Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Ökad odlingssäkerhet med YaraMila

Vårsäd, framför allt vårkorn, är känsligare än höstsäd för låg tillgång på fosfor (P), kalium (K) och svavel (S). Orsaken är vårkornets snabba utveckling i kombination med en ofta torr såbädd. Vårkornet har dessutom en svagare rotutveckling jämfört med höstsäd. Plantornas tillgång på P och K är därför helt avgörande för odlingsresultatet.

Senaste årens fluktueringar i både gödsel- och spannmålspris har av naturliga skäl gett avtryck på många gårdars gödslingsstrategier. Men i längden finns det inga genvägar – låga markvärden för P och K innebär en lägre bördighet och ofrånkomligen lägre skördar. Vid låga markvärden och krävande grödor kan dessutom besparingen blir dyr i form av ett ordentligt skördetapp.

Nedan följer tre enkla steg för ett förbättrat odlingsresultat:

Steg 1

Markkartering och beräkna fältets P& K behov

Olika grödor och marker har också olika krav på P och K gödsling, håll koll på dina grödors behov och markvärden, och lägg fosfor och kalium där du får bäst utväxling per kilogram gödsel. En färsk markkartering ger värdefull information om fältets fosfor-och kaliumstatus.

Räkna på P & K behovet till dina grödor.

Målsättningen för en ekonomiskt optimal fosforgödsling beror på vilka grödor man har i växtföljden. Utan fosforkrävande grödor bör man sikta på mitten av klass III, dvs P-AL tal 6. I de fall man odlar t.ex. sockerbetor eller potatis som kräver en högre status för fosfor i marken är det ekonomisk motiverat att sikta på P-AL tal 10. Yaras verktyg “Bördighetsanpassad P- och K-gödsling” anpassar fosforrekommendationen efter fosforstatus i marken, skördenivå och vilka grödor som finns i växtföljden. För att göra gödslingsplaneringen så smidig som möjligt får man också ut en rekommendation för kaliumgödsling.

Steg 2

YaraMila med NPKS för att nå bästa resultat

Det går att se en tydlig effekt av fosfor på både fler skott och axantal i äldre Yara-försök I vårkorn, vilket slutligen också får effekt på skördenivå.

För att få ut bästa möjliga effekt av tillförd växtnäring ser det ut som att det finns en stor fördel med NPKS. Se diagram 1. Försöken visar hur skördeökningen beror av markens fosforstatus och mängden tillförd fosfor. Ju lägre fosforklass och ju mer fosforstark NPK som tillförs desto större blir skördeökningen. YaraMila 22-6-6 ger mer än 700 kg skördeökning vid P-AL <4.

Yaras nya pågående fastliggande försök ,med bland annat vårkorn i växtföljden, visar också motsvarande resultat av fosfor tillförd som NPK jämför med Axan. Vid full ersättning av P (YaraMila 22-6-6) får vi ca 700 kg merskörd jämfört med Axan då växtnäringen är kombisådd.(Led D jmf med F). Proteinhalten har sänkts av fosforgödsling. Trots detta har den skördade mängden kväve i kärna (kg N/ha), dvs kväveeffektiviteten, ökat för halv och full ersättning av fosfor, jämfört med Axan.

Vi utvärderar även hur växtnäringen tillförs, bredspridd före sådd och vid kombisådd. De tre första leden (A,B, &C ) är bredspridd före sådd medan led D, E & F är kombisådd. Tack vare kombisådd ökar vi skörden med ca 400 kg jämfört med bredspridd NPK vid full ersättning av P ( led C jmf med F). Kombisådd kväve i form av YaraMila ökar dessutom kväveeffekten jämfört med breddspridd kväve. I denna serie ökar kväveskörden i kärna med mer än 10 kg N/ha tack vare kombisådd jämfört med bredspridd. Det stärker tidigare rekommendation att kvävegivan kan sänkas med 10% vid kombisådd jämfört med bredspridning i vårsäd.

Skördeökning jämfört med Axan uppdelad på P-AL klasser

Totalt 25 försök 2005-2007. Sverigeförsöken & Yara

Fastliggande NPK-försök, Vårkorn

P-AL-3,5-3,7 vid start

Steg 3

Kombisådd ökar kväveeffekten

Det är inte enbart hur mycket växtnäring som tillförs utan också hur den tillförs som spelar stor roll för slutresultatet i odlingen och för effektiviteten i växtnäringsutnyttjandet. Lyckas växtnäringsutnyttjandet bra är det mer än skördenivån som gynnas. Sambandet hög effektivitet av gödslingen och låg miljöpåverkan av odlingen är mycket tydlig och viktigt i sammanhanget. I grunden finns ett enkelt faktum, desto närmare rötterna tillförd växtnäringen kommer desto effektivare kan växten utnyttja den.

En bra vårstråsädesgröda bygger på välutvecklade rötter vilket uppnås med NPKS. Kombisås dessutom växtnäringen ökar skörden och kväveeffektiviteten. Sammantaget ökar detta odlingssäkerheten.

Författare: Carl-Magnus Olsson, rådgivare, försök lantbruk Yara

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Fina resultat för höstvetesorter i sortförsöken

Bekämpa renkavle alla år!

Gröna nya grödor som kommer upp ur jorden.

Varför gödsla lite men ofta?

Undvik rödsotsvirus & rapsjordloppans larver

Skördearbetet 2024

Trygghet i affärerna skapar långsiktig framgång

Försäkra dig mot utvintring – Fokus i Fält v. 42

Spannmålsskörden – hur ser analyserna ut?

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: