Växtsäsongen närmar sig sin avslutning, så använd den sista tiden innan skörd att värdera årets växtskyddsinsats. Det är de kommande veckorna fram till skörden, då det finns en unik chans att bestämma vilka arter man vill arbeta med, och samtidigt kartlägga ogräsproblemen för senare användning i planeringsfasen.
Det är nu man kan upptäcka olika problem med ogräsarter, som t.ex. kornvallmo, blåklint, baldersbrå, tistel och inte minst olika sorters gräsogräs som åkerven och renkavle m.m. På dessa arealer kan det finnas behov att framöver korrigera val av ogräsmedel, dosering eller ogrässtrategi – och i sista hand kan det kanske vara behov för att ändra på växtföljden.
Sist jag skrev rekommenderade jag dig att göra en nollruta och en ruta med markerat område med flexpinnar – där doseringen t.ex. sänks eller ökas när det sprutas mot ogräs, svamp, insekter eller vid tillväxtreglering. Det är också nu som du kan dra slutsatser från dessa rutor, om vad som fungerar hos dig. Observera och lär!
Rena och torra lagringsutrymmen
Förbered dig också inför skörden för att förebygga angrepp av skadedjur. Rengör dina lager grundligt. Det är viktigt att få bort alla rester av spannmål och damm i hörnorna och sprickor och i transportörer m.m. för att hindra att skadedjuren får platser att föröka sig på.
När du städat ordentligt rekommenderar vi att du sprutar med K-Obinol EC 25, som är godkänt för bekämpning av skadedjur i tomma spannmålslager. Preparatet kan sprutas ut med en ryggspruta i följande doseringar.
- Ojämna ytor som betong och trä: 30 ml K-Obiol EC 25 löses upp i 5 liter vatten. Räcker till 50 m2.
- Jämna ytor som stål: 60 ml K-Obiol EC25 som löses upp i 5 l vatten. Räcker till 100 m2.
Medlets verkningstid är 6-16 veckor och ju mer rå eller porösa ytor, desto kortare är verkningstiden.
Ta hand om spannmålen direkt efter skörd
När du fått in spannmålen oavsett om det blir en våt eller torr höst, behöver du snabbt se till att torka, lufta eller kyla din vara. Alldeles för ofta skördas spannmålen vid höga temperaturer och ett vatteninnehåll som inte är lagringsdugligt. Våt och varm spannmål utvecklar blixtsnabbt lagringssvamp och försämrar grobarheten. Grobarheten är en oerhört viktig parameter i såväl utsädesodlingar och maltkorn. Vi ser desvärre varje år spannmålspartier som har fått grobarheten förstörd på grund av för våt inlagring under lång tid. Hög temperatur i spannmålen ger ökad respiration och detta utvecklar värme, så att spannmålen i värsta fall kan bränna samman. Toxin-innehållet kan öka våldsamt på bara en vecka, vilket är en oönskad gäst för varje användningsområde.
Utnyttja sommarvärmen för torkning
Det är enklare och billigare att torka kornet med naturens varma och ofta torra sommarluft, än med höstluften. Nedtorkning bör därför påbörjas samtidigt då skörden är i full gång. Se till att lagret ofta fram till att du ska leverera din vara och utnyttja de kalla dagarna på hösten att blåsa kall luft i din spannmål.
Lars Olsen
Lars Olsen är seniorkonsulent i DLG Växtodling sedan januari 2018 och skriver våra växtskyddsbrev. Han är utbildad agronom och teknisk support på växtodlingsdivisionen i koncernen. Han sköter utbildning av säljare, prövning av nya produkter och har kontakt med leverantörer som Yara, BASF, BAYER osv.
Lars bor på Själland med sina fru och sina två barn. Han har ett lantbruk på 39 ha och odlar stråsäd, raps och julgranar. Han är mycket intresserad av jakt och har gärna en aktiv semester (har varit i Åre återkommande under 10 år)