukarna känner väl till gamla ”Fröan”.

-Vi möter många lantbrukare som har levererat sin spannmål hit under många generationer, säger Lina Danielsson. Men trots sin ålder är Getinge en välfungerande anläggning där kan vi lagra in och ta hand om mycket spannmål – upp till 16 000 ton.

-Skördarna här brukar fungera så att allt blir moget samtidigt, och då får vi in alla sorter på en och samma gång, säger Lina. Det kan bli en tuff utmaning. Men i år har det varit en mer avvägd skörd, inte lika stressig höst för lantbrukarna, eller för oss. Höstraps, vete, korn och havre: varje sort har mognat klart, skördats, levererats och hanterats innan det blivit dags för nästa sort. Det har flutit på riktigt bra.

-Men allt har kommit in lite senare än vanligt, fortsätter Lina. Vi fick mycket regn under vårmånaderna – ca 300 mm under tre månader, mer på sina håll – så vårgrödorna har väl såtts senare.

-Havreskörden som kom in har hållit väldigt låga vattenhalter. Det har varit torrt, men vi kör den ändå genom torken för att lufta varan och för att få bort ytfukten som finns när det är så varmt som det har varit i höst. Det görs för att undvika varmgång i spannmålen. Idag (26 september) har vi ingenting på plattan, allt är färdigt, förutom att vi väntar på lite vårvete och vårraps. Det känns riktigt bra, avslutar Lina.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd
Rötter i jord

Sänkta kostnader och bördigare jord

Nytt & Nyttigt om växt, grovfoder, spannmål och ensilering

Fina resultat för höstvetesorter i sortförsöken

Bekämpa renkavle alla år!

Gröna nya grödor som kommer upp ur jorden.

Varför gödsla lite men ofta?

Undvik rödsotsvirus & rapsjordloppans larver

Trygghet i affärerna skapar långsiktig framgång

Ökad odlingssäkerhet med YaraMila

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: