Foto: Andreas Østergaard, Agrofoto
Tredje värsta ogräsarten i världen
Hönshirs är enligt livsmedels- och jordbruksorganisationen, FAO, den tredje värsta ogräsarten i världen. Hönshirs är ett relativt nytt ogräs, som man först hittade i majsodlingar. Nu börjar vi också att hitta hönshirs i betor, potatis och i alla typer av grödor där det finns utrymme.
Några av anledningarna till att detta nya ogräs uppträder mer och mer i våra marker är bland annat att vi har fått ett varmare klimat samt en ökad och mer koncentrerad odling av majs.
Växten gror under en lång period, vilket gör den svår att bekämpa – man får oftast behandla senare i grödans utvecklingsstadium. Ogräset kan bli upp till 1,5 m högt men ligger mer ofta runt 25-60 cm och ger upp till 2000 nya frön som kan överleva i jorden i upp till 10 år. I majsen är MaisTer en huvudprodukt för att bekämpa hönshirs. Border NT/Barracuda har liten effekt men tillsammans med Onyx, får man en god effekt på nivå med MaisTer.
Hönshirs i majs kräver ofta 3 sprutningar. I stråsäd (i havre finns ingen bekämpningsmöjlighet) kan man använda Axial, Event Super osv. I betor, potatis, åkerböner, ärter kan man använda Select Plus eller Focus Ultra.
Förebygg uppkomsten
Det grundläggande du måste koncentrera dig på när det gäller Hönshirs är att förebygga uppkomsten av ogräset. Det gör du bäst genom att kontrollera dina fält i juni/juli och plocka enskilda plantor, variera växtföljden är också en viktig del i att förebygga, samt att etablera konkurrensstarka grödor och inte lämna öppen jord, särskilt i fältkanten.
Tänk också på att rengöra maskinerna mellan fält och brukningsenhet. Om du gör detta noggrant, då kommer hönshirs inte bli ett problem för dig.
I bilden nedan syns Hönshirs plockat på 10 x 10 cm = 34 mio planter/ha.
Foto: Bo Nyegaard, Nordisk Alkali
Om Växtdoktorn
Lars Olsen är 47 år och seniorkonsulent i DLG Växtodling sedan januari 2018. Han är utbildad agronom och teknisk support på växtodlingsdelen
i koncernen gentemot
säljare i både Danmark och Sverige. Har sköter utbildning av säljare, prövning av nya produkter, kontakt med leverantörer som Yara, BASF, Bayer osv.