Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Bekämpa renkavle alla år!

Niklas Ingvarsson, Produktchef Utsäde, kan inte nog betona vikten av att vara noggrann när det gäller bekämpning av Renkavle. Alla år!

-Renkavle är som vi vet otroligt konkurrenskraftigt, säger Niklas. Vid riklig förekomst kan skörden av höstvete halveras.

Renkavle är framförallt ett höstgroende, ettårigt gräs som sprids med frön som går i groningsvila när de täcks med jord. Den kan därmed bygga upp en fröbank.

-Om man inte bekämpar Renkavle kan den uppförökas många, många gånger under ett år, fortsätter Niklas. Det betyder att ett litet problem med renkavle, aldrig är ett litet problem. Det är otvivelaktigt så att du måste adressera problemet stenhårt och omedelbart.

“Om man inte bekämpar Renkavle kan den uppförökas många, många gånger under ett år. Det betyder att ett litet problem med renkavle, aldrig är ett litet problem.”

Niklas Ingvarsson, Produktchef Utsäde

Hur ser renkavle ut?

Renkavle går vanligen i ax under maj månad och uppträder i kolonier där tidigare års ax drösat. Strax efter axgång börjar den blomma. De gulvita ståndarknapparna hänger då ut från axen. Strået är 20–60 cm högt och växer något tuvat. Axen är cylindriska och avsmalnande i båda ändar. De är till en början ljusgröna, men blir snart brun-violettfärgade. Småaxen är 4–6 mm långa och spetsiga med långt utskjutande borst. Även blad och bladslidor kan skifta i violett.

Foto: Jordbruksverket/Växtskyddscentralen

Håll renkavlen borta!

-Om du ännu inte har fått renkavle men vet att det finns i din närhet, se till att ställa krav på de som kommer till din gård, eller maskinstationer osv som kör på din mark, konstaterar Niklas Ingvarsson. Köper du begagnat, se till att ställa krav på rengjorda maskiner och även på eventuella demomaskiner eller redskap.

  • Det viktigaste för att kontrollera renkavle är att verkligen ta ett helhetsgrepp om ogräset och använda alla olika sorters metoder.
  • En sund växtföljd är alltid nummer ett. Renkavle växer i både höstsådda och vårsådda grödor. Men trivs mycket bättre i höstsådda grödor varför vårsådd och fleråriga grödor är ett nödvändigt verktyg att ta till för att kontrollera ogräset.
  • Renkavlen gror allra bäst vid tidig sådd på hösten. Så genom att fördröja såtidpunkten en eller två veckor mot normalt kommer betydligt mycket mindre renkavle att gro.
  • En tät gröda är alltid bästra ogräsbekämparen! Se därför till att oavsett etableringsmetod att få en tät, välutvecklad gröda som etablerar sig snabbt. För att hantera gräsogräs välj minst 10-20% högre utsädesmängd än normal rekommendation och välj gärna odlingssäkra sorter som ger täta bestånd. Några mycket bra exempel på detta är höstvetesorterna Informer, Bright och Etana.
  • Kemisk bekämpning är givetvis mycket viktigt i konventionell odling. Men det räcker inte med att bekämpa. Tidpunkt, preparatval utifrån resistenssituation är otroligt viktiga för att få god hjälp och här kan vi på Svenska Foder hjälpa till!

Man bör också undvik att köpa ströhalm eller hö från gårdar eller fält med renkavle. Den kan då spridas via halmen via fastgödseln.

-Som leverantör av vallfrö och utsäde är vi mycket noggranna med att inte sprida fröerna vidare, fortsätter Niklas. Till exempel har vi nolltolerans på en rad svårbekämpade ogräs till våra vallfröodlingar, ett krav som vi har utöver certifieringsnormerna. Likaså garanterar vi att vi aldrig levererar ut ett parti utsäde eller frö där det i analysen har hittas ett enda frö av renkavle, hönshirs, råttsvingel, sandlosta eller flyghavre.

-Om du har fått in renkavle är det kemisk bekämpning som gäller, säger Mats Kilany, Produktchef Växtskydd i Svenska Foder. Svenska försök har visat att för att få mer än 90 % effekt av kemisk bekämpning kräver det en behandling både höst och vår.

-Du ökar dessutom chansen att nå full effekt om du kombinerar kemisk bekämpning med ogräsharvning. Inför vårbruket bör höstgrodd renkavle harvas bort eller avdödas med glyfosat. Vårsäd konkurrerar bättre än höstsäd med renkavlen, därför är det lättare att nå bra bekämpningseffekt i vårsådda grödor, avslutar Mats.

Mats Kilany, Produktchef Växtskydd

Rätt strategi för renkavle – och andra ogräs

Ingen Kerb Flo 400 leder oss till att välja en lite annan strategi mot i synnerhet renkavleförekomst men också mot andra gräsogräs.

Mats Kilany, Produktchef Växtskydd resonerar så här:

-Förra året fick vi i vissa delar i landet använda växtskyddsprodukten Kerb Flo 400 på dispens mot renkavlebekämpning i höstraps. Så är det inte längre. Därför måste vi tänka annorlunda, för att hålla nere renkavlen i era fält så mycket det bara går.

-Mitt råd är att gå på spillsäden med Agil 100 EC, som är en systemisk herbicid som verkar via upptag genom bladen. Därefter väntar man och går sedan på fälten med den första behandlingen med den delade Belkardosen, 0,25. I stadium 14-15 går man på med Select, som renkavle inte har resistens mot än så länge. Select kan man också blanda med Caryx, från BASF, eller andra mikronäringsämnen som BlueN från Corteva, eller Manfoss från Norotec, till exempel.

-Sist är det så dags för andra Belkardosen i stadium 16 ungefär, sen är vi klara för hösten, och då har vi gjort vad vi kunnat för att hålla nere ogrästillväxten och är väl förberedda inför vårens aktiviteter.

Mer om växtskydd

Våra rekommendationer hjälper dig att fatta aktiva växtskyddsbeslut under odlingssäsong.

Broschyren beskriver Svenska Foders råd och grundstrategier kring preparatval.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Fina resultat för höstvetesorter i sortförsöken

Gröna nya grödor som kommer upp ur jorden.

Varför gödsla lite men ofta?

Undvik rödsotsvirus & rapsjordloppans larver

Skördearbetet 2024

Trygghet i affärerna skapar långsiktig framgång

Ökad odlingssäkerhet med YaraMila

Försäkra dig mot utvintring – Fokus i Fält v. 42

Spannmålsskörden – hur ser analyserna ut?

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: