Thomas Nilsson tillsammans med växtodlingssäljare Ulf Berggren står och tittar på uppkomsten av årets höstrapssort Dariot.
Det finns en tradition i familjen Nilsson, och det är att driva maskinstation. Nilssons Maskinstation som vi hittar i Vellinge i Skåne. Det är något som har utvecklats väldigt under åren och de sköter sina uppdrag oklanderligt. Men de bedriver samtidigt egen växtodling. Den måste fungera lika bra, men eftersom kunderna går först för Nilssons maskinstation, får de planera sin egen odling väl och hitta sortmaterial som är odlingssäkra och skapar resultat trots att tiden är knapp.
Nilssons Maskinstation gör allt
En maskinstation utför väldigt många aktiviteter. Det blir klart och tydligt, när Thomas Nilsson berättar om Nilssons Maskinstations arbetsuppgifter.
– Vi gör i princip allt som ingår i lantbruket, säger Thomas. Men betodlingen är nog ändå den viktigaste delen för maskinstationen. Vi utför betsättning – vi har en ny betsättare för i år, 18 radig med gödningsmyllning – radrensning, bandsprutning, upptagning av betor, halmtäckning av betor.
– Men vi sår gräs och majs, och pressar och ensilerar, och tröskar spannmål och majs och sprutar och sprider gödsel och skrapar, sopar, saltar och grusar vägar. Ja, och mycket annat, såklart. Så det gäller att planera noga och väl för att få det att gå ihop.
– Det kan vi göra, eftersom vi har väldigt duktiga och självgående medarbetare. Utan dem hade det självklart inte gått. Ja, också är min far fortfarande engagerade i arbetat, vilket är otroligt viktigt
Kunderna kommer först
Kunderna kommer först. Det står klart, när man lyssnar på Thomas. Det gör att det egna lantbruket – där familjen Nilsson brukar cirka 600 hektar jord måste kunna kombineras på ett förnuftigt sätt. Hur gör man då under skördeperioden, då även den egna växtodlingen måste tas om hand?
– Vi tröskar 900 hektar spannmål på två tröskor för våra kunder, säger Thomas Nilsson. Det kanske låter mycket med två tröskor, men betänk då att denna areal är utspridd på 60 olika fält. Ska man få ihop den ekvationen, när sorterna mognar ungefär i samma period, då får man se till att ha resurserna i rätt ögonblick.
KWS Irina är rätt sort
– Det innebär att jag i min egen växtodling måste ha sorter som är odlingssäkra och som avkastar bra trots att kundernas grödor alltid kommer i första hand, konstaterar han.
Thomas tar sorten KWS Irina som ett utmärkt exempel på en sådan sort.
– KWS Irina har varit perfekt för min odling och med min arbetssituation, säger Thomas. Eftersom jag är den som får tröskat sist, vill jag ha en odlingssäker, stråstyv sort, med få axklipp – en sort som alltså tål att stå mogen tills jag har tid att skörda. Denna sort har jag hittat i Irina.
– Dessutom avkastar den bra, fortsätter han. Trots att den får vänta lite på att jag ska bli klar med mina kunder. Snittskörden mellan åren 2015-2017 har varit 7748 kg/hektar och under dessa år har jag tagit skördar på 8500 kg/ha.
Thomas kommer att självklart att så KWS Irina även kommande vår.
KWS Irina
Maltkorn för hela Europa med mycket höga skördesiffror i Sverige men även i stora maltkornsodlande länder – såsom Danmark, Storbritannien, Tyskland, Frankrike. KWS Irina har en fantastiskt bra stråstyrka, är medelsen och har mycket bra resistensegenskaper mot sjukdomar, däribland Mlo-resistens mot mjöldagg och nematodresistens.
Irina handlas i stor utsträckning av såväl Viking Malt som de stora europeiska mälterierna.
EKO-resultat
Tabeller från scandinavianseed.se