Årets spannmålssäsong har levererat som det brukar – olika, och kraftigt påverkat av väderleken. Och variationerna verkar ha varit större. Våren och sommaren bjöd på mycket fint väder, men också torrt väder framförallt i Skåne, Blekinge, Halland. Det har påverkat skördarna negativt. Å andra sidan har det kring Uppsala, Västmanland, Dalarna, Värmland och Närke regnade det istället mycket under våren vilket ledde till sen sådd och därmed lägre skördar. Det fanns gårdar som inte alls kom ut att så på vissa av åkrarna. I Östergötland och Sörmland har det på sina håll varit gynnsamma förhållanden.
Östra Sverige
-Jag upplever att variationerna varit stora även i Östergötland, säger Martina Hallberg, växtodlingssäljare i Svenska Foder. Öster om Linköping har det varit sämre skördar, medan det varit gynnsammare väster om Linköping. Men jag upplever att vi har haft ganska bra förutsättningar, åtminstone vad gäller höstspannmålen. Vårsäden ser ut att ha tagit mer stryk.
-Priserna på spannmål och raps har varit höga, fortsätter hon. Så för en ren växtodlare kan det se ut som ett bra år, där de håller lite på skörden, för att se om de kan stiga ytterligare. Vi har en bra dialog med våra kunder, och många ringer in för att hålla koll på prisutvecklingen. Man vet ju inte hur marknaden blir, det kan ju ändra sig fort. Foderkunderna har ju istället haft det kärvt med de höga priserna.
-Vi ett stort arbete framför oss nu under resten av hösten för ta reda på vilka kvaliteter som ligger ute på gårdarna. säger Martina.
Västra Sverige
Emelie Ivarsson som är helt ny som säljare i Svenska Foder, fick uppleva en blöt vår där vårgrödorna tog stryk. Kring hennes område kring Lidköping, Vara, tycker hon ändå att man klarat sig hyfstat.
-Höstvetskörden tycker jag också har funkat helt ok, även om många lantbrukare hade önskat att få lite mer regn i somras. Man har fått lite
små kärnor, rymdvikten har varit sämre än vanligt. Ändå tycker jag att man är i regel positiv kring prisnivåer och skörden som helhet.
-Man har också talat om att den gödning man lagt på mest har påverkat proteinet, och gjort mindre på själva avkastningen. Rapsen har gått bra och här har ju även priserna varit otroliga. Det har folk varit väldigt nöjda med, såklart. Som ny i gänget har Emelie haft en toppensäsong, säger hon själv.
-Jobbmässigt med att träffa lantbrukare i deras egna miljöer och försöka göra affärer ihop och prata lantbruk, det har varit väldigt roligt. Alla jag möter är väldigt trevliga och mina kollegor likaså. Så jag har haft en toppensäsong. Nu hoppas jag bara att jag kan göra alla lantbrukare lika nöjda framöver.
Södra Sverige
-Det har varit en lång skördeperiod i år, säger Stefan Löfgren, växtodlingssäljare på Vallåkra Lantmannaaffär. Vetet såg ju bra ut fram till julimånad, sen kom värmeböljan, och då tog det hårt på den. Vi hade den första invägningen av vete den 26 juli, och det är tidigare än normalt, även om vi märkt en sådan förändring under de senaste åren: något som troligen beror både på varmare väder och tidigare sortmaterial.
De allra sista lassen kom in så sent som i början av september. Nu är allt avtröskat. Men som sagt: en lång skördeperiod.
-Lantbrukarna är väl inte helt nöjda med resultatet, där man generellt har fått lägre skördar – åtminstone om man jämför med de senaste två åren, fortsätter Stefan. Mottagningsarbetet har gått bra, det har varit få köer och själva hanteringen har fungerat bra. Prisnivåerna är ju också höga och det har ju varit positivt.
Victor Ebel, spannmålsansvarig
-Vi kommer från ett år med två fina skördar, då allt bara flöt på, då inget regn kommit och stökat till det på slutet. Vi har väl hamnat på en något mindre skörd i år. I fjol hamnade vi på 6 ton. I år kommer vi väl att få in 5,4 miljoner ton. Kvaliteterna har varit något sämre, även volymvikterna är lägre. De som sådde vårkornet Catriona i år fick en problematisk vår med alldeles för mycket vatten.
-Just nu är vi inne i en tid då vi har höga priser– men den proppen kommer att gå ur, någon gång. Runt om i Sverige har lantbrukare sina lagringshallar fulla. Jag tror man ska fundera på om man inte ska sälja av delar av denna volym, för att inte man ska hamna i en nedåtgående spiral när proppen går ur. Det är bättre att ha ett jämnt flöde på ekonomin och sprida sina risker.