En nytillkommen 6Tolvare i Ola Drevås och mycket på listan att bocka av under året för 6Tolv-projektet i Svenska Foders regi. Det berättar Mats Kilany som fortsätter driva projektet vidare tillsammans med engagerade lantbrukare. Allt för att se hur vi kan öka våra skördar och förbättra våra växtodlingsresultat med både konventionella och okonventionella metoder.
6Tolv fortsätter sitt idoga arbete i Svenska Foder och Mats Kilany är den som fortsatt håller i taktpinnen, tillsammans med de andra inblandade i projektet. Sedan tidigare är det Max och Frans Landén på Charlottenlunds gård utanför Ystad påhejade av sin far Per Landén, ivrig förespråkare av projektet.
Nytillskott är Ola Drevås, som driver Bjällerups Maskinstation samt har en egen växtodling med mark på cirka 1 000 hektar, egen och arrenderad, sydost om Lund. Det handlar om en växtodling med traditionell skånsk växtföljd bestående av vete, höstraps, sockerbetor och maltkorn. Mats Kilany är glad över att Ola kommit med i projektet.
-Ola är en person som ställer höga krav på både sig själv och sin omgivning, med rätta, säger han. Det är en kund till oss som vi har nytta av, på så vis att han pushar sig själv och oss som leverantör att hela tiden bli bättre. Ola vill alltid förbättra sin produktion och sina strategier för att uppnå bästa resultat. Dessutom är han inte rädd för att testa nya strategier.
"Ola vill alltid förbättra sin produktion och sina strategier för att uppnå bästa resultat. Dessutom är han inte rädd för att testa nya strategier."

Mats Kilany
Vad händer i 6Tolv-projektet under året?
Vad är det då som Max, Frans, Per och Ola ska titta på under året som kommer? Ja, fokus fortsätter såklart på hur man med rätt insatser och sorter kan nå 12 ton i veteskörd och 6 ton raps. Men det blir annat också på agendan.
-Charlottenlunds Gård har sått hybridvete SU Hyvega och på samma fält Jouran, en ny kvarnvetesort, för att kunna avgöra avkastningspotentialen på två moderna sorter, samt att jämföra ekonomin mellan en hybridvete och en konventionell kvarnvete.
-Dessutom fortsätter Charlottenlund sin utforskning av vårkorn på hösten, på bättre mark detta år. Den 16 november sådde man 20 hektar vårkorn och än så länge ser det bra ut.
-Man har också kört Gajus i höstrapsen på gården, fortsätter Mats. Gajus är en ny jord- och bladverkande herbicid med brett ogrässpektrum för användning i just höstraps. Den ska vara mycket effektiv på flera viktiga ogräs och här vill vi framförallt se hur produkten fungerar när man bedriver plöjningsfri odling, med mycket mer växtrester.
Precision och hybridvete – gör det skillnad?
För nykomlingen i 6Tolv-projektet (även om han ingalunda är nykomling i växtodlingssammanhang) Ola Drevås blir det fokus på odling av hybridvete med hjälp av Proceed V från Väderstad där man tar hänsyn till variabel efter jordart. Proceed V är en precisionssåmaskin som kan placera även det minsta fröet på perfekt sådjup med millimeterprecision. Resultatet sägs ge en betydande förbättring av skördepotentialen, samtidigt som utsädesmängden drastiskt ska kunna sänkas.
-Sen har Ola sått vårvete, vårkorn och höstvete på samma fält, den 20 november. Vad vi vill titta närmare på är alltså vad som händer med ett höstvete som sås sent, eller vad vårkorn som får mer tid på sig att utvecklas ger för resultat.
"Grödan etablerar sig bättre, får ett större rotsystem och kan stå emot torka på våren."

Mats Kilany om testet i Danmark att så maltkorn på hösten
Maltkorn på hösten
-I Danmark har man sått 3 500 hektar maltkorn på hösten under fjolåret, konventionell odling. Här har man sett en klar poäng. Grödan etablerar sig bättre, får ett större rotsystem och kan stå emot torka på våren. I södra Tyskland och Österrike har man sett högre skördar och bättre kvalitet i skörderesultaten – som ett bra sätt att, så att säga, förekomma försommartorkan och komma runt problemet.
-Det är vad vi också hoppas på att få se. Mycket spelar in när vi gör de här försöken. Men det ska bli mycket intressant att få följa.
Svampbehandling i höstrapsen
Hos Ola Drevås har man även gjort en svampbehandling på hösten i höstraps.
-Det är test på om man kan få en bättre övervintring, och om det i sin tur kan leda till bättre skörd, säger Mats. Här har vi alltså sprutat mot svamp i en del av ett höstrapsfält, för att kunna se om det gör någon skillnad. Även här har vi provat Gajus, för att jämföra den med standarden i Sverige: Belkar.
Mycket på gång alltså. Och spännande att få följa.
-Det är otroligt inspirerande att få jobba nära de här duktiga lantbrukarna. De ställer stora krav, och de är mycket kunniga, men det är ju det som gör det roligt att jobba, avslutar Mats Kilany.
Detta är 6Tolv
6Tolv började 2014 som ett projekt i Svenska Foder där målet är att driva upp skördarna genom att tänka kreativt kring vete- och rapsodlingen.
Målet är 6 ton raps, 12 ton vete. Det blev ett projekt som lät talas om sig. Engagemanget var stort. Det var ett omfattande arbete som gjordes bland de lantbrukare över hela landet, samt de säljare och säljchefer i Svenska Foder som var engagerade.
Nu kör vi projektet – på två gårdar i Skåne: Charlottenlunds gård utanför Ystad och Västergård utanför Tågarp och Dyinge gård i Örebro.